torstai 30. elokuuta 2012

Kannabiksen käyttö ei ainakaan masenna!

Kannabiksen käyttö ei aiheuta masennusta eikä itsemurhia selviää tuoreesta tutkimuksesta, jossa analysoitiin uudestaan 1980-luvulla kerättyä aineistoa ruotsalaisista asevelvollisista. Muiden muuttujien vakioimisen jälkeen näyttää jopa siltä, että kannabista runsaiten käyttäneet kärsivät kaikista vähiten masennuksesta!

HappycannabisAvaintermi näissä tutkimuksissa on "muiden muuttujien vakioiminen". Muiden muuttujien vaikutusta masennukseen selvitetään taulukossa 4, mistä selviää "häiriintyneen lapsuuden aikaisen käytöksen" olevan merkittävin selittäjä myöhemmälle masennukselle.

Toiseksi tulee yli 20 tupakan polttaminen päivässä, mikä ei nouse tutkimuksen johtopäätelmissä lainkaan esille.

1980-luvulla lapsuuden aikainen trauma ei ollut mukana tutkittavien muuttujien luettelossa. Sen sijaan käytettiin muuttujaa "häiriintynyt käytös lapsena", mikä voi merkitä melkein mitä tahansa, kyseessähän oli vuosina 1969 - 1970 45087 Ruotsin armeijan kutsunnoissa tutkittua nuorta miestä.

Ruotsalainen alokastutkimus kieltolain skitsoväitteiden takana

Samat tutkimuksen taustalla olevat tendenssimäisyydet jatkuvat kuin aikoinaan 1960 - 1970-lukujen vaihteessa tietoja kerätessä ja 1980-luvulla skitsofreniatutkimusta tehtäessä.

Tämä on se ruotsalainen tutkimus, johon kaikki kannabispolitiikassa esitetyt väitteet kannabiksen ja skitsofrenian yhteydestä perustuvat. Yksi alkuperäisen tutkimuksen tekijöistä, Peter Allebeck, on mukana myös tässä uudessa tutkimuksessa.

Tästä aineistosta tehdyssä tutkimuksessa löydettiin aikoinaan tilastollinen yhteys kannabiksen käytön ja skitsofrenian välillä, mitä on kailotettu kaikessa kannabiksen vastaisessa propagandassa siitä saakka. Propagoijat ovat 1980-luvulta saakka sivuuttaneet sen tosiseikan, että kyseessä on tilastollinen yhteys eikä syy-seuraus suhde.

Uudessa tutkimuksessa analysoidaan aineistoa jälleen kerran siltä osin, saadaanko skitsofreniahypoteesille lisätodistetta. Tätä hypoteesia painotetaan itse tekstissä pariinkin otteeseen toteamalla, että "koko ajan löytyy lisätodisteita siitä, että kannabiksen käytöllä ja psykooseilla on yhteys".

Taulukossa 3 on tulokset skitsofrenia-analyysista ja se osoittaa runsaasti kannabista käyttäneiden keskuudessa olevan 7,5 kertaa enemmän skitsotyyppisiä diagnooseja verrattuna ei-käyttäjiin. Tutkijat kirjoittavat löytäneensä "vahvan yhteyden kannabiksen käytön ja skitsotyyppisen häiriötilan välillä, mikä säilyi muiden muuttujien vakioimisen jälkeen".

Tapausten pieni lukumäärä, 7 kappaletta, ei kuitenkaan oikeuttaisi tekemään kovin vahvoja johtopäätöksiä, koska absoluuttisina lukuina skitsotyyppisiä diagnooseja oli eniten (45 kappaletta) ryhmässä, joka ei ollut koskaan käyttänyt kannabista. Kun tämä uusi analyysi kumoaa myös väitteen kannabiksen käytön ja manian yhteydestä, vaaditaan siinä yhteydessä lisätutkimusta vedoten tapausten pieneen lukumäärään.

Eli kannabiksen käytön kieltäminen ei selvästikään suojele ihmistä skitsofrenialta edes tämän analyysin perusteella. Mutta sitähän Allebeck ei kerro tässäkään tutkimuksessa.

Tässä uudessa analyysissa ei pystytä korjaamaan aineistoon aikoinaan jääneitä puutteita; lapsuusajan traumojen vaikutus sivuutetaan kokonaan. Siksi tämä uusi analyysikaan ei kerro syy-seuraussuhteista, eikä aiheesta 1980-luvun jälkeen tehdyt tutkimukset ole päässeet tätä jaarittelua pitemmälle, vaikka niissä on välillä jopa läpinäkyvän tarkoitushakuisesti haettu tätä syy-seuraussuhdetta.

Bejerotin haamu kieltolain tukena

1980-luvun skitsofreniatutkimusta tulkitessa on tärkeää muistaa sen olleen osa 1980-luvun reaganilaista huumesodan kiihdyttämistä nykyiseen mittakaavaansa. Nixonin julistamassa huumesodassa hoito ja rangaistukset olivat vielä jossakin tasapainossa, mutta Ronald Reagan militarisoi huumepolitiikan, minkä tueksi tarvittiin tarkoitushakuista tutkimustietoa. Mm. ruotsalainen Nils Bejerot toimi Reaganin huumesodan propagandistina ja Allebeck on hänen oppilaitaan.

Vaikka nyt julkaistu tutkimus on otsikkoaan myöten masennukseen keskittyvä tutkimus, alkaa se lauseella: "While there is increasing evidence on the association between cannabis use and psychotic outcomes", mikä on selvää liioittelua sekä ko. aineiston että myöhemmän tutkimuksen valossa. Ihmeellistä, etteivät tiedotusvälineet tarttuneet tähän tutkimukseen, vaikka tässä olisi ollut tämä skitsotäky!

ruotsalainen alokasjoukko on huumesodan parhaiten menestynyt armeija

Aina julkaisemisestaan saakka ko. aineistoa ja siitä vedettyjä johtopäätöksiä on käytetty huumesodan jatkamisen perusteluna. Tuo ruotsalainen alokasjoukko on huumesodan parhaiten menestynyt armeija.

Tutkimuksessa kerrotaan, että psykoosidiagnoosit on koottu armeijan jälkeisinä vuosina laitoshoitoon otettujen potilaskertomuksista 35 vuoden seuranta-aikana. Tämä ajanjakso 1980-luvulta nykypäiviin kattaa "psykiatrisen vallankumouksen" eli uusien lääkitystä vaativien diagnoosien voimakkaan kasvun ja sitä seuranneen psyykenlääkkeiden käytön kasvun niin, että käyttäjien määrät lasketaan Suomessakin sadoissa tuhansissa. Psyykenlääkkeiden käytön kasvun ja mielenterveysongelmien kasvun välillä on siten vahva, kaupallinen yhteys.

Muista tutkimuksista on tullut esille se, että skitsofrenian esiintyminen ei ole lisääntynyt kannabiksen käytön yleistymisen myötä 1960-luvun jälkeen ja toisaalta lapsuusajan traumaattiset kokemukset aiheuttavat sekä mielenterveysongelmia että päihdeongelmia. Näin tämä kannabiksen käytön ja "skitsotyyppisen oireilun" välinen syy-seuraussuhde on edelleen täysin auki.

Lähde: BMC Psychiatry 2012, 12:112 ja tutkimuslyhennelmä


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti