Huumesodan kritiikkiä on yritetty marginalisoida esittämällä kriitikot joko huumeiden käyttäjinä, huumekauppiaina tai vasemmistoradikaaleina. Maailmanlaajuisen huumepoliittisen komission tulo julkisuuteen on viimeistään romuttanut tämän myytin.
Latinalaisessa Amerikassa laillistajia löytyy niin vasemmistolaisten kuin oikeistolaisten presidenttien joukosta. Portugalissa dekriminalisointihanke alkoi vasemmistohallituksen aikana, mutta vallanvaihdosta huolimatta dekriminalisointihanke jatkuu, vaikka yleinen talouskriisi kurittaa tätäkin projektia.
Andrew Bernstein muotoilee huumesodan kapitalistisen kritiikin Forbes-lehden julkaisemassa artikkelissa, jossa Bernstein kehottaa kiihdyttämään huumesotaa, mutta aivan uudella tavalla. Bernstein ottaa huomioon länsimaisen talousjärjestelmän, eli kapitalismin, lainalaisuudet ja reunaehdot.
Bernstein tiivistää kritiikkinsä seuraavasti: ihmiset tekevät valintojaan riippumatta hallitusten politiikasta. Jotta taattaisiin näiden valintojen tekeminen niin, että ne edesauttavat elämän säilymistä ja kehitystä, eikä sen tuhoamista, pitää ihmisiä käsitellä rationaalisina toimijoina, eikä yrittää hallita heitä pakkokeinoilla.
USA:n hallituksen sota kuluttaa rajallisia lainvalvonnan resursseja huumeiden käyttäjien vangitsemiseen, mikä on pois murhaajien, raiskaajien, rosvojen ja terroristien jahtaamisesta. Onko mitään järkeä kuluttaa 48 miljardia dollaria vuodessa aikuisten ihmisten huumeiden käytön estämiseen samalla kun fanaattiset jihadistit suunnittelevat kaupunkien tuhoamista? Onko moraalisesti oikein jättää kansalaiset alttiiksi terroristien hyökkäyksille, jotta huumeiden käyttäjät voitaisiin vangita?
Täysimittainen huumeiden laillistaminen poistaisi tällaisen mielettömän tuhlaamisen ja aiheuttaisi merkittäviä moraalisia ja käytännön hyötyjä.
Moraalisesti tällainen politiikka suojelee aikuisen ihmisen oikeutta valita, mitä ainetta hän käyttää - tai jättää käyttämättä. Tässä asiassa kiellettäisiin käyttämästä valtiovallan pakkovaltaa yksilön vapauden loukkaamiseen. Tällä edistettäisiin vapauden pyhää aatetta.
Käytännössä huumeita voidaan sitten myydä ei-lääkinnällisissä myymälöissä, kuten alkoholia myydään alkoholiliikkeissä. Rehelliset kauppiaat toimittavat huumeita kuten he toimittavat alkoholia ja tupakkaa. Siihen ei enää tarvita hämäräperäistä salakuljetusta ja niinpä rikollisjengit menettävät hallinnan huumekaupasta. Heidän varallisuuden ja vallan lähde on poistettu. Laittoman huumekaupan tuottamien voittojen hävittyä ei heidän tekosiaan enää tarvitse rangaista vankilalla eikä kuolemalla. Näppärät, tiukat ja rehelliset huumepoliisit voidaan kouluttaa jihadisteja vastaan. Noin 50 miljardia dollaria vuodessa voidaan lisätä kansalaisten suojelemiseen terroristeilta.
Moraalittoman ja epäkäytännöllisen sodan lopettaminen tekee mahdolliseksi käydä sotaa moraalisesti ja käytännöllisesti. Ensimmäinen askel käydä järkevää, moraalista ja tehokasta sotaa huumeita vastaan on laillistaa kaikki huumeet täysi-ikäisille aikuisille.
Terveet, elämää edistävät arvot ovat elämän tarkoitus. Järkevät arvot johtavat tuottoisaan elämään - myrkylliset päihteet johtavat ennenaikaiseen kuolemaan. Puhtaasti elävä ihminen vetoaa arvokkaimpaan ihmisessä: järkevään mieleen. Hän osaa kunnioittaa muiden oikeutta tehdä vapaita valintoja. Pakottamisen sijaan hän vetoaa järkeilyyn. Teoissaan hän on arvojen toteuttamisen esikuva; puheissaan vaikuttava asiansa ajaja.
Kannabiksella talous kasvuun
Hamppu voisi olla uusi Nokia, tiivistää tunnettu toisinajattelija Timo Haara asian Suomessa. Yhdysvaltalainen kirjailija Doug Fine on päätynyt samaan ja hän julkaisi aiheesta kirjan Too High to Fail.
Fine alustaa teemansa kannabiksen lyhyellä historiikilla, mutta perustelee ne tutustuttamalla lukijansa Pohjois-Kaliforniassa sijaitsevan Mendocinon maakunnan kannabiksen kasvatukseen. Mendocinon maakunnan taloudesta 80% eli 8 miljardia dollaria tulee kannabiksen kasvatuksesta. Kirjassa kuvataan yhden kasvin elinkaari siemenestä kuluttajalle tässä maakunnassa, jossa kannabiksen kasvatus on täysin laillista ja valvottua. Hän muotoilee kirjassaan asiakokonaisuutta, joka on äärimmäisen tärkeä lainsäätäjille, sijoittajille, ilmastotutkijoille ja tavallisille amerikkalaisille, vetivät he itse henkeen tai eivät.
Valtion talous tarvitsee uutta potkua ja tässä on yksi talouskasvi, jossa piilee mahdollisuuksia saamaan se uusille urille: kannabis (eli marihuana ja hamppu).
Time-lehden tietojen mukaan laillinen lääkekannabistalous tuottaa jo tällä hetkellä 200 miljoonaa dollaria verotuloja vuodessa, eikä rekisteröityjä lääkekannabispotilaita ole vasta kuin 500 000 kuudessatoissa osavaltiossa. Silti Nixonin aloittaman ja USA:n pisimpään käymän sodan, eli huumesodan, takia kannabis on edelleen liittovaltion lailissa teknisesti samassa kategoriassa kuin heroiini, vaikka sen täyden laillistamisen kannatus maanlaajuisesti on jo 51% ja lääkekannabiksen laillistamisen kannatus 80%.
ABC News uutisoi, että vuosittaisen laittoman kannabiskaupan arvo, 35,8 miljardia dollaria, ylittää jo maissin (23,3 miljardia) ja vehnän (7,5 miljardia) yhteenlasketun arvon. Kuvitelkaa, mitä tapahtuisi jos USA:n talous hyötyisi noista summista sen sijaan, että ne valuvat rikollisjengien pankkitileille.
"Hampun teollinen käyttö ylittää vielä joku päivä arvoltaan psykoaktiivisen käytön arvon. Jos alamme käyttämään sitä energian tuotantoon, saadaan siitä biopolttoaineiden raaka-aineet. Jo tällä hetkellä kannabista käytetään Dodge Vipersin puskureissa."
Doug Fine: kuinka kannabis mullistaa taloutemme:
Lähde: Forbes 21.8.2012 ja Reason 21.8.2012
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti