San Franciscon lahden metropolialue tunnetaan Yhdysvalloissa korkealaatuisen kannabiksen kehtona. Paikallisten tuotosten maine ei rajoitu ainoastaan sisällä komeroiden ja kellarien suojissa huolella valaistuihin pörröpäihin, vaan lajikekehittely on nostanut myös ulkolajikkeiden päräytyspitoisuuksia ja markkinoita. Sama suuntaus näkyy myös Suomessa, jossa tiedotusvälineet kertoivat kuluneen kesän aikana poikkeuksellisen monista paljastuneista ulkokasvatusviljelmistä.
Huolimatta ilmastomuutoksesta ja USA:n liittovaltion lääkekannabikseen kohdistamista noitavainoista näyttää tämän vuoden ulkokasvatettu kannabissato mahtavalta. Kasvattajien, lääkekannabisapteekkien ja muiden asiantuntijoiden mukaan vuoden 2011 sadosta tulee runsaampi, edullisempi, laadukkaampi ja lääkinnällisempi kuin aiempien vuosien sadoista.
Tunnettu kirjailija ja kannabisaktivisti Ed Rosenthal kertoo yhä useamman ihmisen kasvattavan kannabista ja että jatkuvasti suurempi osa siitä kylvetään ulos.
Ulkona kasvatettu kannabissato korjataan Kaliforniassa vain kerran vuodessa ja ehkä siksi sisäkasvatettu kannabis dominoi edelleen markkinoita. Kannabismarkkinoiden kokonaisarvoksi Kaliforniassa on arvioitu kepeät 14 miljardia dollaria. Suurin osa tästä kannabiksesta tuotetaan Pohjois-Kalifornian "smaragdikolmiossa" (emerald triangle), joka sijaitsee Mendocinon, Humboldtin ja Trinityn piirikuntien risteysalueella.
Hamput kasvavat kesän aikana hulppeisiin mittoihin ja loppukesästä ne muistuttavat lähinnä pieniä puita. Kausityöntekijät korjaavat hamput ennen ensimmäisiä syyssateita ja muutaman viikon kuivaamisen ja trimmaamisen jälkeen sato on valmis pakattavaksi ja myytäväksi.
Syyskorjuu aiheuttaa yleensä hintojen putoamisen kun sekä laittomille markkinoille että lääkekannabisapteekkeihin ilmestyy valtaisa määrä ulkokasvatettua kukkaa. Lääkekannabisapteekeissa normaalisti 360 dollaria maksava unssi (n. 28 grammaa) hyvälaatuista kannabista maksaa sadonkorjuun jälkeen vain 200 dollaria, eli 5 euroa grammalta.
Rosenthalin mukaan hintatason lasku saattaa olla pimeillä markkinoilla tätä jyrkempi, koska lääkekannabisapteekit eivät uskalla hamstrata halpaa kannabista varastoihin liittovaltion poliisien ja mahdollisten syytteiden pelossa. Hinnat tippuvat kun käteispulassa olevat kasvattajat eivät saa tuotettaan nopeasti kaupaksi.
Tänä vuonna ulkokasvatettu kannabis kilpailee jo sisäkasvatetun kannabiksen kanssa laadussa ja vahvuudessa. Asiantuntijat pitävät tätä käännekohtana: joistain ulkolajikkeista on mitattu jopa 21 prosentin THC-pitoisuuksia. Vertailun vuoksi keskusrikospoliisin vuonna 2010 Suomessa analysoimista takavarikoiduista kannabiseristä korkein mitattu THC-pitoisuus oli 16,8%.
1970-luvulla kaikki kannabis kasvatettiin ulkona, mutta liittovaltion 1980-luvulla julistama huumesota ajoi kasvattajat auringon alta kellareihin ja komeroihin.
1990-luvulta lähtien sisäkasvatettu kannabis on dominoinut Kalifornian kannabismarkkinoita niin kaduilla kuin kannabiskollektiiveissa. Sisäkasvatetut lajikkeet ovat yleensä vahvempia, paremman näköisiä ja helpommin kontrolloitavissa kuin ulkona kasvatetut lajikumppanit.
Ulkokasvatus on kuitenkin tekemässä uutta tuloaan, johon on ollut vaikuttamassa muun muassa osavaltion lääkekannabiksen sallivat lait (kuten Prop 215 ja AB 420), Kalifornian valtakunnansyyttäjän ohjeistukset ja kaksi liittovaltion mietintöä.
High Times Medical Marijuana –lehden toimittaja David Bienenstock kertoo tehneensä muutamia puutarhakierroksia tänä syksynä. Erityisen suosittuja ulkolajikkeita ovat olleet viime vuosien tapaan Kush ja Diesel, mutta Bienenstockin suosikiksi on noussut Tangeloksi nimetty hybridi:
"Siinä on uskomaton mandariinia muistuttava sitruksen tuoksu. Mielestäni ihmiset tuovat jatkuvasti enemmän ja enemmän sisäkasvatuksessa opittua tietotaitoa ulkokasvatukseen ja juuri siksi he tuottavat tätä todella korkealaatuista tavaraa."
Ulkokasvatettu kannabis ei ole ainoastaan laadukasta vaan myös lääkinnällisempää. Menneenä kesänä ulkokasvattajat kylvivät runsaasti korkean CBD-pitoisuuden omaavaa Harlequinia.
Kannabidiolilla, eli CBD:llä, on tulehduksia estäviä vaikutuksia, se on erinomainen muun muassa kivun hoidossa, eikä se ole THC:n tavalla psykoaktiivinen. CBD lieventää THC:n aiheuttamia psykoaktiivisia vaikutuksia, minkä takia se on lähes eliminoitu nykyisistä sisälajikkeista.
San Franciscon alueen lääkekannabisapteekit ovat alkaneet analysoimaan eri kannabislajikkeita laboratorioissa, jotta korkean CBD-pitoisuuden lajikkeet tunnistettaisiin ja niitä kyettäisiin tarjoamaan kasvattajille.
Yksi Oaklandissa toimivan Steep Hill –laboratorion perustajista, Addison Demoura, kertoo vuoden 2011 aloittaneen uuden aikakauden korkean CBD-pitoisuuden omaavien lajikkeiden viljelyssä.
Bienenstock kertoo tällaisiä lajikkeita tulevan markkinoille nyt systemaattisesti: "Kannabisapteekit mahdollistavat potilaiden antaman palautteen keräämisen ja apteekit ovat vastanneet tähän palautteeseen tarjoamalla vähemmän psykoaktiivisia lajikkeita. Ilmiö todistaa liittovaltion syyttäjän olevan väärillä jäljillä hänen otettuaan apteekit hyökkäyksensä kohteeksi."
Kasvattajien mukaan tämän vuoden satoon on vaikuttanut ilmaston lämpeneminen. Bieninstock kertoo kasvattajien huomanneen ilmaston muuttuvan, eivätkä sääolosuhteet ole sitä mihin on totuttu.
Eteläisessä Humboldtissa toimivan Tea House –kollektiivin Charlie Custer kirjoittaa ilmastomuutoksen aiheuttaneen alueella kummallisia kesiä. Edellisten vuosien myöhäiset syyssateet, viileät ja kosteat kesät ja läpimärät syksyt ovat luoneet ihanteelliset olosuhteet paitsi Kalifornian lohikaloille myös homeelle. Viinirypäleiden viljelivät pelkäävät menettävänsä jopa 30 prosenttia sadostaan homeen takia, joka on myös kannabiskasvien ongelma. Jotkut viljelijöistä ovat kertoneet homeen pilanneen yli puolet kannabissadosta. Homeongelman seurauksena ulko- ja sisäviljelyn välimaastossa, eli kasvihuoneissa, kasvatetun kannabiksen määrä on myös nousussa.
Ulkokasvatetun kannabiksen terminologia on muuttumassa. Muun muassa Harboside Health Center ja monet muut ovat alkaneet kutsumaan ulkokasvatettua kannabista "auringon valossa kasvatetuksi kannabikseksi" (sungrown). Uusi tapa kuvaa paremmin kannabiksen alkuperää ja vähentää ulkokasvatettuun kannabikseen liittyviä negatiivisia mielikuvia. "Mielestäni uudelleennimeäminen on hyvä tapa muistuttaa ihmisiä siitä, että se on luonnollinen tapa kasvattaa tätä kasvia", sanoo Bienenstock.
Lajikekehittelyn ansiosta ulkokasvatus on lisääntymässä myös Suomessa. Näitä lajikkeita pidetään kuitenkin melko heikkolaatuisina verrattuna sisäkasvatettuihin THC-pommeihin, mutta CBD:n antipsykoottiset vaikutukset tekevät ulkolajikkeista monen mielestä miellyttävämpiä polttaa. Ehkä poliisin suorittama huumausainevalvonta kotietsintöineen on vauhdittamassa ulkokasvatuksen yleistymistä harvaan asutussa Suomessa, jonka pöheiköissä kyllä riittää parin puskan mentäviä piiloja jokaiselle asiasta kiinnostuneelle.
Lähde: East Bay Express 3.11.2011
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti