Uruguayn parlamentin alahuone hyväksyi keskiviikkona 31.7. pidetyssä äänestyksessä äänin 50 - 46 kannabiksen laillistamiseen tähtäävän lakialoitteen.
Alahuoneessa käytiin lakialoitteesta kolmentoista tunnin aikana hyvinkin tunteikas keskustelu. Seuraavaksi lakialoite menee ylähuoneen käsittelyyn, missä sen odotetaan menevän läpi vielä selvemmin numeroin. Ylähuoneen hyväksynnän jälkeen Uruguaysta tulee maailman ensimmäinen kannabiksen laillistanut täysivaltainen valtio - viime vuonna kannabiksen laillistaneet Colorado ja Washington ovat USA:n osavaltioita.
Uruguayta pidetään yhtenä parhaimmista valtioista kokeilla kannabiksen laillista jakelua. Se on yksi vähiten korruptoituneita valtiota sijoittuen 20. tilalle kansainvälisessä vertailussa ja sillä on vakaa ja legitiimi hallintojärjestelmä.
Presidentti Jose Mujica on ollut aloitteentekijä kannabiksen laillistamisessa ja hänen Broad Front -koalitiopuolueellaan on yksinkertainen enemmistö maan parlamentin alahuoneessa.
Kaikki vallassa olevan Broad Front -puolueen edustajat äänestivät aloitteen puolesta. Puolueen kannan mukaan hallituksen asettaminen kannabiksen laillistamisen keskiöön on kokeilemisen arvoinen, koska kansainvälinen huumesota on ollut kallis ja verinen epäonnistuminen. Rikollisten korvaamisella kannabiksen lisensoidulla myynnillä ja kotikasvatuksen sallimisella voitaisiin säästää rahaa ja ihmishenkiä.
Lakialoitteella halutaan myös poistaa se laillinen ristiriita, että Uruguayssa on laillista käyttää kannabista. mutta sen myynti, ostaminen, tuottaminen ja jopa yhden kasvin hallussapito ovat olleet laittomia.
Kannabiksen laillistamisen kannattajat seurasivat keskustelua alahuoneen parvekkeella ja parlamentin ulkopuolella oli mielenosoittajia tanssimassa reggaen tahtiin.
"Laki keskittyy siihen todellisuuteen, joka on jo olemassa: kannabismarkkinat ovat olleet laittomasti olemassa jo pitkään, sitä voidaan ostaa salakuljettajilta ja sitä voidaan kasvattaa kotona, mutta siitä voi joutua vankilaan. Haluamme lopettaa tämän, siistiä ja normalisoida tilanteen", 25-vuotias opiskelija Camilo Collazo selittää.
Presidentti Mujica kertoo, ettei hän ole koskaan käyttänyt kannabista, mutta koska niin moni ihminen käyttää sitä, on asian säätely ja valvonta tarpeen.
Amerikan valtioiden järjestön, OAS:n, pääsihteeri José Miguel Inzulza vieraili edellisviikolla Uruguayssa ja kertoi, ettei järjestö vastusta laillistamista. OAS:n raportti huumeongelmasta ilmestyi kesän alussa ja herätti laajaa kansainvälistä huomiota kritisoidessaan USA:n johtamaa huumesotaa Latinalaisessa Amerikassa.
Apteekkijakelu ja kannabisklubit lain keskiössä
Uruguayn kansalaisten enemmistön arvioidaan edelleen olevan laillistamista vastaan. Lukuisat kansalaisjärjestöt kuitenkin liittoutuivat ryhmäksi Regulación Responsable, vastuullinen säätely, ja aloittivat kampanjan, jossa kerrotaan kannabiksen lääkekäytöstä sekä niistä taloudellisista hyödyistä, joita kannabiksen kotimaisesta kasvatuksesta seuraa. Rikollisjärjestöt salakuljettavat tällä hetkellä suurimman osan käytetystä kannabiksesta Paraguaysta.
Lain mukaan Uruguayn hallitus lisensoi kasvattajat, myyjät ja käyttäjät. Luottamuksellinen rekisteri takaa sen, etteivät ihmiset hanki enempää kuin 40 grammaa kuukaudessa. Lisensoidut kasvattajat voivat kasvattaa kotonaan kuusi kasvia kerrallaan. Ihmisiä rohkaistaan liittymään enintään 45 ihmisen osuuskuntamuotoisiin klubeihin, samoin kuin kannabiksen kasvatusta rohkaistaan niin että laittomat jakelijat karkotetaan markkinoilta. Kannabiksen käyttäjien ja kovien aineiden käyttäjien välille pyritään muodostamaan selvä ero.
Kannabisklubit saavat kasvattaa korkeintaan 99 kasvia jäseniensä käyttöön. Hallitus myöntää yksityisyrityksille lupia kannabiksen kasvatukseen ja niiden tuottama sato pitää myydä hallitukselle, joka sitten jakelee kannabista apteekkien myytäväksi.
Valvontaa varten perustetaan kannabiksen säätelyn ja valvonnan instituutti, jolla on valtuudet myöntää lupia kannabiksen tuotannon kaikille osa-alueille viihde-, lääke- ja teolliseen käyttöön.
Uruguayn kansalaisten pitää rekisteröityä kannabiksen käyttäjiksi voidakseen ostaa kannabista apteekeista. Laillinen myynti rajoitetaan vain uruguaylaisille kannabisturismin ehkäisemiseksi. Kannabiksen käyttöön suhtaudutaan kuitenkin jo tällä hetkellä hyvin suvaitsevaisesti.
Uruguayn lakialoite tulee innostamaan kannabislakien liberalisoimista ajavia Latinalaisessa Amerikassa ja muualla maailmassa.
"Tällä äänestyksellä tulee olemaan valtava vaikutus huumepolitiikkaan alueellisesti ja maailmanlaajuisesti. Uruguayn ajoitus oli oikea. Coloradon ja Washingtonin osavaltioiden laillistamispäätösten jälkeen USA:n hallituksella ei ole pokeria pelotella Uruguayta, eikä muita tämän päätöksen seuraajia", kertoo Washington Office on Latin American -ihmisoikeusjärjestön analyytikko John Walsh.
Hallitusvastuussa olevan Broad Front´in lainsäätäjät sanovat lakialoitteen olevan osa Uruguayn perinnettä antaa valtion valvoa talouden eri osa-alueita ja soveltaa edistyksellisiä ratkaisuja yhteiskunnallisiin ongelmiin.
"Tämä laki ei yllytä kannabiksen käyttöön. Tällä valvotaan käyttöä", kiteytti puolueen edustaja Sebastián Sabini.
Seuraavaksi parlamentin ylähuone äänestää lakialoitteesta ja kannabiksesta voi tulla laillista Uruguayssa jo tässä kuussa.
Lähde: The Guardian 1.8.2013 ja New York Times 1.8.2013
Responsible Regulation kannabiksen laillistamisen promovideo:
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti