Jamaikalla aloitetaan ganjan tuotanto lääketarkoituksiin. Paineet ganjan laillistamiseksi kasvavat ministerin ilmoitettua sen käytön dekriminalisoinnista tänä vuonna. Jamaika on yksi esimerkki siitä, ettei laiton huumekauppa ja sen aiheuttamat ongelmat häviä jengijohtajia vangitsemalla.
Jamaikan hallituksen tiede- ja teknologiaministeri Phillip Paulwell antoi Cannabis Commercial and Medicinal Research Taskforce (CCMRT) -työryhmälle tehtäväksi perustaa kannabikseen perustuva lääketeollisuus. Työryhmään kuuluu jäseninä Ganja Law Reform Coalition ja National Alliance for the Legalisation of Ganja -järjestöt sekä eri kansalaisryhmien edustajia.
Työryhmän puheenjohtajana toimii Länsi-Intian yliopiston professori Archibald McDonald. Jamaikan johtaviin ganja-aktivisteihin kuuluvat Paul Chang ja Paul Burke ovat myös mukana työryhmässä.
Työryhmän edustaja Delano Seiveright kertoi tiedotustilaisuudessa ministeri Paulwellin ilmoittaneen myös, että Jamaika dekriminalisoi ganjan tänä vuonna, ja korostaneen sitä, ettei Jamaika tule jäämään kehityksestä jälkeen tässä asiassa.
”Ministeri kertasi Kingstonissa pitämässämme kokouksessa niitä taloudellisia, yhteiskunnallisia ja kulttuurisia etuja, joita tulemme saavuttamaan kunhan lainsäädäntömme muutetaan mitä pikimmin”, Seiveright jatkoi.
Maaliskuussa on tarkoitus perustaa ganjan kasvattajien liitto nimeltään Future Ganja Growers Association ganjan kasvatusteollisuuden käynnistämiseksi. Perustajien arvioiden mukaan teollisuus tulee tuottamaan miljardeja dollareita Jamaikan talouteen.
Paulwellin lupauksilla on parlamentin molempien pääpuolueiden vahva tuki ja Jamaikasta on tulossa englantia puhuvan Karibian alueen ensimmäinen ganjan laillistava valtio vielä tänä vuonna.
Ganjan vienti voisi tuottaa miljardeja
Ganja Law Reform Coalition, GLRC, järjesti tammikuun alussa foorumin kannabiksen laillistamisen jouduttamiseksi Itä-Intian yliopistossa.
GLRC:n puheenjohtaja Paul Chang kehotti tehostamaan kampanjointia kansanedustajien rohkaisemaksi. Hänen mielestään nyt tarvitaan nuori parlamentaarikko ottamaan johtoasema tässä asiassa sekä lisää julkisen kannatuksen osoittamista mm. mielenosoitusten muodossa.
”Me tarvitsemme nyt jonkun nuoren kansanedustajan nostamaan esille mielekkäämpiä lakiuudistuksia kuin ne varovaiset askeleet tällä hetkellä”, Chang sanoi viitaten oikeusministeri Mark Goldingin tekemiin depenalisointiehdotuksiin.
Chang uskoo lisäpainostuksen johtavan vielä parlamentin äänestykseen tästä asiasta mutta nuorten kansanedustajien pitää olla tässä asiassa aktiivisempia.
”Hallitus tekee päätöksiä vain kun sen pakottaa siihen”, tutkija Louis Moyston kommentoi Changin puhetta.
Moyston kertoi ganjan käytön historiasta Jamaikalla, että vuonna 1938 työntekijöiden kapinoinnista syytettiin ganjaa ja sen käytöstä alettiin rankaisemaan yhä ankarammin. 1970-luvulla ganjalakeja höllennettiin kuten kumottiin pakolliset rangaistukset, ja 1980-luvulla pääministeri Edward Seagan kaudella Jamaika vastusti Yhdysvaltojen vaatimuksia ja höllensi lisää ganjapolitiikkaansa.
Länsi-Intian yliopiston tohtori K'adamawe K'nife kertoi Jamaikan käyttävän 100 miljoonaa dollaria vuodessa ganjan vastaiseen taisteluun ja 2000 nuorta pidätetään vuodessa sen polttamisesta.
Foorumissa käsiteltiin kansainvälisten kokemusten valossa laillistamisen erilaisia vaihtoehtoja. Näistä puheenvuoroista tullaan myöhemmin julkaisemaan kannanotto.
Foorumin vieraina olivat mm. Wanda James ja hänen miehensä Scott Durrah Coloradosta. Pariskunta toimii Cannabis Global Initiative -järjestön aktiiveina.
Kanadalaisen MedCannAccess yhtiön toimitusjohtaja Blaine Dowdle kertoi foorumille, että ganjan kasvattaminen lääkkeeksi pelkästään Kanadan markkinoille voisi tuottaa miljardeja dollareita vuodessa. Kannabiksen kysyntä on kasvamassa Kanadassa mutta sen tuottaminen siellä maksaa paljon enemmän kuin Jamaikalla.
Hänen mukaansa kannabista käyttävien potilaiden määrä kaksinkertaistuu vuosittain ja viiden vuoden kuluttua puhutaan jo 500 000 potilaasta. Kanadan lainsäädäntö on jo valmis lääkekannabiksen tuontiin sen laillistaneesta valtiosta.
Huumepomojen pidätys ei vaikuta huumesotaan
Jamaikan nykyinen laillistamisprosessi perustuu vuosina 2000 - 2001 toimineen kansallisen ganjakomitean julkaisemaan raporttiin ’A Report of the National Commission on Ganja’. Raportin julkaiseminen oli merkki siitä, että Jamaikalla arvioitiin vanhaa politiikkaa uudestaan.
Ganjakomitean puheenjohtaja, sosiologian emeritusprofessori Barry Chevannes (1940 - 2010) julkaisi vuonna 2001 tutkimuksensa ’Crime and Drugrelated Issues in Jamaica’.
Chevannes oli hyvin perehtynyt Jamaikan kulttuuriin ja kirjoitti rastafarismista kirjan ’Rastafari: Roots and Ideology' (1994) sekä toimitti kirjan ’Rastafari and other African-Caribbean Worldviews' (1995) saavuttaen asiantuntija-aseman myös itse liikkeen piirissä.
Chevannes väitti omien tutkimuksiensa perusteella vuonna 2001, että ganjan käyttöä ei voida tukahduttaa Jamaikalla, että ganjan tukahduttaminen merkitsee kansan tukahduttamista, koska sen käyttö on niin syvälle juurtunut kansan kulttuuriin. Hän oli myös huomannut sen, kuinka kieltolain aiheuttama tottelemattomuus vain leviää ja kasvaa nuorison keskuudessa.
Hän varoitti uudesta asekulttuurista nuorten miesten keskuudessa. Asekulttuuri tuli saarelle poliittisten puolueiden ympärille syntyneiden jengien myötä. Jamaika on Kolumbiasta Yhdysvaltoihin suuntautuvan kokaiinin salakuljetuksen reitillä, ja laiton kokaiinikauppa on tehnyt aseiden ihannoinnista maskuliinisen voiman mitan nuorten miesten keskuudessa ja lisännyt suuresti niiden kauppaa. Aseista on tullut nuorison voimasuhteiden uusi mittari.
Jamaikalla on omakohtaisia kokemuksia siitä, ettei huumesodan päästrategia vangita huumepomoja vaikuta lainkaan itse huumesotaan.
Neljä vuotta sitten suurella poliisi- ja sotilasoperaatiolla Kingstonin Tivoli Gardens kaupunginosassa napattiin pahamaineinen jengipomo Christopher ”Dudus” Coke ja luovutettiin Yhdysvaltoihin. Viisi viikkoa kestäneessä sotilasoperaatiossa osaan kaupunkia julistettiin poikkeustila ja sen aikana tapettiin yli 70 ihmistä.
Jamaikan turvajoukot juhlivat pidätystä suurena voittona mutta paikalliset asukkaat kertovat, ettei operaatiolla ollut mitään myönteistä vaikutusta heidän elämäänsä. Heidän mukaansa väkivalta on vain yltynyt. Operaatiota tutkimaan onkin nyt asetettu tutkimusryhmä.
Coke hallitsi kaupunginosaansa niin ettei muilla jengeillä eikä poliisilla ollut mitään asiaa sinne. Hän sai paikallisen väestön tuen puolelleen mm. maksamalla lasten koulutuksen.
Hänet luovutettiin Yhdysvaltoihin suorittamaan 23 vuoden vankeustuomiotaan huume- ja asekaupoista sekä murhista. Luovutuksen jälkeen hänen sukulaisensa ja kilpailevat jengit ovat taistelleet Coken valtakunnan hallinnasta. Viime vuonna yli 120 ihmistä kuoli yhteenotoissa.
Lähde: Jamaica Observer 24.2.2014, Jamaica Observer 19.1.2014, Jamaica Gleaner 21.1.2014, BBC 4.3.2014
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti