Salaperäinen calabrialainen mafia, 'Ndrangheta, on yksi läntisen maailman vahvimmista rikollisoganisaatioista, koska se hallitsee Euroopan kokaiinimarkkinoita. Saksalainen Spiegel-lehti onnistui luomaan kontaktin yhteen järjestön päämiehistä Saksassa. Hän selittää, miksi hänenlaisensa miehet eivät koskaan joudu vankilaan, vaikka he tuovat kokaiinia Saksaan tonnikaupalla.
Kesällä ja uuden vuoden tienoilla, jolloin kysyntä on suurinta, tuomme tonnin kokaiinia parin päivän välein". Vaikka hän tietää koko ajan, mitä huumemarkkinoilla tapahtuu, hän ei koske aineeseen sormellakaan, vaan antaa muiden tehdä likaiset työt.
Saksan keskusrikospoliisi, BKA, on seurannut pitkään 'Ndranghetaa. Se on vastuussa liki kaikista suuren yleisön huomion saaneista mafiarikoksista Saksan maaperällä. BKA:n raportin mukaan Saksa on Euroopan kokaiinikaupan keskus "kauttakulkumaana".
Italiassa vasikkaa kutsutaan sanalla pentiti eli katuva. He ovat mafian jäseniä, jotka pidätettäessä rikkovat omertan eli vaikenemislupauksen. Heistä tulee syyttäjien avaintodistajia. Italian oikeuslaitoksen tilastojen mukaan vuoteen 2008 Sisilian Cosa Nostrasta oli tullut noin 1000 pentitiä, Napolin Camorrasta noin 2000, mutta 'Ndranghetasta ainostaan 42. 'Ndranghetan jäsenet eivät tahraa perheidensä verta petturuudella.
"Asiakkaamme Saksassa ovat enimmäkseen sutenöörejä ja pyöräjengejä. Myymme 50 - 70 kilon erissä usein bordelleihin. Me emme myy huumeita Saksan kaduilla." 'Ndrangheta ei ota riskejä tekemällä mitään tavallisia rikoksia.
BKA:n raportti vahvistaa Spiegelin kontaktin kertomukset: sen mukaan 'Ndranghetalla on "syvälle ulottuvat rakenteet" Saksassa, mihin kuuluu "jokaisen klaanin johtajat sekä tappajat". Brittiläisen sotilas- ja tiedustelualan ammattilaislehden Jane's Intelligence Review'n mukaan Saksa on luultavasti 'Ndranghetan tärkein reviiri Euroopassa.
'Ndranghetan synty
Alussa organisaatio oli maalaisklaanien löyhä liittouma. Heidän toiminta keskittyi kylien hallintaan, suojelurahan keräämiseen ja julkishallinnon avustusten huijaamiseen.
Klaanit saivat mainetta Italian ulkopuolella 1970-luvulla. San Lucan lähellä toimineet klaanit alkoivat siepata rikkaita ja heidän perheiden jäseniä. Vuonna 1973 'Ndrangheta kidnappasi John Paul Getty III:nen, öljypohatta John Paul Gettyn pojanpojan. Näistä kidnappausrahoista saadut rahat - 2,7 miljoonaa dollaria Gettyn tapauksessa - olivat alkupääoma, jolla tunkeuduttiin kansainväliseen kokaiinikauppaan. Huumekauppa tuotti paljon isompia ja varmempia voittoja. Mutta sen takia organisaatiosta piti rakentaa tiukempi ja tehokkaampi.
BKA:n raportin mukaan 'Ndrangheta ei enää perustu horisontaalisesti erillisiin perheklaaneihin, vaan Cosa Nostran tavoin on nykyään pyramidin mallinen. Reggio Calabrian maakunnassa 'Ndrangheta on jakautunut kolmeen alueelliseen niin kutsuttuun mandamentiin. Alueellinen komissio, joka hallitsee koko organisaatiota, valitsee puheenjohtajan, capo criminen, joka vuosi.
Luhistunut valtio
Vaikka 'Ndrangheta toimii maailmanlaajuisesti, tehdään kaikki tärkeät päätökset Calabriassa. Nykyisenä globalisaation aikakautena huumekauppa on yhä jotenkin vanhanaikaista. Etelä-Amerikasta saapuva kokaiini tulee Etelä-Italiaan ennen kuin se jaetaan ympäri Euroopan. Klaanit tuntevat olonsa turvalliseksi kotioloissaan, jota he pitävät omana reviirinään.
Vuonna 2008 Napolin konsulaatista USA:n ulkoministeriöön lähetetyn diplomaattisähkeen mukaan "kukaan ei usko keskushallinnon valvovan Calabriaa". Sähkeessä sitä verrattiin Somaliaan, Haitiin ja Afganistaniin: "Jos Calabria ei olisi osa Italiaa, sitä pidettäisiin luhistuneena valtiona".
"Luhistuneen valtion" termin käyttö ei ole niin hassunkurista kuin ensi lukemalta voisi tuntua. Gioia Tauron kaupunki Tyrrhenanmeren äärellä on yksi Välimeren alueen suurimpia konttisatamia. Koska satama sijaitsee strategisesti tärkeässä paikassa Suezin kanavan ja Gibraltarin salmen välissä, on Gioia Tauro 60:n sataman välillä käytävän kaupan keskus Euroopan ja Itä-Aasian välillä.
Diplomaattisähkeen mukaan kaksi tullivirkailijaa, jotka olivat töissä Gioia Tauron satamassa osana kansainvälistä terrorisminvastaista operaatiota, piti kutsua pois vuonna 2008. Toista kohti oli ammuttu ja toinen sai kaksi luotia sisältäneen kirjeen kotiosoitteeseensa.
Bisnes
Huumeiden tuonti on periaatteessa hyvin yksinkertaista. Tuontivastaava odottaa kunnes hän on saanut tarpeeksi tilauksia eri klaaneilta. Niitä pitäisi olla vähintään 200 - 300 kiloa, mutta mieluiten 500 - 1000. Sitten yksi mies lentää Etelä-Amerikkaan tapaamaan sukulaisia ja tuontivastaava lähettää rahat perässä. Yleensä se naamioidaan huonekalujen tai koneiden maksuksi, koska kirjanpidon pitää näyttää puhtaalta. Joskus huumeraha on voitu naamioida lahjoitukseksi esimerkiksi avustusohjelmaan jonnekin viidakkoon. Joskus myyjät haluavat aseita rahan sijaan, mikä ei ole ongelma, koska välittömässä läheisyydessä Balkanilla niitä on paljon.
Suhteet Etelä-Amerikkaan on loistavat. Fratellanza eli "veljeys" takaa hyvät hinnat ja hyvän laadun. Se takaa myös pakkaamisen ja laivaamisen Etelä-Amerikassa sekä reitin Euroopan satamien kautta aina salaisiin varastoihin Calabriassa.
'Ndrangheta maksaa kokaiinikilosta 1200 euroa Venezuelassa tai Perussa, mutta Calabriaan saapuessaan kustannukset ovat nousseet jo 17 000 euroon. Suurin osa siitä menee virkamiesten lahjontaan. Jos joku erä joutuu joskus takavarikoiduksi, johtuu se liian pienistä lahjuksista. Tukkukaupassa kilo puhdasta kokaiinia maksaa 27 000 - 32 000 €.
Klaani saa miljoonia jokaisesta lastista. Vaikein osa onkin tietää, kuinka sijoittaa raha. Nykyään ei ole pulaa pätevistä liikemiehistä. Huumemiljoonillaan klaanin jäsenet ovat pystyneet ostamaan lapsilleen parhaan koulutuksen ja nykyään heistä on tullut lakimiehiä, pankkiireja ja lääkäreitä. He pesevät rahaa korkeimmilla mahdollisilla tasoilla.
Koska Cosa Nostra on menettänyt valtaansa 1990-luvulla rikostutkimuksien paineissa, päättelee BKA 'Ndranghetan olevan nyt vahvempi kuin koskaan. BKA:n mukaan järjestö on laajentanut rikollista vaikutusvaltaansa ja täyttänyt Pohjois-Italian maakunnissa väkivallattomasti Sisiliasta peräisin olevien ryhmien jättämän aukon.
Huumerahan sijoittaminen
'Ndrangheta sijoittaa osakkeisiin ja kiinteistöihin. Ihmisiä, joilla ei ole aikaisempia tuomioita eikä rikosrekisteriä, käytetään tähän tarkoitukseen, ja usein he ovat myös talousasiantuntijoita, jotka kykenevät siirtämään rahaa ja joilla on yhteyksiä veroparatiiseihin.
Nicola Gratteri on Calabrian maakunnan mafian vastainen syyttäjä. Hän uskoo, että valtion heikkous on 'Ndranghetan voima. 'Ndrangheta tarjoaa työpaikkoja, auttaa ihmisiä heidän ongelmissaan valtion byrokratian kanssa ja värvää nuorisoa työttömien ja toivottomien armeijasta. Gratterilla ei ole harhakuvaa poliisista, joka 'Ndranghetan soluttama tiukkojen perhesiteiden takia.
Vaikka syyttäjä on saanut aikaan muutamia huomattavia voittoja viime aikoina, näkee Gratteri tulevaisuuden yhtä synkkänä kuin oman toimistonsa, missä hän tapaa ihmisiä kaihtimet alhaalla. Diplomaattiviestin mukaan hän kertoi USA:n lähettiläälle, että 'Ndrangheta elää niin kauan kuin ihmiskunta.
Gratterin ennustus voi pitää paikkansa, koska rikollisorganisaatiot uusiutuvat koko ajan ja sopeutuvat vaivatta uusiin olosuhteisiin. 1990-luvun loppuun asti 'Ndrangheta teki 75% voitoistaan kokaiinilla. Koska huumevoitot alkoivat kutistua ja poliisin paine kasvaa, alkoi 'Ndrangheta etsiä uusia bisnesmahdollisuuksia. "Me haluamme hallituksen sopimusten ja avustuksien alkulähteille, politiikkaan", kertoo tiedonantaja.
Vuonna 2010 paljastunut tapaus osoittaa, kuinka 'Ndrangheta tekee tämän. Saksassa asuvat italialaiset saavat äänestää Italian vaaleissa. Yksi klaani lähetti jäseniään Baden-Württembergiin vuonna 2008 laukut täynnä rahaa, millä he ostivat italialaisten ääniä parlamenttivaaleissa.
Tällä tavalla 51-vuotiaan, pääministeri Silvio Berlusconin puolueen jäsenen Nicola Di Girolamon arvellaan saaneen paikkansa senaatissa. Hänet pidätettiin vuonna 2010 syytettynä 'Ndranghetan kahden miljardin euron pesemisestä Italian puhelinyhtiöiden kautta. Girolamo sopi oikeudessa menevänsä viideksi vuodeksi vankilaan ja maksavansa 5 miljoonaa euroa valtiolle.
Lähde: Der Spiegel 4.1.2012
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti