Uruguay valmistautuu kannabiksen laillisen myynnin aloittamiseen apteekeista vielä tämän vuoden aikana. Uruguayn uusi kannabispolitiikka näkyy jo kuluttajien valinnoissa.
Uruguayn avautuvia laillisia kannabismarkkinoita on pyrkimässä tyydyttämään 11 kasvatusyritystä. Yksi hakijoista on Natural Marley -brandistaan tunnetun Privateer Holdings Inc. sijoitusyhtiön tytäryhtiö Tilray, joka tuottaa Kanadassa kannabista lääkekannabismarkkinoille.
Kaikkiaan 11 hakijan joukossa on myös saksalainen Alfredo Dupetit, jonka yhtiö Dupetit Natural Products GmbH valmistaa ja myy hampusta tehtyä olutta ja muita elintarvikkeita ja tuotteita.
Dupetit kertoo olevansa myönteinen kaupankäynnin suhteen.
“Kunhan tämä alkaa toimimaan, muuttaa se kuluttajien asennetta maailmanlaajuisesti. He huomaavat maksavansa aivan liikaa viihdekannabiksesta”, Dupetit selittää kannabismarkkinoiden dynamiikkaa.
Uruguayn kannabiksen valvontavirasto, IRCCA, myöntää tässä vaiheessa viisi lupaa. Luvan saaneiden odotetaan olevan selvillä maaliskuussa Uruguayn huumeviraston johtajan Julio Calzadan mukaan. Calzada on johtanut kannabiksen laillistamisprosessia alusta saakka.
Lupien saamisen jälkeen kestää kolmesta neljään kuukautta saada tuote apteekkeihin. Kannabiksen hinnaksi on asetettu yksi dollari, viidesosa nykyisestä laittomasta hintatasosta.
Apteekki saa myydä rekisteröidyille yli 18 vuotiaille asiakkaille korkeintaan 40 grammaa kuukaudessa. Turisteille ei myydä.
Luvan saaneet kasvattajat velvoitetaan tuottamaan 5 ja 10 gramman kannabispakkauksia apteekeille 90 sentin grammahintaan ensimmäisen toimintavuoden aikana.
The Latin America Hemp Trading -yhtiö on yksi luvan hakijoista ja sen johtaja Fabrizio Giamberini kertoo luvan saaneiden joutuvan investoimaan 1,5 - 2 miljoonaa dollaria lupavaatimusten täyttämiseksi.
IRCCA vaatii 20 000 dollaria vuodessa sekä 10 % myynnistä jokaiselta luvan saaneelta. Kasvattajien täytyy maksaa sähköstä, jonka hinta on Amerikan mantereen korkein, kaksinkertainen esimerkiksi Coloradon hintatasoon verrattuna.
“Me aiomme pistää pystyyn liiketoimintamallin, joka on mielestämme niin kilpailukykyinen, että voimme tarjota kannabista jopa alle ohjehintojen”, Tilray-yhtiön varajohtaja Philippe Lucas lupaa.
“Luvan saaneet kilpailevat matalan kysynnän markkinoilla satunnaiskäyttäjistä, jotka eivät käytä niin paljon kannabista, että he haluaisivat liittyä klubiin tai alkaisivat kasvattaa itse”, kertoo Uruguayn kotikasvattajien liiton, AECU, edustaja Juan Vaz, joka on kasvattanut omansa jo yli kaksikymmentä vuotta.
“20 % kuluttajista käyttää 80% kannabiksesta”, Vaz täsmentää.
Tilrayn edustaja ei usko kysynnän puutteeseen.
“Viihdekannabiksen laillistaneissa paikoissa suurin ongelma alussa on ollut tuotteen loppuminen”, Philippe Lucas selventää kannabismarkkinoiden starttivaikeuksia.
Presidentti Jose Mujica, jonka valtakaudella on myös laillistettu samaa sukupuolta olevien avioliitot ja abortti, on myynyt kannabislain skeptisille uruguyalaisille keinona lyödä huumejengejä sinne, mihin eniten sattuu eli lompakkoon. Hallitus toivoo laillisten viljelijöiden leikkaavan laittoman kannabiksen markkinoita, joiden hallitus arvioi olevan 22 tonnia vuodessa.
Calzadan mukaan uusi laki vaikuttaa jo nyt arviolta 2000 kannabiksen käyttäjän lopetettua laittomien markkinoiden tukemisen kotikasvatuksen ja kannabisklubien kautta. Calzadan mukaan 20 kannabisklubia on lupakäsittelyn eri vaiheissa tällä hetkellä.
“Uruguaylla on maailman ensimmäisenä kannabiksen laillistavana valtiona hyvin merkittävä osa huumepoliittisen keskustelun muuttamisessa”, Washington Office on Latin America -laitoksen huumepolitiikan koordinaattori John Walsh selventää Uruguayn laillistamisprojektin merkitystä.
Lähde: Bloomberg News 12.2.2015
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti