Entisestä Meksikon presidentistä Vicente Foxista on tullut kansainvälisen kannabiksen laillistamisliikkeen johtohahmo. Hän kokoaa kansainvälistä liittoumaa laillistamisen taakse ja kertoo Meksikon laillistavan kannabiksen viiden vuoden sisällä.
Vicente Fox toimi Meksikon presidenttinä vuosina 2000 - 2006. Hänen presidenttikautensa oli merkittävä käännekohta Meksikon historiassa hänen puolueensa konservatiivisen National Action Partyn (PAN) katkaistessa maata 70 vuotta hallinneen Institutional Revolutionary Party´n (PRI) valtakauden.
Foxin vaalivoitto oli yksi alkusysäys maata 2000-luvulla riivaavalle huumesodalle. PRI:n vuodesta 1929 jatkuneen valtakauden aikana vaikutusvaltaiset salakuljetusorganisaatiot, kartellit, ja maan valtaeliitti elivät rinnakkaista yhteiseloa, mikä takasi suhteellisen rauhan. Ristiriitojen ratkaisemiseen ei tarvittu väkivaltaa, vaan kartellit ja valtakoneisto jakoivat USA:n huumemarkkinoiden voitot.
Vuonna 1994 perustettu vapaakauppa-alue, NAFTA, USA:n ja Kanadan kanssa antoi Meksikon huumekartelleille huikean kilpailuedun muiden Latinalaisen Amerikan maiden huumekauppiaihin verrattuna. Pitkäaikainen tasapaino järkkyi valtahierarkian murentuessa maan demokratisoinnin myötä vuonna 2000. Fox valitsi USA:n painostamana militaristisen huumepolitiikan ja hänen seuraajansa, myös PAN-puolueen edustaja Felipe Calderon käynnisti USA:n tukeman sotilasoperaation kartellien murskaamiseksi.
Tämä ei kuitenkaan lopettanut varakkaiksi ja väkivaltaiseksi kehittyneiden kartellien toimintaa, vaan väkivalta lisääntyi 2000-luvulla noidankehän kaltaisena. Väkivaltaisin Meksikon kartelleista, Zetat, sai alkunsa Israelin ja USA:n erikoisjoukkojen kouluttamista sotilaista, joiden oli tarkoitus käydä huumekartellien kimppuun. Meksikon huumesota on vienyt arvioiden mukaan jo 70 000 ihmisen hengen tuhansien ihmisten kadottua ja satojen tuhansien jouduttua sisäiseen maanpakoon.
Vicente Foxista onkin tullut laillistamisen ja erityisesti kannabiksen laillistamisen väkevä puolestapuhuja Meksikossa sekä nyt myös kansainvälisesti. Fox on voinut aitiopaikalta seurata sitä, miten kieltolaki luo rikollisjengejä ylläpitävät laittomat huumemarkkinat. "Laillistaminen on paras keino lopettaa huumejengien "teurastus"", hän sanoi konferenssissa kotiosavaltiossaan Guanajuatossa.
Meksikossa kannabis lailliseksi viidessä vuodessa
Joulukuussa 2012 valtaannoussut, PRI:tä edustava presidentti Enrique Pena Nieto vastustaa laillistamista, mutta hän on sanonut Washingtonin ja Coloradon laillistamispäätösten avanneen hänen ajatuksensa myös muille vaihtoehdoille.
Reutersin haastattelussa Fox sanoi kysyttäessä kannabiksen laillistamisesta Meksikossa Nieton valtakaudella vuoteen 2018 mennessä:
"Uskon se tapahtuvan paljon aikaisemmin. Kunhan Kalifornia laillistaa kannabiksen, pitää Meksikon nopeuttaa päätösprosessiaan."
Meksikoon rajoittuvassa Kaliforniassa hylättiin vuonna 2010 kannabiksen laillistamista ajava lakialoite, mutta siellä on lääkekannabis ollut laillista vuodesta 1996.
Kaliforniassa suunnitellaan edelleen kannabiksen laillistamista. Marijuana Majority -kansalaisliikkeen edustajan Tom Angellin mukaan laillistamisesta pidetään uusi kansanäänestys vuonna 2016.
Foxin näkemykset edustavat laajempaa trendiä tällä hetkellä Latinalaisen Amerikan valtioiden johtajien keskuudessa: mm. Guatemalan presidentti Otto Perez kannattaa vaihtoehtoja USA:n ajamalle kasvien kitkemiseen ja ihmisten kriminalisointiin nojaavalle strategialle.
Yhteistyötä USA:n ja Meksikon rajojen yli
Fox on tänä vuonna kampanjoinut kannabiksen laillistamisen puolesta useissa eri tilaisuuksissa USA:ssa ja Meksikossa. Hän oli heinäkuussa 2013 USA:ssa luomassa yhteistyösuhteita amerikkalaisten kannabisaktivistien ja kansalaisoikeusliikkeiden kanssa. Heinäkuun alussa 8.7. hän tapasi USA:ssa mm. entisen Microsoftin johtajan James Shivelyn, joka on perustanut ensimmäisen valtakunnallisen marihuanatuotemerkin, Kalifornian suurimman kannabiksen jakelupisteen omistajan Steve DeAngelon sekä laajan joukon muita aktivisteja ja tutkijoita kolme tuntia kestäneessä kokouksessa.
Tämä yhteistyö tulee jatkumaan Meksikossa, missä ryhmä pitää kolme päivää kestävän konferenssin vaikutusvaltaisten ihmisten, kuten mm. Harvardin päädekaanin ja Meksikon kongressiedustajien, kanssa.
"Tapaaminen oli ensimmäinen askel pitkään kaivatun kansainvälisen liittouman luomisessa aktivisteista ja rohkeista valtioiden virkamiehistä. Yhteiskuntaa uhkaava väkivalta rajan molemminpuolin tulee samoista lähteistä ja se voidaan lopettaa yhteisillä keinoilla", kertoi DeAngelo kokouksen jälkeen tiedotusvälineille.
Pitkän linjan kannabisjulkaisu High Times sai Foxilta hyvin perustellun ja myös provokatiivisen haastatteluvideon, jossa hän kertoo visioistaan kannabiksen jakelun valvontaan.
Lähde: Reuters 9.7.2013, Huffington Post 9.7.2013, NORML 17.7.2013 ja Mail & Guardian 20.7.2013
High Times -lehden haastattelu: