torstai 17. syyskuuta 2015

Laillistaminen ja alaikäisten kannabiksen käyttö

Kannabiksen vastaiset tahot ovat ottaneet viimeiseksi oljenkorrekseen väitteen, että laillistaminen johtaa kannabiksen käytön yleistymiseen nuorten keskuudessa. Kannabiksen käyttö yleistyy, koska vanhemmat ikäluokat vaihtavat haitallisempien päihteiden ja lääkeaineiden käytön kannabikseen sen helpottuneen saatavuuden takia. Laillistaminen on selvä win-win-tilanne.

altSAMSHA, Substance Abuse and Mental Health Services Administration, julkaisi tuoreet luvut kannabiksen käytöstä Yhdysvalloissa. Nämä tilastot todistavat jälleen kerran sen tosiseikan, että laillistaminen ei lisää nuorten kannabiksen käyttöä.

Yhdysvaltain johtava kannabiksen laillistamista vastustava järjestö Sensible Approaches for Marijuana, SAM, julkaisi tiedotteen, jossa se kertoo nuorten kannabiksen käytön lisääntyneen merkittävästi laillistamisen seurauksena. SAM uutisoi: “HHS finds heavy marijuana use soars among young people”.

Miten sitten samoista tilastoista voidaan päätyä näin erilaisiin tulkintoihin? Onneksi Washington Postin toimittaja oli rohkaissut mielensä ja ottanut yhteyttä SAM:n johtajaan Kevin Sabetiin vaatien selitystä.

Tällaisessa otantaan perustuvassa tutkimuksessa saadulle tulokselle lasketaan tilastollinen luottamusväli eli arvio, kuinka paljon todellinen luku voi poiketa tuloksesta. Säännöllisesti ja samalla menetelmällä saadut luvut muodostavat kuitenkin kattavia aikasarjoja, jolloin voidaan luotettavasti arvioida muutoksia kuten esimerkiksi kannabiksen käytön kehitystä vuodesta toiseen.

Sabetin mukaan heidän järjestönsä asiantuntijat olivat luulleet luottamusvälin lukuja todellisiksi luvuiksi ja valinneet niistä maksimiarvot. Tämä tietenkin herättää kysymyksiä SAM:n asiantuntijoiden pätevyydestä ja tarkoitushakuisuudesta. SAM julkaisi korjauksen myöhemmin kotisivuillaan.

Tällä SAM:n sutaisulla ei olisi muuten mitään merkitystä, mutta SAM tekee yhteistyötä Ruotsista johdetun kannabiksen vastaisen organisaation WFAD:n kanssa, mikä puolestaan ohjeistaa suomalaisia kannabiksen vastaisia tahoja kuten huumepoliisi, IHRY, EHYT jne. Nämä tahot kierrättävät  väitteitä suomalaisessa mediassa, koska toimittajat eivät viitsi kaivaa alkuperäisiä lähteitä tai tarkistaa käytettyä tilastotietoa. Näin väitteet kiertävät  huumesodan kaikukammiossa luoden sitä ilmapiiriä, ettei kannabista voida laillistaa, koska siitä liikkuu ristiriitaista tutkimustietoa.

Kolme tutkimusta osoittaa samaa

SAMHSA:n tutkimus osoittaa, ettei laillistaminen vaikuta alaikäisten kannabiksen käyttöä lisäävästi. Tutkimuksesta nousee esille se, että amerikkalaisten nuorten keskuudessa ylipäänsä päihteiden ja lääkeaineiden väärinkäyttö on vähenemässä. Tämäkin vastoin lööppien ruokkimaa hysteriaa nuoriso-ongelmasta.

National Youth Risk Behavior Survey, YRBS, on mitannut lukioikäisten kannabiksen käyttöä vuodesta 1999. Yhdysvalloissa on kuluneiden 15 vuoden aikana tehty merkittäviä muutoksia osavaltioiden kannabislakeihin. Jo yli puolet Yhdysvaltain asukkaista asuu kannabiksen jossakin muodossa laillistaneessa osavaltiossa. Silti lukiolaisten kannabiksen käyttö laskee.

Washingtonin osavaltiosta on myös saatu tuoreita tietoja kannabiksen käytön kehityksestä ensimmäisen vuoden jälkeen laillistamisesta. Ne kertovat samaa, että nuorten kannabiksen käyttö ei ole lisääntynyt. 

Laillistamisen myötä kannabiksen käyttö yleistyy sen takia, että vanhemmat ikäluokat vaihtavat haitallisempien päihteiden ja lääkeaineiden käytön kannabikseen sen helpottuneen saatavuuden takia. Siksi kannabiksen laillistaminen on selkeä Win-Win tilanne!

Kolme tuoretta tutkimusta osoittaa, että kannabiksen laillistaminen täysi-ikäisille ei lisää alaikäisten kannabiksen käyttöä. Sen sijaan laillistaminen antaa mahdollisuudet vaikuttaa siihen kieltolain luomaan ympäristöön, missä alaikäiset ovat voineet ostaa vuosi vuodelta halvempaa ja vahvempaa kannabista. Tämä on juuri sitä, mitä laillistajat ovat yrittäneet selittää vuosia.

Lähde: Washington Post 10.9.2015Washington Post 12.9.2015,  
SAMHSA: Behavioral Health Trends in the United States: Results from the 2014 National Survey on Drug Use and Health.

National Youth Risk Behavior Survey: Past 15-year trends in adolescent marijuana use: Differences by race/ethnicity and sex. Drug and Alcohol Dependency 2.9.2015

Washingtonin osavaltion ensimmäisen laillistamisvuoden katsaus: I-502 Evaluation Plan and Preliminary Report on Implementation.

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti