Viisitoista vuotta sitten, vuonna 1998, kanadalainen Ross Rebagliati voitti olympiakultaa lumilautailussa ja melkein menetti mitalinsa saatuaan positiivisen testituloksen kannabiksesta. Maailman antidopingtoimisto, WADA, valvoo huume- ja dopingtestaamista olympialaisten aikana ja kannabis on kiellettyjen aineiden listalla kokaiinin ja heroiinin ohella. Nyt WADA nosti kannabiksen testirajoja roimasti.
WADA nosti kannabiksen testirajoja 15 nanogrammasta millilitrassa 150:een nanogrammaan. Vuoden 1998 Naganon kisoissa Rebagliatin saama tulos oli 17,8 nanogrammaa millilitrassa ja hän väitti altistuneensa passiivisesti kannabissavulle, mistä hän pitää edelleen kiinni.
WADA:n edustaja Ben Nichols kertoo kynnysarvon nostamisen tarkoittavan sitä, että tällä pyritään saamaan kiinni vain ne urheilijat, jotka pössöttelevät kisojen aikana. Kannabis ei ole siten kielletty kisojen ulkopuolella.
"Tietojemme mukaan monissa tapauksissa ei ole ollut kyse kisojen tai suorituspäivän aikaisesta käytöstä. Uuden kynnysarvon tarkoitus on paljastaa kisojen aikainen käyttö, eikä päiviä tai viikkoja aikaisempi käyttö", Nichols selittää.
Vuonna 2012 USA:n antidopingtoimiston testauksissa neljä urheilijaa sai positiivisen tuloksen THC:stä, kannabiksen vaikuttavasta ainesosasta. Tämä on vain murto-osa kaikkiaan 2776 tutkitusta urheilijasta, mutta yksi, painija Stephany Lee, menetti kisapaikkansa saatuaan positiivisen kannabistuloksen.
USA:n antidopingtoimiston tiedotusvastaava Patrick Sandusky kieltäytyi vastaamasta haastattelupyyntöön, mutta julkaisi tiedonannon, jonka mukaan toimisto on sitoutunut puhtaaseen kilpailuun.
"Lisäksi me kunnioitamme WADA:n päätöksentekokykyä ja sen toimintaa. He päättävät, mikä on kiellettyä ja millaisia raja-arvoja sovelletaan ja meidän työmme on taata, että USA:n urheilijat ovat selvillä näistä", tiedonannossa kerrotaan.
Vaikka kannabista ei pidetäkään suoritusta parantavana aineena on sen mahdolliset vaikutukset kilpailussa syynä sen pitämiseksi WADA:n listoilla. Kukaan ei varmaan haluaisi kelkkailijan tulevan alas jäistä rataa kannabiksen vaikutuksen alaisena.
USA:n antidopingtoimiston tieteellinen johtaja tohtori Matt Fedoruk sanoo, ettei suoritusta parantavan aineen määritelmää pidä rajoittaa siihen, että "aine tekee ihmisen voimakkaammaksi, nopeammaksi tai saa hyppäämään korkeammalle. Muihin muuttujiin vaikuttaminen on yhtä tärkeää, kuten kivun tunteminen, itseluottamuksen koheneminen tai sellaiset tekijät, joita voi olla vaikea mitata tai määritellä analyyttisesti."
USA:ssa kannabiksesta kärähtänyt urheilija saa yleensä kolmesta kuukaudesta vuoteen kestävän kilpailukiellon tapauskohtaisesti, riippuen onko urheilija jäänyt aiemmin kiinni ja liittyykö tapaukseen muita kiellettyjä aineita. Kolmen kuukauden kielto voidaan peruuttaa, jos urheilija läpäisee koulutusohjelman.
Kansainvälinen olympiatoimikunta kielsi alunperin sellaiset aineet, kuten kannabiksen ja kokaiinin niiden laittomuuden takia ja koska niiden käyttö rikkoo "urheiluhenkeä". Vuonna 1999 perustettu WADA noudattaa kolmea kriteeriä pitäessään yllä kiellettyjen aineiden listaa: suorituksen parantaminen, uhka urheilijan terveydelle ja urheiluhengen rikkominen.
Ratkaisu ottaa huomioon muuttuneen ajanhengen
Kynnysrajan nostaminen 150 milligrammaan tarkoittaa käytännössä sitä, että urheilijan pitää olla "asialleen omistautunut kannabisti" saadakseen positiivisen tuloksen NORML:n (National Organization for the Reform of Marijuana Laws) toiminnanjohtajan Allen St. Pierren mukaan.
Pierren mukaan yhteiskunnan muuttuvat asenteet ovat vaikuttaneet WADA:n muutoksen ajoitukseen. Hän viittaa Coloradon ja Washingtonin viime vuonna tekemiin ratkaisuihin laillistaa kannabiksen viihdekäyttö.
"Siellä arvioitiin, että jos me emme usko, että tämän avulla ihmiset pettävät järjestelmää parantamalla urheilijan ominaisuuksiaan, niin eikö meidän tulisi tarkistaa tämä asia", St. Pierre selittää.
"Olisi vaikeaa kuvitella, että kannabis sekoitettaisiin muiden kiellettyjen aineiden joukkoon, ellei sitä pidettäisi moraalisena turmeluksena. Yhteiskunta ei näytä enää pitävän sitä moraalisena turmeluksena."
St. Pierre nostaa keskusteluun mukaan kannabinoidien tulehduksia lievittävät ja estävät ominaisuudet, jotka voisivat antaa joillekin urheilijoille epäreilua etua. Dallas Cowboysien keskikenttäpelaaja Mark Stepnoski on kertonut kannabiksen helpottaneen palautumista raskaasta treenijaksosta. St. Pierren mukaan lääketieteellinen tutkimus tukee näitä väitteitä.
Suuria uhrauksia
WADA:n valvomissa urheilulajeissa kannabiksen käyttö tulee esille lukuisissa tapauksissa. USA:n tilastojen mukaan vuoden 2008 jälkeen 28 rangaistuksessa 147:stä on ollut kyse kannabiksesta. UCLA Olympic Analytic Laboratory´n perustaja tohtori Don Catlin kertoo kannabisrikkomuksia olevan kansainvälisesti paljon.
Vuonna 2003 kannabinoideja tuli esille 13,9%:ssa (378 tapausta 2716:sta) kaikista tapauksista WADA:n tilastojen mukaan. Vain anaboliset aineet ylittävät kannabislöydökset. Vuonna 2011 WADA raportoi 445 kannabislöydöksestä eli 7,9% kaikkiaan 5600 positiivisesta tuloksesta. Catlin on yksi nykyaikaisen huumetestauksen kehittäjistä ja testaamisen alkuaikoina käytiin hänen mukaansa pitkäaikainen keskustelu kannabiksesta.
"Joidenkin mukaan ei ollut oikein käyttää dopingtestaamista urheilun mielikuvan puhdistamiseen. Lopulta kansainvälinen olympiakomitea päätti, että myös näitä aineita testataan", Catlin kertoo.
Positiivinen kannabistesti voi vaikuttaa vakavasti urheilijan elämään. Vuoden 2012 kesällä USA:n judoka Nick Pelpopolo lähetettiin kotiin Lontoon olympialaisista positiivisen tuloksen takia. Pelpopolo sanoi syöneensä kannabista sisältäneitä leivonnaisia.
Painija Lee sai vuoden kilpailukiellon positiivisen tuloksen takia. Haastattelussa hän kertoi käyttäneensä kannabista lääkinnällisiin tarkoitukseen, mutta lopettaneensa kaksi viikkoa ennen kisoja.
"Se oli rankkaa. Istuin kotona katsomassa avajaisia TV:stä", Lee tilittää.
Vuonna 2003 positiivinen kannabistulos ajoi maastopyöräilijä Gary Housemanin kokonaan ulos urheilusta. Hän oli nuori lahjakkuus, joka voitti pitkästä aikaa USA:n kansalaisena Grouse Mountain -kisat Kanadassa. Mutta saatuaan positiivisen testituloksen - sekä 2000 dollarin sakot ja vuoden kilpailukiellon - Houseman vetäytyi urheilusta vain 23-vuotiaana.
"Päätin, että minun pitää jatkaa elämääni", Houseman kommentoi.
Fedoruk ei voi kommentoida WADA:n perusteluja, mutta hän on ajatellut tavoitteena olevan keskittymisen "vahvempiin ergogeenisiin aineisiin, kuten EPO:on, ihmisen kasvuhormoniin ja testosteroniin".
"Kykyjemme tehostaminen saadaksemme työmme tehtyä paremmin noiden aineiden havaitsemiseksi on aina ollut antidoping-työn tavoite. Ehkä resurssimme voidaan suunnata paremmin nyt kun valtioiden ei tarvitse uhrata niin paljon kannabiksen käytön havaitsemisen eteen, mikä on mielestäni hyvä asia."
Rebagliati siirtyi kannabisalalle
Kannabiskohun jälkeen kannabiksesta on tullut oleellinen osa Rebagliatin elämää. Hän avaa vuoden 2013 kesällä lääkekannabisapteekin nimeltään Ross' Gold Whistlerin kaupungissa Kanadan Brittiläisen Kolumbian osavaltiossa. Hänestä on tullut myös kannabista käyttävien urheilijoiden edustaja kansainvälisesti.
"Aina kun jollekin tulee hankaluuksia marihuanan kanssa, tiedotusvälineet soittavat minulle. Esiinnyin NBC:llä puolustamassa Michael Phelpsiä. Selitin heille, että hei, katsokaa: tässä ei ole yhtään kaloria, ei yhtään rasvaa!"
42-vuotias Rebagliati uskoo muuttuvien asenteiden - kannabiksen lääkekäyttö on laillista Kanadassa ja 14:ssa USA:n osavaltiossa - oikeuttavan kannabiksen poistamisen WADA:n kiellettyjen aineiden listalta.
Rebagliati vetäytyi vuonna 2000 kilpailemisesta ja on avoin käsityksistään kannabiksen suhteen.
"Kaikki tiesivät minun olevan kannabiksen käyttäjä Olympialaisten jälkeen. Kerroin polttavani sitä ja poltan yhä, enkä ole koskaan kiistänyt sitä."
Lähde: USA Today 17.7.2013
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti