Presidentti Medvedev allekirjoitti keskiviikkona lain, jolla tiukennetaan Venäjän jo ennestään ankaria rangaistuksia huumeiden hallussapidosta, tuottamisesta ja kaupasta. Jatkossa huumekaupasta voi saada elinkautisen vankeusrangaistuksen ilman mahdollisuutta ehdonalaiseen.
Entinen Interpolin Venäjän osaston johtaja Vladimir Ovchinsky kommentoi Russian TV:lle uutta lakia seuraavasti:
"Tärkein muutos entiseen on se, että nyt laajasta huumekaupasta voi saada elinkautisen kun aiemmin maksimirangaistus oli vain 20 vuotta vankeutta. Uuden lain mukaan tuomittujen omaisuus voidaan tuomita valtiolle menetetyksi.
Rangaistukset kovenevat myös niille, jotka myyvät huumeita oppilaitoksissa, urheilupaikoilla tai muissa julkisissa tiloissa. Henkilöä, joka tekee rikoksen saadakseen rahaa huumeisiin, tullaan rankaisemaan aiempaa pidemmällä vankeustuomiolla.
Mutta huumeiden vastaisessa sodassa ei ole kysymys pelkästään rangaistusten koventamisesta, vaan myös hoidon tarjoamisesta riippuvaisille.
Vankilat ovat ylikansoitettuja eivätkä nämä kovat otteet tehoa. Yli 29 000 ihmistä tuomitaan huumekaupasta vuosittain, mutta vain 0,1 prosenttia tuomituista saa enimmäisrangaistuksen, joka tarkoittaa vain muutamaa tapausta vuodessa. Voimme asettaa erittäin kovia rangaistuksia, mutta käytämme niitä vain harvoin. 15% huumekauppiaista selviää ehdollisella vankeusrangaistuksella.
Meidän pitäisi seurata Valko-Venäjän mallia määräämällä huumeriippuvaiset pakkohoitoon."
Uuden lain odotetaan tulevan voimaan puolen vuoden sisällä.
Lähde: Russian TV 7.3.2012
Sveitsin parlamentti esittää kannabiksen dekriminalisointia
Neljä vuotta aikaisemmin sveitsiläiset äänestäjät hylkäsivät lakiesityksen, joka olisi laillistanut kannabiksen täysin. Nyt Sveitsin parlamentti esittää ratkaisuksi kannabiksen käytön dekriminalisointia täyslaillistamisen sijaan. Edustajainhuone äänesti lain puolesta, jonka perusteella alle 10 gramman hallussapidosta saisi 166 euron sakon ilman pelkoa syytteestä.
Lakiesityksen kannattajat pitävät pragmaattista, tehokasta ja yhtenäistä rangaistusjärjestelmää tarpeellisena. Arvioiden mukaan jo 500 000 sveitsiläistä käyttää kannabista satunnaisesta tai säännöllisesti. Kaksi Sveitsin 26:sta kantonista on jo aiemmin vähentänyt poliisin ja oikeuslaitoksen taakkaa dekriminalisoimalla kannabiksen. Myös TuSKY uutisoi viime marraskuussa neljässä Sveitsin kantonissa vuodenvaihteessa voimaan astuneesta laista, joka laillisti pienimuotoisen kannabiksen kotikasvatuksen.
Keskiviikkona käydyssä keskustelussa etenkin oikeistopuolueet väittivät lievempien rangaistusten tarkoittavan silmien ummistamista vakavalta ongelmalta ja ulkomaisten huumekauppiaiden houkuttelemista Sveitsiin.
Lakialoitteesta keskustellaan vielä Sveitsin parlamentin ylähuoneessa.
Lähde: Swiss Info 7.3.2012
Israel ykkönen lääkekannabistilastoissa
Israelilaisviranomaiset kertoivat tiistaina maan parlamentin huumekomitealle maassa olevan enemmän lääkekannabispotilaita suhteessa väestöön kuin missään muualla maailmassa.
9000 israelilaista on rekisteröitynyt lääkekannabisohjelmaan, joka toimittaa kannabista vakavasti sairaille potilaille. Potilaiden määrä on noussut 57% viime vuodesta ja terveysministeriö arvioi määrän nousevan 11 000:een vuoden lopulla.
Vertailun vuoksi Suomessa lääkekannabispotilaita on vain 40-70, Iso-Britanniassa 850 ja Kanadassa 1350. Lääkekannabiksen laillistaneissa USA:n osavaltioissa potilaita arvioidaan olevan yhteensä satoja tuhansia.
Israelin lääkekannabisohjelmaa pidetään yhtenä maailman edistyneimmistä. Tästä huolimatta Israelin huumekomitea pitää kannabiksen sääntelyä ja valvontaa liian vähäisenä: vuonna 2009 päätettiin, että lääkekannabista valvomaan perustettaisiin valtion virasto, mutta sitä ei ole vieläkään toteutettu. Tällä hetkellä lääkekannabisvalvonta tapahtuu pienessä terveysministeriön toimistossa Bat Yamissa.
Poliisi epäilee suuren osan laillisesti kasvatetusta lääkekannabiksesta päätyvän lopulta laittomille markkinoille. Lääkekannabisohjelmaa johtava Professori Yehuda Baruch pitää mahdollisena, että lääkekannabiksen yleistyminen ilman hallituksen valvontaa voi johtaa kannabiksen viihdekäytön de facto laillistamiseen.
Lähde: The Times of Israel 7.3.2012
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti