Kun Puolan kolmanneksi suurimman puolueen johtaja Janusz Palikot ilmoitti kaksi viikkoa sitten pitämässään lehdistötilaisuudessa aikeestaan polttaa parlamentissa kannabista yhdessä kannabisaktivistien kanssa, oli poliittinen hullunmylly valmis. Parlamentin puhemies esti aktivistien vierailun parlamenttitaloon asettamalla vuorokauden mittaisen kaikkia koskevan vierailukiellon. Kannabisjointti vaihtui tällä kertaa suitsukkeeseen, mutta Puolan huumepolitiikassa kuohuu edelleen. TuSKY:n toimitus kävi Puolassa tapaamassa Vapaa kannabis (Wolne Konopie) -liikkeen tiedottajaa.
Palikotin kansainvälisessä mediassa laajalti uutisoidun julkisuustempauksen taustalla on Puolassa vuodenvaihteessa voimaan astunut uusi huumelaki, joka periaatteessa dekriminalisoi kannabiksen käytön. Puolalaiset kannabisaktivistit eivät kuitenkaan usko uuden lain muuttaneen mitään: korruptoituneen ja kooltaan massiivisten poliisivoimien anti-terrorismiyksiköt ratsaavat edelleen kannabisaktivistien asuntoja ja vankilat pullistelevat kannabiksen käyttörikokseen syyllistyneitä ja myös syyttömiä ihmisiä.
Varsovasta tyttöystävänsä kanssa Gdanskiin haastatteluun matkustanut Andrzej Dołecki kertoo vapautuneensa äskettäin lähes kuukauden mittaisesta vankeudesta, joka oli seurausta kannabiksen hallussapitorikoksesta. Vaikka uuden lain mukaan syyttäjällä on mahdollisuus jättää vähäisissä tapauksissa syyte nostamatta, joutuvat kaikki kannabiksen käytöstä kiinnijääneet viettämään vähintään 48 tuntia pidätyssellissä, josta vapaudutaan odottamaan tulevaa oikeudenkäyntiä. Helppoa ei ole myöskään Andrzejin edustamalla suurta suosiota nauttivalla Vapaa kannabis -liikkeellä, jonka toimitilat poliisin anti-terrorismiyksikkö niin ikään kävi repimässä palasiksi.
Vapaa kannabis -liike toimii tiiviissä yhteistyössä Janusz Palikotin puolueen kanssa, jota liike avoimesti tuki viime vaaleissa. Kiitoksena tuesta ja yhteisistä mediatempauksista Palikot-liike on kannabisaktivistien suurin yksittäinen rahoittaja. Lisärahoitusta liike saa mm. kannabiksen kasvatukseen käytettävän välineistön myynnistä. Myös George Sorosin Open Society -instituutin tukirahoja välittyy liikkeen toimintaan erilaisten projektien kautta.
Konservatiivisena ja katolilaisena maana tunnetun Puolan väestö on poliittisilta asenteiltaan varsin polarisoitunut, mutta Vapaa kannabis -liike on siitä huolimatta - tai juuri sen takia - onnistunut siinä mistä Suomen kannabisliike vasta haaveilee: suurten joukkojen mobilisoinnissa. Lähinnä kyse on nuoren ja vanhemman sukupolven välisestä erosta, joka näkyy myös katukuvassa. Puolan länsimaisesti pukeutuva nuoriso ja vanhemman sukupolven neuvostotyylinen olemus ovat räikeässä ristiriidassa keskenään, eikä yhteiskunnan jakolinjat koske ainoastaan kansalaisten ulkoista olemusta.
Kannabiksen vapauttamisen lisääntyvä suosio näkyy paitsi mielipidemittauksissa myös suurina mielenosoituksina kaduilla. Puolan pääkaupungissa Varsovassa hamppumarsseille osallistuu jopa 10 000 ihmistä ja kannabisliikkeellä on aktiivista toimintaa kaikissa suurissa kaupungeissa. Nuoret ikäluokat ovat yksinkertaisesti saaneet tarpeekseen tehottomasta ja haitallisesta huumekieltolaista.
Kieltolain negatiiviset vaikutukset ovat Puolassa tuntuvia. Käsittämättömän suureksi paisuneen vankimäärän lisäksi se on ammattimaistanut ja raaistanut rikollisuutta. Vaikka puolalaisesta kannabiksesta suuri osa kasvatetaankin ulkona, on vietnamilaisten rikollisliigojen sisäkasvatusoperaatiot lisääntyneet huolestuttavalla tavalla. Ilmiö on tuttu myös Iso-Britanniasta ja Kanadasta, joissa vietnamilaiset ihmissalakuljettajat värväävät maanmiehiään länsimaihin tekaistuilla lupauksilla työpaikoista ja helposta rahasta. Todellisuudessa suurin osa salakuljetetuista maahanmuuttajista joutuu vankeutta muistuttaviin olosuhteisiin työskentelemään paitsi prostituoituina myös laittomien kannabisfarmien työntekijöinä.
Kannabista on saatavilla Puolassa melko helposti. Kadulta sitä ei kuitenkaan kannata ostaa, koska sitä on poikkeuksetta jatkettu painon lisäämiseksi erilaisilla aineilla, kuten sokerilla, mutta usein myös myrkyllisillä kukintoon suihkutettavilla kemikaaleilla. Puolan tiukka huumekieltolaki on toiminut kädenojennuksena mafialle ja seurauksista saavat kärsiä paitsi käyttäjät myös hyväksikäytetyt ihmiskaupan uhrit ja viimekädessä koko yhteiskunta.
Palikot-liikkeen kansanedustajaehdokkaana ollut Andrzej Dołecki on optimistinen tulevaisuuden suhteen, mutta merkittäviä muutoksia Puolan huumepolitiikassa tuskin lähiaikoina nähdään. Nykyhallitus on keskusta-oikeistolainen ja se koostuu päähallituspuolueen, Kansalaisfoorumin (PO) lisäksi Talonpoikaisliitosta (PSL) sekä sitoutumattomista, päähallituspuoluetta lähellä olevista ministereistä. Pääministeri Donald Tuskin johtama Kansalaisfoorumi on ilmoittanut vastustavansa huumeiden laillistamista.
Kannabiksen laillistamista ajava Palikot-liike oli kuitenkin vuoden 2011 vaalien todellinen yllättäjä ja sillä näyttäisi olevan hyvät mahdollisuudet lisätä kannatustaan. Puolue ajaa kannabiksen laillistamisen lisäksi seksuaalivähemmistöjen oikeuksia ja yrittää liberalisoida maan tiukkoja aborttilakeja. Myös katolisen kirkon voimakkaan vaikutuksen vähentäminen politiikkaan ja yhteiskuntaan yleensä on sen asialistalla.
Syyttäjä ilmoitti aloittaneensa tutkimukset siitä syyllistyikö Palikot lain rikkomiseen uhkauksellaan polttaa kannabista parlamentissa. Puolan huumelaki kieltää huumeiden "edistämisen ja mainostamisen" ja lain rikkomisesta voidaan langettaa vuoden vankeustuomio. Vuodenvaihteen lakimuutos, jonka piti dekriminalisoida huumeiden käytön, näyttää toistaiseksi kuolleelta lainkirjaimelta – varsinkin silloin kun tarkoitukset ovat poliittisia. Pääministeri Donald Tuskin puolueesta eronnut ja oman puolueen perustanut Palikot halutaan saada aisoihin.
Video Varsovan hamppumarssilta:
Vapaa kannabis -liikkeen nettisivut: http://wolnekonopie.org/
Vapaa kannabis -liikkeen Facebook-ryhmä: https://www.facebook.com/WolneKonopie
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti