Jamaikan senaatti ajoitti ganjan laillistamisen juuri oikealle päivämäärälle, Bob Marleyn syntymäpäiväksi. Ganjan laillistaminen Jamaikalla on tuonut esille vanhanajan kolonialismia kehittyvillä kannabismarkkinoilla.
Reggaelegenda Bob Marley olisi täyttänyt 70 vuotta perjantaina 6.2. ja tuskinpa hän olisi voinut toivoa parempaa lahjaa kuin Jamaikan senaatin vahvistusta kannabiksen laillistamiselle.
Alle kahden unssin eli 56 gramman hallussapidosta voidaan langettaa pikasakko ilman merkintää rikosrekisteriin. Henkilö saa kasvattaa viisi kasvia omaan käyttöönsä. Aikaisemman lain perusteella ganjan hallussapidosta voitiin langettaa jopa viiden vuoden vankeusrangaistus mutta käytännössä pienimuotoisesta hallussapidosta rangaistiin hyvin harvoin.
Ganjaa saa alkaa määräämään reseptillä eri vaivoihin ja tauteihin. Samoin tutkimuslaitosten sallitaan aloittaa kannabiksen lääkekäytön tutkimus.
Rastafarit saavat alkaa käyttämään ganjaa sakramenttinaan laillisesti sekä kasvattamaan sitä käyttöönsä myöhemmin määriteltävissä paikoissa.
Laki pitää hyväksyä parlamentissa vielä vuoden päästä mutta läpimenoa pidetään varmana pääministerin kannattaessa sitä.
Lisäpontta kansainvälisten huumesopimusten muuttamiseen
USA:n liittovaltion edustaja kansainvälisessä huumevalvonnassa William R. Brownfield tuli viime syksynä julkisuuteen ilmoittamalla, ettei USA enää vastusta valtioiden laillistamispyrkimyksiä.
Brownfield kirjoitti kuitenkin Jamaica Observer lehteen ennen senaatin päätöstä 29.1. ilmaisten Yhdysvaltojen huolen siitä, että Jamaikan laillistaminen voi lisätä Yhdysvaltoihin suuntautuvaa salakuljetusta ja varoitti Jamaikaa pitämään kiinni kansainvälisistä sitoumuksistaan.
Vielä vuonna 2014 Barack Obaman kaudella Jamaika laskettiin niiden 22 valtion joukkoon, joita pidetään huumeiden tuotanto- tai läpikulkumaina.
Jos listalle kuuluva maa ei Yhdysvaltojen mielestä täytä kansainvälisiä velvotteita huumesopimuksien noudattamisessa, voi USA:n presidentti määrätä tälle sanktioita. Yhdysvaltojen markkinoille suuntautuva kannabis- ja kokaiinisalakuljetus aiheuttavat suuria turvallisuusongelmia ja korruptiota Jamaikalla.
Jamaikalla tätä listausta ei pidetä kuitenkaan vakavana asiana.
“Jamaika on ollut tällä listalla ikimuistoisista ajoista saakka ja ainakin se ajan, mitä minä olen ollut kansallisen turvallisuuden edustaja vuodesta 2008”, Jamaikan kansallisesta turvallisuudesta vastaava ministeri Peter Bunting.
Brownfieldin sekaantuminen toisen valtion lainkäsittelyyn vahvisti Jamaikalla asennetta, että koko kansainvälinen huumevalvontajärjestelmä pitää uudistaa. Sanomalehdissä hänelle huomautettiin siitä, ettei Jamaika ole suinkaan yksin tässä asiassa, vaan jopa USA:n lähin liittolainen, Israel, on radikaalisti muuttanut kannabispolitiikkaansa ilman minkäänlaista sanelupolitiikkaa Valkoisen talon suunnalta.
Jamaikalla on nostettu esille kannabiksesta tehty tieteellinen tutkimus alkaen vuoden 1894 Indian Hemp Commission raportista, jossa Britannian asettama tieteellinen komitea ei löytänyt kannabiksen käytöstä Intiassa mitään haittoja.
Tämän jälkeen ilmestyneet USA:n sotilaiden kannabiksen käyttöä Panamassa selvittänyt tutkimus (1916-29), LaGuardia komissio (1944), Woottonin raportti (1968) sekä legendaarinen “Ganja smoking in Jamaica” (Comitas and Rubin, 1971) ovat perustuneet tieteelliseen tutkimukseen ja hälventäneet myyttejä, valheita ja propagandaa aiheen ympäriltä. Hallitukset toisensa jälkeen ovat vain jatkaneet noita samoja myyttejä.
Ganjan kieltolaki perustuu vääristä lähtökohdista solmittuihin kansainvälisiin huumesopimuksiin. Siksi nämä sopimukset ja niistä johdetut toimenpiteet pitää tulkita uudestaan kansainvälisten ihmisoikeuksien näkökulmasta. Ihmisoikeusnäkökulma on myös oleellinen valtioiden omien lakien säätämisessä ja niiden soveltamisessa.
Kannabisnes ja kolonialismi
Bob Marleyn nimen riistäminen yhdysvaltalaisten kapitalistien brändiksi nähdään Jamaikalla nykyaikaisena kolonialismina, miten valtioiden luonnoresurssit ja kansallinen kulttuuri riistetään voiton tekemiseksi kehittyneissä maissa.
Reggae-legenda Bunny Wailer on antanut tälle liikkeelle kasvonsa.
“Marley Natural kauppaa pitää vastustaa julkisesti!”, Bunny Wailer vaatii.
Bunny Wailer on pitkän linjan kannabiksen laillistaja-aktivisti.
Wailer näkee tämän kaupan heikentävän merkittävästi Jamaikan mahdollisuuksia pärjätä tulevaisuuden kilpailussa kannabismarkkinoiden laillistuessa. Häntä kismittää myös Marleyn perheen itsekkyys.
Bunny Wailer kasvoi samassa perheessä kuin Bob Marley vaikka he eivät olleetkaan veljiä. Hän on myös The Wailersien alkuperäisjäseniä Robertin ja Peter Toshin ohella. Siksi hänen mielestään tämä brändäysasia pitäisi hoitaa koko The Wailers yhtyeen kanssa.
“Ganja-asioista voidaan sopia ainoastaan The Wailersien nimissä kokonaisuutena. Robert Marleyn kuoleman jälkeen hänen perheensä on pyyhkinyt näkyvistä The Wailersien yhdessä tehdyn työn, tuotannon, oikeudet ja mielikuvan”, Bunny Wailer kertoo.
“Edesmennyt Peter Tosh oli ganjan vapauttamisen kansainvälinen kasvo ja minä olen paikallinen aktivisti. Meitä molempia on pahoinpidelty ja vangittu asian takia. Minua pidettiin vankilassa 14 kuukautta. Peterin kimppuun hyökättiin jatkuvasti. Ainoastaan minä ja Peter olemme pistäneet rahaa ja aikaa lain muutoksen kampanjointiin. Robertin kuoleman jälkeen Marleyn perhe ei ole antanut latiakaan”, Bunny Wailer tilittää.
Wailer kritisoi hallituksen jähmeyttä asiassa sekä ulkomaisten yritysten päästämistä hyödyntämään tilannetta. Hänen mielestään Jamaikan kulttuurista ja kilpailullista tietotaitoa ja etulyöntiasemaa pitää hyödyntää nyt.
“Jamaikalaisen ganjan tuotteistaminen tulisi sallia jamaikalaisten osakkeenomistajien hallinnoimille yrityksille, rastafari-yhteisöille, paikallisille maanviljelijöille ja tutkijoille”, Bunny Wailer täsmentää.
Kansainvälinen laillistaminen ja reilun kaupan ehdot
Ganjan laillistaminen Jamaikan nostaa esille laillistamiseen liittyvän maailmankaupan epäoikeudenmukaisuuden.
USA paimentaa Jamaikaa huumesopimuksien noudattamisessa mm. taloussanktioiden uhalla. USA:n huumesota on aiheuttanut myös Jamaikalla väkivaltaa ja korruptiota. Köyhät maanviljelijät ja käyttäjät ovat huumesodan pahiten kärsineitä ihmisryhmiä.
Toisaalla amerikkalainen yksityisyritys ja Wall Streetin riskisijoittajat ovat kaappaamassa Jamaikan kulttuuriperintöön kuuluvan Bob Marleyn ja hänen ganja-imagonsa Pohjois-Amerikassa tuotetun kannabiksen kansainväliseen markkinointiin.
Laillistamisen myötä markkinoiden reviirikamppailut neuvotellaan lakituvissa silmittömän ampumisen sijaan. Kannabiksen kansainvälisessä laillistamisessa pitää ottaa huomioon se, ettei siitä tule köyhiä maita lisää köyhdyttävä kaupan muoto.
Lähde: Jamaica Observer 1.2.2015, Huffington Post 9.2.2015, Jamaica Gleaner 3.12.2014, Jamaica Observer 17.9.2014
Peter Tosh: Legalize it!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti