USA:n presidentti Obama katkaisi pitkään jatkuneen hiljaisuuden kannabiksesta ensimmäisessä haastattelussaan Coloradon ja Washingtonin osavaltioiden kannabiksen laillistamisen jälkeen. ABC TV:n haastattelussa Obaman puhetyyli on selvästi muuttunut aiempaa myönteisempään suuntaan: hän kertoi uuden hallituksensa laajempien asiakokonaisuuksien olevan vielä valmisteilla, mutta hänen mielestään viihdekäyttäjien pidättäminen osavaltioissa, joissa se laillistettiin, ei ole korkealla liittovaltion tärkeysjärjestyksessä.
"Meillä on isompia kanoja kynittävänä. Ei ole järkevää priorisoida korkealle viihdekäyttäjien kimppuun käymistä niissä osavaltioissa, jotka ovat päättäneet laillistaa sen."
Vielä ensimmäisellä kaudellaan Obama puhui kannabiksesta käyttäen puhetyylinään halventavaa leikinlaskua. Puhetyylin muuttuminen asiallisemmaksi oli huomattavissa Amerikan valtioiden järjestön (OAS) kokouksessa huhtikuussa 2012, jolloin Obama sanoi vastauksena Latinalaisen Amerikan maiden johtajien esittämään huumepoliittiseen kritiikkiin, että se on "oikeutettu keskustelun aihe".
Marihuana eli kannabis on USA:n huumelainsäädännössä asetettu ensimmäiseen luokkaan huumausaineena, jonka kasvatus, jakelu, hallussapito ja käyttö ovat rikoksia. Samaan luokkaan on laitettu heroiini, LSD ja ekstaasi, joilla sanotaan olevan korkea väärinkäyttöpotentiaali.
Nyt tarvitaan keskustelua!
Obama kertoi haastattelussa, ettei hän aio "tässä vaiheessa" kannattaa kannabiksen kaikenkattavaa laillistamista. Mutta hän nosti esille suuren yleisön vahvan mielipiteen muutoksen tässä asiassa sekä hallituksen rajalliset voimavarat perusteluina aloittaa hakemaan sovitteluratkaisua huumeiden käytöstä rankaisemiseen. Obama selvensi myös presidentin roolia tässä asiassa.
"Tämä on vaikea ongelma, koska kongressi ei ole vieläkään muuttanut lakia. Minä johdan toimeenpanevaa puolta ja meidän odotetaan noudattavan lakia. Joten nyt tarvitaan keskustelua siitä, kuinka me saamme toimimaan yhdessä liittovaltion lait, joiden mukaan kannabis on liittovaltiotasoinen rikos, osavaltioiden lakien kanssa, joiden mukaan se on laillista."
"Omasta mielestäni Washingtonissa ja Coloradossa olemme nähneet äänestäjien tuoneen mielipiteensä esiin."
Obaman henkilökohtainen kanta
Obama kertoi vuonna 1995 julkaistussa muistelmakirjassaan Dreams from My Father, että hänellä oli tapana polttaa marihuanaa lukiokavereidensa kanssa. Ryhmä tunnettiin nimellä Choom Gang. Poliitikon urallaan Obama on aina vastustanut marihuanan laillistamista ja yrittänyt vähätellä omaa kannabiksen käyttöään.
"Tein nuorena paljon sellaisia asioita, joita kadun nyt. Mielipiteeni on se, että ylipäänsä päihteiden käyttö ei ole hyväksi lapsille ja nuorille, eikä myöskään yhteiskunnalle. Haluan ehkäistä huumeiden käyttöä."
Aikaisemmin tänä vuonna antamassaan haastattelussa Obama sanoi:
"En ole koskaan sitoutunut antamaan marihuanan suuren mittakaavan kasvatukselle ja myymiselle vapaita käsiä - ja syynä on yksinkertaisesti liittovaltion lainsäädäntö."
"Se on hämärää aluetta, jossa suuren mittakaavan kaupalliset tuottajat ovat kasvattavinaan lääkekannabista käyttäjille, mutta joissakin tapauksissa tavaraa on mennyt viihdekäyttäjille. Tällaisissa tilanteissa on vaikeaa mennä kertomaan oikeusministeriölle, että tämä nyt sattuu olemaan vastoin lakia, mutta me haluamme sinun katsovan toiseen suuntaan. Tällaista me emme aio tehdä."
"Mutta kun katsotaan huumekunkkujen toimintaa, väkivaltaa aiheuttavia ihmisiä, kovia huumeita lapsillemme myyviä tyyppejä ja asuinalueidemme raunioitumista, ei ole epäilystäkään siitä, että meidän tulee jahdata näitä ihmisiä", Obama jatkoi.
"On järkevää tutkia sitä, kuinka pystyisimme ehkäisemään lastemme huumeiden käyttöä ja ylipäänsä sekaantumista päihteiden käyttöön. Meillä olisi paljon tehtävää julkisen terveydenhoidon ja huumehoidon puolella."
Liittovaltion virallinen kanta tulossa
Oikeusministeriö on jatkanut kannabisapteekkien ratsaamista niissäkin osavaltioissa, missä se on laillista. Asiantuntijoiden mukaan liittovaltio on ratsaillut jopa agressiivisemmin kuin Obaman edeltäjä George W. Bush. Presidentti sanoi haastattelussa pyytäneensä oikeusministeri Eric Holderia ja oikeusministeriötä tutkimaan liittovaltion huumelakien ristiriitaa osavaltioiden lainsäädännön kanssa.
Oikeusministeri Holder lausui omassa haastattelussaan:
"Liittovaltion lain ja osavaltioiden lain välillä on nyt jännitettä. Olettaisin meidän antavan oman poliittisen lausuntomme aika pian."
"Tähän liittyy joukko asioita, joita meidän täytyy harkita. Niiden joukossa ovat huumeiden käytön vaikutukset nuorisoon ja meidän sopimuksissa annetut sitoumukset muiden valtioiden kanssa."
Käytön rankaisemisesta luopuminen ensi askel?
Senaattori Patrick J. Leahy, joka johtaa kongressin lainsäädäntökomiteaa, kertoi hallussapitoa koskevan lain lieventämisen tulevan harkintaan vuoden 2013 alusta.
"Yksi vaihtoehto olisi säätää liittovaltion huumelakiin poikkeus, joka sallisi alle unssin määrän hallussapidon niissä osavaltioissa, joissa se on laillista", Leahy kirjoitti Valkoisen talon huumetoimiston johtajalle, ns. huumetsaarille, Gil Kerlikowskelle.
Leahy kysyi kirjeessään huumetsaarilta, että "mitä vakuuksia hallinto aikoo antaa niille osavaltioiden virkamiehille, jotka joutuvat käsittelemään kannabiksen jälleenmyyntilupia, etteivät he joudu liittovaltion syytettäviksi osavaltion lakien mukaisista velvollisuuksista?"
Leahyn mukaan Obaman kommentit "heijastavat tervettä järkeä. Tiukissa taloudellisissa olosuhteissa haluan pitää lain täytäntöönpanon tähtäimen väkivaltarikollisuudessa. Nyt osavaltioiden ja liittovaltion kannabislakien välillä on ristiriitaa ja tarvitsemme lisää tietoa ja laajaa keskustelua tärkeysjärjestyksestämme."
Liittovaltion huumesodan arvostelijoiden mielestä Obaman ja Leahyn kommentit ovat merkki hallinnon tiukan kannabisvastaisuuden loppumisesta.
"Nämä ovat alustavia askeleita oikeaan suuntaan. Obama sanoi, että tarvitsemme keskustelua ja se on hyvin lupaavaa", sanoi Drug Policy Alliance -järjestön toiminnanjohtaja Ethan Nadelmann.
Jimmy Carter ja Bill Clinton Obaman tukena laillistamisessa
Molemmat elossa olevat demokraattisen puolueen edelliset presidentit, Jimmy Carter ja Bill Clinton, ovat tulleet julkisuuteen kannattamaan huumepolitiikan muutosta ja kannabiksen laillistamista. Molemmat esiintyvät Global Commission on Drugs Policy -järjestön työstä kertovalla dokumentilla Breaking the Taboo.
Dokumentin ensi-illan jälkeen jälkeen Jimmy Carter osallistui kotiosavaltiossaan Georgiassa pidettyyn Captain Planet Foundationin keskustelufoorumiin, jonka CNN TV-kanava esitti.
Juontaja Suzanne Malveaux kysyi Carterin kantaa kannabiksen laillistamiseen.
"Olen sen puolella. Se on ihan OK. Se ei ehkä tapahdu Georgiassa ihan heti, mutta me voimme tutkia sitä, mitä Washingtonin osavaltiossa esimerkiksi Seattlessa alkaa tapahtumaan ja hallituksemme ja kansalaiset voivat arvioida aiheutuuko siitä ongelmia vai ei", Carter vastasi.
"Portugalissa dekriminalisoitiin kaikki huumeet muutama vuosi sitten ja huumeiden käyttö on laskenut dramaattisesti, eikä ketään vangita käytön vuoksi."
"Mielestäni on hyvä kokeilla muutamissa paikoissa ympäri maailman ja USA:ssa myös muutamien osavaltioiden on hyvä ottaa aloite ja kokeilla jotakin uutta. Tällä tavalla maamme on kehittynyt viimeiset 200 vuotta. On kyse siitä, että muutamissa osavaltioissa kokeillaan ja tällä perusteella olen asian puolesta."
"Ollessani presidenttinä pidin vuonna 1979 yhden pääpuheistani huumeista ja vaadin marihuanan dekriminalisointia. Vaadin siis vuonna 1979 dekriminalisointia enkä laillistamista pitääkseni ihmiset poissa vankilasta pelkästään kannabissavukkeen polttamisesta."
Demokraattinen puolue presidentin takana
Newarkin pormestari ja tuleva kuvernööriehdokas demokraattisen puolueen edustajana Cory Booker kertoi Huffington Postin haastattelussaan kantansa kannabikseen ja huumepolitiikkaan.
"Lääkekannabis, tottahan toki kyllä. En ymmärrä sitä, että ympäri osavaltiota apteekeissa ja rohdoskaupoissa myydään paljon myrkyllisempiä, vaarallisempia ja haitallisempia lääkkeitä ja silti me takerrumme tähän yhteen lääkkeeseen emmekä haluaisi sallia edes sen lääkekäyttöä nyt kun reseptilääkkeitä käytetään Adderallista alkaen kautta maan. Mutta haluan mennä vielä pitemmälle.... huumesodan takia.
Olemme saaneet todistaa niin järkyttävän paljon kansallisia resursseja uhrattavan huumesotaan, joka on muuttanut niin monien ihmisten elämän vankeuteen ja köyhyyteen tuomituksi.
Olen todistanut omassa kaupungissani huumesodan olevan valtava ansa, eikä se ole ansa ainoastaan kiinnisaaduille ihmisille, se on ansa veronmaksajille, yhteisöille ja kaupungeille. Emme ole tehneet maatamme turvallisemmaksi tällä huumesodan hyökkäyksellä, emme ole vähentäneet maamme huumeriippuvaisten määrää. Meidän pitää muuttaa radikaalista puhettamme ja aloittaa huumeista ja erityisesti kannabiksesta puhuminen ihan eri tavalla.
Tätä keskustelua haluan olla mukana rakentamassa päästäksemme eroon siitä hulluudesta missä me nyt olemme - toiminpa sitten pormestarina, kuvernöörinä tai senaattorina."
Bookerin mielipiteet heijastavat Demokraattisen puolueen johtohahmojen tämän hetkisiä tuntoja. Presidentti Obamalla tuntuu siten olevan ainakin oman puolueensa tuki takanaan suuresti odotetun muutoksen läpiviemiseen. Kansa on sanonut mielipiteensä kahdessa osavaltiossa ja monissa mielipidemittauksissa. Seuraavat neljä vuotta tulevat olemaan mielenkiintoinen kausi kannabiksen laillistamisessa.
Lähde: ABC News 14.12.2012, Rolling Stone 7.12.2012, LA Times 14.12.2012, NORML Blog 18.12.2012 ja CNN 11.12.2012
Obama ABC:n haastateltavana: