Australian lakimiesliitto pitää kannabiksen laittomuutta syynä sen suureen suosioon Tasmaniassa. Lakimiesliiton puheenjohtaja Greg Barns kertoi liiton kannattavan kannabiksen käytön, hallussapidon ja pienten määrien myynnin dekriminalisointia, jotta sen vetovoimaa saataisiin vähennettyä nuorison keskuudessa.
"Useimmat nuoret haluavat kokeilla huumeita. Jos se ei olisi laitonta, se ei olisi niin houkuttelevaa", Barns sanoi. Hänen mukaan kannabiksen käyttöön pitäisi suhtautua terveysasiana sen sijaan, että kannabisrikoksilla rasitetaan oikeuslaitosta.
Barns arvioi huumeiden liittyvän 70-80 prosenttiin Tasmanian oikeuslaitoksessa käsiteltäviin rikoksiin. Valtavat summat, jotka käytetään poliisitoimintaan ja kannabisrikosten ratkomiseen oikeudessa, tulisi siirtää kannabiksen käyttäjille suunnattuun terveysneuvontaan.
Barnsin mielestä kannabiksen käyttö on terveysasia ja valtio säästäisi rahaa kohdellessaan sitä sellaisena. Lakimiesliitto ilmoitti kannattavansa myös lääkekannabiksen laillistamista tukahduttaakseen "huonolaatuisen kannabiksen tarjonnan".
Laillisella kannabiksella huumeväkivaltaa vastaan
Kolumbian presidentti Juan Manuel Santos vaatii kansainväliseltä yhteisöltä kovempia huumeiden vastaisia otteita, mutta ehdottaa samalla mietojen huumeiden, kuten kannabiksen maailmanlaajuista laillistamista.
"Meidän täytyy keskustella uusista lähestymistavoista. Ajattelemme edelleen samalla tavalla kuin olemme tehneet viimeiset 40 vuotta", Santos kertoi Metro-lehdelle antamassaan haastattelussa.
Santos pitää mietojen huumeiden laillistamista yhtenä ratkaisuna huumeväkivallan lopettamiseksi edellyttäen, että laillistaminen tehtäisiin globaalisti ja samanaikaisesti kaikkialla. Santos ei kuitenkaan lupaa Kolumbian ottavan asiassa ensimmäistä askelta, koska huumekauppa uhkaa maan kansallista turvallisuutta.
"Minut ristiinnaulittaisiin jos ottaisin ensimmäisen askeleen", Santos sanoi ja jatkoi, että "meidän on vaadittava kansainvälisiä toimia huumesalakuljetuksen kitkemiseksi ja mietittävä yhdessä uusia innovatiivisia lähestymistapoja." Kolumbian tilanne poikkeaa USA:n ja EU:n huumetilanteesta ja Santosin mukaan Kolumbiassa tarvitaan kokonaisvaltaisempaa lähestymistapaa, jossa huomioidaan kaikki huumekaupan lieveilmiöt, kuten rahanpesu ja asekauppa.
Meksikon entinen presidentti pitää Yhdysvaltoja syypäänä Meksikon huumeväkivaltaan
Vicente Fox, joka toimi Meksikon presidenttinä vuosina 2001-2006, on vaatinut aiemminkin huumekaupan laillistamista. BBC:n viime keskiviikkona haastattelema Fox toisti vaatimuksensa ja ilmoitti pitävänsä Yhdysvaltoja syypäänä Meksikon väkivaltaisuuksiin, joissa on kuollut jo 45 000 ihmistä viiden vuoden aikana.
Fox esittää huumekaupan laillistamista USA:ssa ja pitää sitä täysin mahdollisena poliittisena ratkaisuna: tuoreimmat mielipidemittaukset osoittavat, että jo 50% amerikkalaisista kannattaa kannabiksen laillistamista.
Vincente Fox BBC:llä:
Lähde: The Mercury 24.10.2011, Metro World News 23.10.2011 ja BBC 19.10.2011
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti