maanantai 3. joulukuuta 2012

Kannabiksen dekriminalisointi romahdutti nuorisorikollisuuden Kaliforniassa

Kaliforniassa koettiin vuosina 2010 - 2011 järisyttävä 20 prosentin lasku nuorisorikollisuudessa. Rikollisuus palasi alimmalle tasollee sitten vuoden 1954, jolloin tilastointi aloitettiin. Tuoreen tutkimuksen mukaan kannabiksen käytön dekriminalisointi vuonna 2010 on merkittävä tekijä tässä kehityksessä. Kuvernööri Arnold Schwarzenegger hyväksyi tuolloin kannabiksen käytön ja pienten määrien dekriminalisoinnin.

Juvenile CrimeKalifornia ei siis vuonna 2010 laillistanut kannabista (laillistamisaloite sai 46% äänistä sen vuoden vaaleissa), vaan alle unssin kannabismäärän hallussapidosta tehtiin rike, josta voidaan langettaa 100 dollarin pikasakko. Tämä päti kaikkiin tapauksiin, myös nuoriin alle 21-vuotiaisiin, mikä oli merkittävä tekijä.

Seuranneen vuoden aikana väkivaltapidätykset laskivat 16%, murhat 26% ja huumepidätykset peräti 50%. Suurin osa nuorisorikollisuuden laskusta tulee siitä, että pienten kannabismäärien takia pidätettyjen määrä laski, mutta myös muiden huumerikosten määrä aleni. Vuonna 2010 marihuanapidätykset muodostivat 64% kaikista huumerikoksista, mutta vuonna 2011 enää 46%.

Vakavan nuorisorikollisuuden määrä laski Kaliforniassa enemmän kuin muualla Yhdysvalloissa. Tutkimuksessa käytiin läpi muutkin mahdolliset syyt nuorisorikollisuuden laskuun, mutta lopulta kaksi vain tekijää selitti muutosta: kannabislakien lieventäminen ja Kalifornian nuorison taloudellisen tilanteen paraneminen.

Uuden lain astuttua voimaan tammikuussa 2011 tippuivat nuorten kannabispidätykset Kaliforniassa vuoden 2010 14 991:stä 5 831:een vuonna 2011.

"Nuorten pidätykset suurimmassa huumerikosluokassa eli kannabiksen takia vähenivät 9 000:lla tasolle, jolla se ei ole ollut "huumesodan" julistuksen jälkeen", kertoo nuorisotutkija Mike Males.

"Oli rohkeaa olla asettamatta ikärajaa tällaiseen lakiin. Nuorten pidättäminen ja laittaminen rikosoikeudellisen järjestelmän käsittelyyn pienistä rikoksista vetää monet nuoret syvemmälle ongelmiin sen sijaan, että saattaisi "oikealle tielle". Tästä vallitsee laaja yksimielisyys tutkijoiden kesken", kertoi Males.

"Meillä ei ole ollut näin alhaisia lukuja sitten 1970-luvun. Meille tulee nykyään keskimäärin seitsemän nuorta päivässä kun heitä tuli aiemmin 20", kuvaa Sacramenton ehdonalaisvalvoja Don Meyer.

Lähde: Alternet 26.11.2012 ja Huffington Post 29.11.2012


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti