lauantai 10. elokuuta 2013

Sanjay Gupta muutti mieltään kannabiksesta

CNN:n lääketieteellinen asiantuntija ja neurokirurgi Sanjay Gupta kertoi keskiviikkona 7.8.2013 julkisesti muuttaneensa mieltään kannabiksen suhteen. Kieltolain kaatuminen USA:ssa tuottaa mukavia uutisia jatkuvalla syötöllä, mutta tässä mielenmuutoksessa on jotain erityistä.

GuptaSanjay Gupta on ollut CNN:n terveysasiantuntijana yli 10 vuotta ja voittanut useita palkintoja ja saanut muuta tunnustusta työstään. Hän on raportoinut ja taustoittanut vuonna 2001 World Trade Centerin tuhoa, Lähi-Idän sotia, luonnonmullistuksia Haitissa, Japanissa, New Orleansissa ja Pakistanissa sekä toisaalta tarttunut tarmokkaasti ja innovatiivisesti ylipaino-ongelmaan. Hänen lääketieteellinen koulutuksensa ja kokemuksensa julkisesta terveydenhoidosta ovat tuoneet hänen raportointiin uudenlaista syvyyttä aivovammoista, julkisen terveydenhoidon kehittämisestä, AIDS:sta, sotilaslääketieteestä, liikunnasta, onnettomuuksista toipumisesta jne.

Palkintojen ja kunniamainintojen lisäksi vuonna 2003 People-lehti valitsi Guptan maailman seksikkäimmäksi mieheksi ja USA Today "popkulttuuri-ikoniksi". 2011 Forbes-lehti nimesi hänet kymmenen vaikutusvaltaisimman julkkiksen joukkoon.

CNN:llä julkaistussa haastattelussa hän tunnustaa auttaneensa johtamaan USA:n kansalaisia harhaan kannabiksen vaikutuksista kertoessaan.

"Pyydän anteeksi aikaisemmin tekemiäni reportaaseja, koska uskon nyt siihen, että meitä on johdettu hirvittävällä tavalla ja järjestelmällisesti harhaan pitkän aikaa. Ja minä tein osani tästä harhaanjohtamisesta."

CNN julkaisi 8.8. hänen artikkelinsa Why I Changed My Mind On Weed, jossa hän kertoo pilkanneensa kannabiksen lääkekäytön kannattajia, mutta samalla itse tutkineensa kannabista ja havainneensa sen hyödyllisyyden:

"Uskoin virheellisesti USA:n huumepoliisin, DEA:n, listanneen kannabiksen ensimmäisen luokan huumeeksi luotettavien tieteellisten todisteiden perusteella. Tottahan toki heillä täytyy olla pitävät perustelut sille, miksi kannabis on vaarallisimpien huumeiden joukossa "vailla hyväksyttyä lääkinnällistä käyttöä ja jolla on korkea väärinkäyttöpotentiaali"."

"Heillä ei ole tieteellistä näyttöä väitteidensä tueksi ja tiedän nyt ettei kumpikaan noista väitteistä pidä paikkaansa. Sillä ei ole korkeaa väärinkäyttöpotentiaalia ja sille on hyvin perusteltuja lääkinnällisiä käyttötarkoituksia. Usein kannabis on ainoa toimiva hoitomuoto."

"Lääketieteellinen yhteisö toimii vastuuttomasti, jos kannabista ei tarjota vaihtoehtona", Gupta lisäsi mainiten reseptilääkkeiden aiheuttamat korkeat kuolleisuusluvut.

"En ole löytänyt yhtä ainutta todistettua kannabiksen yliannoksen aiheuttamaa kuolemantapausta".

Guptan tunnustus osui samalle päivälle, jolloin Yhdysvaltain pääkaupungissa Washington DC:ssä avattiin kaupungin ensimmäinen lääkekannabiksen jakelupiste vain muutaman korttelin päässä Capitol Hillistä. Lääkekannabista saa nyt laillisesti 20 osavaltiossa ja Washington DC:ssä.

Gupta on valmistellut vuoden verran CNN:lle uutta dokumenttia kannabiksesta ja se lähetetään sunnuntaina 11.8.

Lähde: CNN 8.8.2013 ja Huffington Post 8.8.2013

Sanjay Guptan anteeksipyyntö CNN:llä:

Banner


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti