USA:n kongressin demokraattiedustajat Jared Polis Coloradosta ja Earl Blumenauer Oregonista toivat tiistaina 5.2. kongressin käsiteltäväksi historiallisen lakialoitteen kannabiksen tuotannon ja myynnin liittovaltiotasoisesta laillistamisesta niissä osavaltioissa, joissa sen käyttö on laillistettu.
Jared Polis esitti lakialoitteen nimeltään Ending Federal Marijuana Prohibition Act, jonka mukaan kannabista säädeltäisiin kuin alkoholia. Earl Blumenauer puolestaan esitteli liittovaltiotasoisen verotusehdotuksen kannabiksen tuotantoon ja vähittäiskauppaan nimeltään Marijuana Tax Equity Act.
Kannabista alettaisiin valvomaan kuten alkoholia ja lakialoitteiden mukaan kannabiksen valvonta siirretään USA:n huumepoliisilta, DEA:lta, uudelleen nimetylle Bureau of Alcohol, Tobacco, Marijuana and Firearms -virastolle.
"Coloradon ja Washingtonin äänestäjien päätös lopettaa osavaltioidensa kannabiskieltolaki oli vedenjakaja tämän valtion muutoksessa kohti järkiperäistä kannabislainsäädäntöä. Jäljellä on ristiriita liittovaltion ja osavaltioiden lakien välillä. Näillä historiallisilla toimenpiteillä yritetään ratkaista tämä ristiriita ja antaa osavaltioille valtaa päättää omasta kannabispolitiikastaan ilman että niiden tarvitsee pelätä liittovaltion sekaantumista", selittää NORML:n tiedotusjohtaja Erik Altieri.
Kongressiedustajat julkaisivat raportin liittovaltion kannabislainsäädännön kehittämisen tärkeydestä nimeltään A Path Forward: Rethinking Federal Marijuana Policy.
Siinä todetaan, että "nyt on tullut aika sallia osavaltioiden ja äänestäjien päättää siitä, kuinka he haluavat toimia kannabiksen kanssa. Nykyinen järjestelmä ei toimi. Se tuhlaa resursseja ja tuhoaa ihmisten elämän, vahingoittaa perheitä ja kokonaisia asuinalueita. Nyt pitää tarttua toimeen ja lopettaa tämä traaginen tuhlaaminen kokonaan."
Jared Polis ja Earl Blumenauer aikovat perustaa kongressiin järkevän huumepolitiikan työryhmän.
Suuret voitot valtiolle
Veroehdotuksen mukaan kannabiksen myyntiä verotettaisiin 50 prosentin myyntiverolla, minkä lisäksi kannabiksen tuottajat maksaisivat vuosittain 1000 dollarin ja muut yrittäjät 500 dollarin vuosimaksun.
Vuonna 2011 Yhdysvalloissa tehtiin 1,5 miljoonaa huumepidätystä. Näistä 660 000 oli kannabiksen hallussapidosta. Liittovaltion kannabislainsäädännön kustannukset ovat vähintään 5,5 miljardia dollaria vuodessa CATO-instituutin laskelmien mukaan. Pelkästään New Yorkin osavaltion kannabispidätysten aiheuttamat kustannukset ovat yli 75 miljoonaa dollaria.
"Tällä lakipaketilla voidaan saavuttaa vähintään 100 miljardin dollarin tuotto kymmenessä vuodessa", laskee Blumenauer.
Taistelu suuresta keskiluokasta
Tuoreen Huffington Post -lehden teettämän mielipidemittauksen mukaan 53% amerikkalaisista pitää huumesotaa täysin epäonnistuneena, vain 19% pitää sitä onnistuneena ja 28% on mielipiteestään epävarmoja. Demokraateista 46% pitää huumesotaa epäonnistuneena ja 24% onnistuneena. Republikaaneilla luvut ovat 46% ja 24%. Riippumattomista huumesotaa pitää epäonnistuneena jopa 68%. Koko väestöstä 30% pitää Obaman harjoittamaa huumepolitiikkaa onnistuneena ja 39% epäonnistuneena.
Kannabiksen laillistajien ja vastustajien suhteen käännyttyä jo selvästi laillistajien eduksi, ovat laillistamista vastustavat tahot julkistaneet kampanjansa tilanteen korjaamiseksi. Se on nimeltään Project Sam, ettei kenelläkään jäisi epäselväksi, mistä on kysymys: Setä Samulin pelastamisesta kannabiksen kirouksilta. SAM on oikeastaan lyhenne sanoista Smart Approach to Marijuana ja projektin tavoitteena on korjata laillistamisen lähettämä väärä viesti.
Obaman entinen huumepoliittinen neuvonantaja Kevin Sabet ja entinen demokraattinen edustajainhuoneen jäsen Patrick Kennedy perustivat Project SAM -kampanjan, joka ajaa joitakin samoja asioita kuin laillistamisliike. He vaativat mm. hallussapidon jonkinasteista hyväksymistä, valistuksen lisäämistä ja hoitoa riippuvaisille.
Patrick Kennedy, Kennedy-klaanin jäsen, on edesmenneen senaattori Ted Kennedyn poika ja entinen päihteiden ja huumeiden väärinkäyttäjä. SAM:n kotisivuilla Patrick Kennedy valistaa "tämän hetken tieteellisillä tutkimuksilla marihuanasta". Hänen toivelistallaan on tupakkateollisuuden kannabismarkkinoiden valtauksen estäminen, koska "se on laillistamisen väistämätön seuraus".
Project SAM:n ohjelman mukaan kannabiksen viihdekäyttö pysyisi lailla kiellettynä, vaikkakin pelkkien siviilirangaistusten, eli sakkojen tai huomautusten, uhalla. Tämä lähestymistapa jättäisi laittomat markkinat jäljelle, joista laillistamisliike nimenomaan haluaa eroon.
Project SAM yrittää luoda mielikuvan maltillisesta kolmannesta vaihtoehdosta kieltolain ja laillistamisen välille. Laillistamisen tarkastelu kuitenkin osoittaa, että yhteiskunnassamme on lukuisa joukko erilaisia laillistettuja tavaroita ja tekoja, joiden valvontaan ja säätelyyn sovelletaan erilaisia vaihtoehtoja.
"Ted Kennedyn kommentit marihuanasta kuulostavat melkein reefer madness -tyylisiltä. Patrick Kennedy on päättänyt lähteä kampanjoimaan sellaista päihdettä vastaan, jota melkein kaikki pitävät haitattomampana kuin niitä päihteitä, joiden kanssa hän on aikoinaan ollut tekemisissä. Patrick Kennedy olisi voinut antaa tärkeän panoksensa sen eteen, että saisimme vastuullisen kansanterveydellisen mallin laillisen kannabiksen käsittelyyn", kommentoi Drug Policy Alliancen toiminnanjohtaja Ethan Nadelmann.
Nadelmann luonnehti Project SAM:ia "just-say-no-ryhmittymän strategiseksi vetäytymiseksi".
Laillistamisesta on tullut USA:n politiikan valtavirtaa
USA:n senaatin vanhin demokraattinen senaattori ja lakivaliokunnan puheenjohtaja Patrick Leahy julisti vuoden 2013 toimintasuunnitelmasta kertovassa puheessaan Georgetownin yliopistossa huumesodan hävityksi. Puheessaan Leahy nosti esille vankien suuren lukumäärän, ankarat pakolliset minimirangaistukset, sekä liittovaltion käymisen kannabiksen kimppuun sen laillistaneissa osavaltioissa.
"Olemme vanginneet ihmisiä, joiden ei pitäisi istua vankilassa, ja tuhlanneet siihen rahaa, joka meidän olisi pitänyt sijoittaa aivan muualle."
Viime vuoden joulukuussa Leahy kirjoitti oikeusministeri Eric Holderille, että liittovaltion huumelakia on mahdollista muuttaa siten, että ihmisten sallitaan pitää hallussaan unssi marihuanaa ainakin niissä osavaltioissa, joissa se laillistetaan.
Leahy kuuluu demokraattisen puolueen raskaaseen sarjaan ja tällä kommentoinnillaan hän liittyy muiden USA:n demokraattisen puolueen johtohahmoihin, jotka ovat tulleet julkisuuteen tuomiten sekä huumesodan että kannabiksen kieltolain.
Yhdysvaltain entiset presidentit Bill Clinton ja Jimmy Carter sekä joukko Latinalaisen Amerikan presidenttejä allekirjoittivat äskettäin The Global Initiative for Drug Policy Reform -aloitteen, joka esiteltiin 17.11.2011 Britannian parlamentin ylähuoneessa.
Sabetin ja Patrick Kennedyn perustama Project SAM kuvastaa marihuanan laillistamiskeskustelun asemia Yhdysvalloissa: laillistamisesta on tullut valtavirtaa ja demokraattisen puolueen "vilttisarja" yrittää korottaa osakkeitaan jatkamalla vanhaa kieltolakimentaliteettia.
Havaiji ja muut osavaltiot seuraavat perässä
Havaiji voi liittyä piankin Coloradon ja Washingtonin seuraan kannabiksen käytön laillistaneina osavaltioina kansanedustaja Joe Soukin esiteltyä uuden lakialoitteen osavaltion parlamentille.
Lakialoite sallisi yli 21-vuotiaiden pitää hallussaan unssin kannabista ja kasvattaa tietyn määrän kasveja omaan käyttöön. Laki sallisi myös jälleenmyyntipisteiden avaamisen ja luvanvaraisen kasvatuksen myyntiin.
Lakialoitteen kannattajien mukaan se toisi osavaltiolle lisää verotuloja ja toisaalta säästäisi rahaa: "Laillistaminen säästäisi kolme miljoonaa dollaria rikoslain aiheuttamia kustannuksia ja toisaalta tuottaisi yksitoista miljoonaa dollaria tai jopa enemmän verotuloja", kertoi Havaijin Drug Policy Action Groupin edustaja Pamela Lichty. Lakialoite perustuu Coloradossa voittaneeseen lakialoitteeseen, jossa marihuanan käyttö laillistettiin aikuisille.
Tuoreen mielipidemittauksen mukaan Havaijin asukkaiden enemmistö kannattaa marihuanan laillistamista, valvontaa ja verotusta.
Lopuista osavaltioista Pennsylvania, Oregon, Kalifornia, Nevada, Rhode Island, Maine, Alaska ja Vermont voivat laillistaa kannabiksen hyvinkin pian. Myös Virginia, Massachusetts, New Hampshire, Arizona, Montana ja Minnesota kuuluvat niihin osavaltioihin, joissa laillistamista harkitaan.
Lähde: NORML Blog 5.2.2013, Time 6.2.2013, Huffington Post 18.1. ja 17.1.2013, Project SAM, Beckley Foundation 10.1.2013, L.A.Weekly 3.1.2013, ThinkProgress Justice 17.1.2013, CNN 16.1.2013 ja Hawaii News Now 19.1.2013
Ethan Nadelmann vs Kevin Sabet ottavat yhteen Fox News:llä:
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti