torstai 8. elokuuta 2013

Kannabispsykoosi ja hysteerinen huumepolitiikka

Britanniassa kannabiksen luokittelu palautettiin ankarampaan B-luokkaan vuonna 2009. Syynä oli ns. tabloidilehdistön julkisuudessa noustattama hysteria kannabispsykoosista. Tuoreessa International Journal of Drug Policy -lehdessä julkaistun tutkimuksen valossa näyttää siltä, että tiukempi kannabispolitiikka lisää kannabispsykooseja ja liberalisointi vähentäisi niitä. Syy ei ole kannabiksessa vaan siinä, että poliitikot tekevät halpaa päihdepolitiikkaa tabloidilehdistön hysterisoimina, eivätkä kuuntele asiantuntijoita.

Britannian huumelaissa eri aineet on luokiteltu niiden arvioidun haitallisuuden mukaan luokkiin A, B ja C ja rangaistuksia langetetaan luokituksen mukaan. Kannabis oli alunperin luokiteltu B-luokan huumeeksi, mutta vuonna 2004 sen luokitusta lievennettiin C-luokkaan. Vuonna 2009 julkisuudessa kasvaneen psykoosihuolen takia luokitus palautettiin B-luokkaan. Ristiriitaisesti psykoosidiagnoosit eivät noudattaneet poliitiikkojen tahtoa, vaan ne alkoivat lisääntyä uudelleenluokittelun palautuksen jälkeen.

Odottamattomia tuloksia

Mmw CannibisYorkin yliopiston tutkijaryhmä selvitti Englannin psykiatristen sairaaloiden sisäänkirjautumisia vuosina 1999 - 2010 yrittäessään selvittää, oliko luokituksen muutoksilla yhteyksiä kannabispsykoosin takia sairaalaan otettujen määrien kanssa.

Tutkijat havaitsivat kannabispsykoosin takia sisäänkirjautumisten määrän nousevan trendin vuosina 1999 - 2004. Yllättäen määrä laski vuosina 2004 - 2009, eli juuri sinä ajanjaksona, jolloin kannabis oli luokiteltu C-luokkaan. Määrä alkoi jälleen nousemaan vuoden 2009 luokittelun palautuksen jälkeen.

Vuoden 2009 luokituksen palautus C:stä B:hen tehtiin skitsofreniayhteyden pelon takia. Mutta tämä toimenpide ei saavuttanut toivottuja tuloksia, vaan päinvastoin diagnoosien määrä nousi selvästi.

"Olimme hämmästyneitä, koska löytämämme yhteys oli päinvastainen kuin mitä me odotimme. Jos vuoden 2009 luokittelun palautuksen tarkoitus oli puuttua kannabiksen käytön terveysongelmiin, niin odotimme sisäänkirjautumisten vähentyneen. Emme kuitenkaan erityisesti yllättyneet siitä, että luokittelun muutoksella ei ollut toivottuja vaikutuksia kannabiksenpsykoosien takia sisäänkirjautumisiin", kertoo tutkimusryhmän johtaja Ian Hamilton.

Vaikka kannabiksen käyttö laski tutkittavana ajankohtana (2001 - 2010) ja myös psykoosidiagnoosien määrä väheni samana aikana, oli kehitysmalli kannabiksen käytöstä johtuviksi diagnosoitujen psykoosien kohdalla aivan erilainen.

Tutkimus ei osoita syy-seuraussuhdetta uudelleenluokittelun ja kannabispsykoosidiagnoosien välillä. Oli kuitenkin yllättävää, että lakien ankaroittaminen sattuu samaan aikaan kuin sisäänkirjautumiset lisääntyvät. Yllättävintä on kuitenkin se tosiseikka, että poliitikot eivät välittäneet tieteellisistä tutkimustuloksista päätöstä tehdessään vuonna 2009.

Jos kannabispsykoosin takia tehdyt sisäänkirjautumiset vähenivät kannabiksen ollessa C-luokassa, niin miksi hallitus päätti luokitella kannabiksen uudelleen B-luokkaan?

"Voimme vain arvailla päätöksen perustana olevaa järkeilyä, mutta epäilemme sen olleen poliittinen päätös. Tämä tapahtui samaan aikaan, jolloin Gordon Brown seurasi Tony Blairia pääministerinä. Huumeluokittelun muutos on halpa toimenpide rahallisesti mitattuna: se ei oikeastaan maksa mitään. Sillä saa kuitenkin paljon tiedotusvälineiden huomiota osakseen ja poliittisin käsittein ilmaistuna se vetoaa tiettyihin valitsijakunnan osaryhmiin. Nämä ovat spekulatiivisia huomioitamme siitä, mitä tapahtui luokittelun aikana. Se tehtiin vastoin tarjolla olevaa tieteellistä todistusaineistoa", Hamilton selittää.

Tarvitaan lisää laadullista tutkimusta

Hamilton ja hänen kollegansa korostavat, että on edelleen epäselvää, miksi kannabiksen uudelleenluokittelun ja kannabispsykoosidiagnoosien välillä näyttää olevan tilastollinen yhteys. Heillä on kuitenkin joitakin hypoteeseja, joita he aikovat testata jatkossa.

"Vuoden 2009 uudelleenluokittelun jälkeen lisääntyvä määrä ihmisiä otettiin hoitoon kannabispsykoosin takia. Tämän me olemme saaneet selville. On epäselvää, miksi näin tapahtui. Me haluaisimme tutkia sitä, kuinka paljon uudelleenluokittelun laaja uutisointi vaikutti niihin ihmisiin, jotka tekevät diagnooseja. Jos psykiatrit lukevat uutisia ja katsovat televisiota, kuten me kaikki ihmiset teemme, saattoivat he olla enemmän varuillaan kannabispsykoosin takia. Tämä puolestaan saattoi vaikuttaa heidän diagnosointipäätöksiinsä."

On tärkeää tuoda esille kannabispsykoosin takia sairaalaan otettujen ihmisten pieni lukumäärä, 40 - 100 kuukaudessa Englannissa. Määrän vaihtelu johtuu pienten lukujen satunnaisvaihtelusta, vaikka tutkijat yrittivätkin tutkia vaihtelun syitä, kuten esimerkiksi vuodenaikaisvaihtelua.

"Tarvitsemme siten lisää laadullista tutkimusta ennen kuin voimme olla varmoja, mutta on myös mahdollista, että kannabispsykoosi koetaan "miellyttävämpänä" diagnoosina tietyissä olosuhteissa, varsinkin nuorten ihmisten kohdalla. Ihmisen pitää olla hyvin sairas päästäkseen psykiatriselle akuuttiosastolle ja luulemme, että voidaan kokea miellyttävämpänä nuorta ja hänen vanhempiaan kohtaan kertoa heille tapauksessa olevan kannabispsykoosi, eikä esimerkiksi puhjennut skitsofrenia. Tämä on yksi vaihtoehto, mutta tämä on vasta arvailua", Hamilton tähdentää.

Mitä muuta näistä alustavista löydöksistä voidaan päätellä? Neuvoisivatko Hamilton ja hänen kollegansa hallitusta muuttamaan nykyistä kannabispolitiikkaa?

"Yllätyksettömästi neuvomme poliitikoille on kuunnella huumeasioissa neuvoa-antavan lautakunnan, ACMD:n, suosituksia. Loppujen lopuksi he ovat niitä ihmisiä, jotka lukevat mm. meidän tutkimustamme ja arvioivat kunkin huumeen terveydellisiä ja sosiaalisia haittoja. ACMD on hallituksen rahoittama, joten on outoa, etteivät poliitikot noudata sen antamia suosituksia."

"Valitettavasti päätökset huumeluokituksen muuttamisesta ulottuvat laajemmalle kuin vain terveydellisiin ja sosiaalisiin vaikutuksiin; näyttää siltä, että päätös on paljon enemmän poliittinen. Pohjimmiltaan vaadimme suurempaa huomiota todistusaineistoon perustuvalle politiikalle varsinkin terveysasioissa", Hamilton korostaa.

Kannabispsykoosiriski ei toteudu käytännössä

Tässä yhteydessä on hyvä tuoda esille se, ettei julkisuudessa näyttävästi propagoitu kannabispsykoosiriski näytä toteutuvan käytännössä. Vuonna 2009 julkaistu Keelen yliopiston tutkimusryhmän analyysi skitsofreniadiagnooseista vuosina 1996 - 2005 Englannissa, Walesissa, Skotlannissa ja Pohjois-Irlannissa osoitti skitsofrenian ja psykoosien esiintyvyyden olevan tasainen tai jopa lievästi laskemassa. Tutkimuksessa analysoitiin joka vuodelta 600 000:n iältään 16 - 44 -vuotiaan potilaan tiedot.

Kannabiksen käyttö nelinkertaistui vuosina 1972 - 2002 ja alle 18-vuotiaiden keskuudessa jopa kahdeksantoistakertaistui. Jos skitsofreniariski on 1,8-kertainen satunnaiskäyttäjillä ja 3,1-kertainen runsaasti käyttävillä ja riskin oletetaan vaikuttavan 20 vuoden ajan, olisi vuosina 1996 - 2005 pitänyt olla 29% enemmän skitsofreniatapauksia.

Tutkijoiden mukaan tämä tulos ei anna tukea kannabiksen käytön ja psykoosien esiintyvyyden syy-seuraussuhteelle, ja skitsofrenian sekä psykoosien taustalla vaikuttavat syyt pysyivät vakiona tai vähenivät hiukan.

Lähde: Guardian 18.7.2013Science Omega 22.7.2013the International Journal of Drug Policy 17.7.2013 ja Schizophrenia Research 26.6.2009


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti