Ensimmäisen kerran maailman talousfoorumissa Sveitsin Davosissa maailman johtajat keskustelivat huumepolitiikasta ja vieläpä korostaen muutoksen tarvetta. Teksasin republikaaninen kuvernööri Perry ilmoitti samassa tilaisuudessa kannattavansa osavaltioiden oikeutta itse päättää laillistamisesta.
Maailman talousfoorumissa torstaina 23.1 johtajia kehotettiin lopettamaan huumesota. YK:n entinen pääsihteeri Kofi Annan, Kolumbian presidentti Juan Manuel Santos, Teksasin republikaaninen kuvernööri Rick Perry sekä Human Rights Watchin johtaja Ken Roth tuomitsivat yhdessä huumeiden kieltolain ja kehottivat maailman johtajia liittymään mukaan huumepolitiikan uudistukseen.
”Huumesota on epäonnistunut täydellisesti aiheuttaen suunnattomasti haittoja”, Annan aloitti.
”Uskon siihen, että huumausaineet ovat tuhonneet paljon ihmisiä mutta hallitusten harjoittama väärä politiikka on tuhonnut vielä enemmän. Havaitessamme alkoholin kieltolain epäonnistuneen oli meillä rohkeutta muuttaa sitä”, Annan jatkoi kritiikkiään.
Annanin kieltolain kritiikin kärki kohdistuu sen vaikutuksiin nuoriin, joille langetetaan vankeusrangaistuksia ja jotka saavat rikosrekisterimerkinnän. Annanin mukaan kannabiksen laillistaminen Coloradossa ja Washingtonissa edustavat ”pieniä askelia”, mutta hän toivoi vastaavien aloitteiden tulevan hyväksytyiksi ”tarpeeksi monessa valtiossa ja että tämän kieltolain lopettamiseksi saadaan tarpeeksi painostusta”.
”Missä johtajien johtamiskyky on pettänyt, siellä kansalaisten pitää ottaa johto. Mikä on estänyt meitä tarttumasta tähän asiaan ja aiheuttamasta meteliä niin, etteivät poliitikot enää pysty sitä sivuuttamaan?”
Kokaiinikaupasta tunnetun Kolumbian presidentti Juan Santos luonnehti maansa tilannetta, että ”Neljänkymmenen vuoden jälkeen tuntuu kuin polkisi kuntopyörällä paikallaan, vuodesta toiseen edessään samat ongelmat”.
Santos täsmensi tarkoittavansa huumausainereformilla kaikkia laittomia huumeita.
”Jos ongelmaa lähdetään ratkaisemaan siitä näkökulmasta, että huumejengeiltä pitää ottaa rahat pois, niin se pitää tehdä kaikkien huumeiden kanssa. Mutta terveydenhoidon näkökulmasta lähestymistapojen pitää olla erilaisia, kannabis on eri asia kuin kokaiini”, Santos selitti.
Santos kertoi useimpien kolumbialaisten olevan eri mieltä hänen kanssaan ja useimmat poliitikot kieltäytyvät keskustelemasta asiasta.
”Jos kysyt ihmisiltä, että haluavatko he laillistaa huumeet niin yleensä he vastaavat ei, koska he pitävät huumeita haitallisina, ne myrkyttävät nuorison”, Santos jatkoi.
”Huumekartellien tulonlähteiden tukahduttaminen on äärimmäisen tärkeää koko ihmiskunnan kannalta”, Santos korosti.
Hän vaatii monitasoista ja monenkeskistä uutta lähestymistapaa mutta oli varovainen nimeämään mitään erityistä poliittista ohjelmaa keskittyen oikeudenmukaisuuteen.
”Kuinka minä voin rangaista vankeudella maanviljelijää puolen hehtaarin kannabisviljelmästä jos se on laillista Washingtonin ja Coloradon osavaltioissa”, hän kärjisti nykyisen tilanteen. Santos pyysi poliitikkoja olemaan vähemmän tekopyhiä ja puhumaan avoimesti uusista vaihtoehdoista.
USA:n toiseksi suurimman osavaltion Teksasin kuvernööri Rick Perry naureskeli olevansa ainoa esiintyjä, joka ei kannata huumeiden laillistamista.
”Me teksasilaiset emme aio olla tämän kannabiksen laillistamisparaatin johdossa.”
Mutta Perryn mielestä jokaisella Yhdysvaltain osavaltiolla on oikeus päättää tästä itsenäisesti.
”Olen tiukka perustuslain kannattaja tässä asiassa.”
Perry kertoi kuvernöörinä ollessaan aloittaneensa uusia käytäntöjä, jotka vievät kohti dekriminalisaatiota. Hänen kaudellaan on perustettu ns. huumeoikeusistuimia, joissa käyttäjiä ohjataan hoitoon ja jaetaan lieviä rangaistuksia pikkurikoksista.
Perry kertoi saaneensa varoituksia demokraattien entisen kansanedustajan Patrick Kennedyn perustamalta laillistamista vastustavalta ryhmältä Smart Approaches to Marijuana, SAM, että kannabiksen vahvuus olisi noussut.
Kofi Annan kuitenkin kiitti Perryn ponnisteluja siitä, että tämä on alkanut purkaa huumesodan rakenteita Teksasissa. Annan ehdotti kansainvälisten huumesopimusten muuttamista siten, että ne eivät enää velvoittaisi osapuolia kriminalisoimaan käyttöä eikä myyntiä.
Davosin korkean tason keskustelu herätti ansaittua huomiota laillistajien keskuudessa, joista osa on ollut töissä rintamalinjan toisella puolella.
”Huumesota luo väkivaltaa, tekee rikollisjengeistä rikkaita, heikentää kansalaisyhteiskunnan rakenteita ja ainoastaan vaikeuttaa riippuvaisten hoitamista. Maailman talousfoorumi on täydellinen paikka, missä maailman johtajat pystyvät keskustelemaan niistä vaihtoehtoisista malleista, joilla miljardien dollareiden huumekauppa saataisiin pois rikollisten käsistä lailliseen valvontaan”, Yhdysvaltojen huumepoliisin DEA:n entinen erikoistutkija Sean Dunagan sanoi. Hän kuuluu nykyään lainvalvojien huumeiden vastaiseen järjestöön Law Enforcement Against Prohibition, LEAP.
Kofi Annan on tällä hetkellä Nelson Mandelan perustaman maailman entisten johtajien The Elders -ryhmän puheenjohtaja, johon Suomesta kuuluu entinen presidentti ja Nobel-palkittu Martti Ahtisaari. Kofi Annan on mukana entisten presidenttien perustamassa Global Commission on Drug Policy -järjestössä.
Annan on ollut myös mukana perustamassa West Africa Commission on Drugs -järjestöä, WACD. Länsi-Afrikasta on tullut yksi Eurooppaan suuntautuvan huumekaupan solmukohdista, mikä korruptoi yhteiskuntia ja levittää huumeiden käyttöä alueella. WACD:n yksi päämäärä on luoda Länsi-Afrikan valtioista samanlainen valtioblokki ajamaan huumepolitiikan uudistamista kuin Etelä- ja Keski-Amerikan valtioiden keskuudessa on kehkeytynyt.
Lähde: USNews 23.1.2014, Weforum 23.1.2014
Kofi Annan esittelee WACD:n:
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti