Uutisoimme viime vuonna tutkimuksesta, jonka mukaan kannabiksen käytön aloittaminen nuorena laskisi henkilön älykkyysosamäärää. Suomalaiset tiedotusvälineet innostuivat uutisoimaan tutkimuksesta osoituksena siitä, että kannabis "vaurioittaa aivoja pysyvästi" alkoholin tapaan. Uusin tutkimus asettaa nämä tulokset kyseenalaiseen valoon.
Kyseessä saattaa olla jälleen kerran kannabiksen laittoman statuksen aiheuttama ylitulkinta: tuoreen tutkimuksen mukaan kannabiksen käytön ja älykkyyden heikentymisen välistä yhteyttä todisteleva aiempi tutkimus sivuuttaa kulttuuri- ja ympäristötekijät, koska niitä on vaikeampi asettaa tutkimuskohteeksi.
Proceedings of the National Academy of Sciences, joka julkaisi viimevuotisen tutkimuksen, julkaisi myös tämän tuoreen tutkimuksen, jonka mukaan täysin kannabikseen liittymättömät tekijät ovat molempien, sekä kannabiksen käytön että ÄO:n muutoksen, takana.
Molemmissa tutkimuksissa analysoitiin samaa Uuden Seelannin ns. Dunedin aineistoa, jossa on seurattu Dunedinin kaupungissa vuosina 1972 - 73 syntyneistä koottua tuhannen ihmisen joukkoa.
Ekonomisti Ole Røgeberg Oslon kauppakorkeakoulusta suoritti uudestaan aineistosta tehdyn analyysin älykkyysosamäärän ja kannabiksen käytön välillä. Røgeberg havaitsi aikaisemmassa analyysissä löydetyn kausaaliyhteyden olevan virheellinen ja todellisen suhteen olevan nolla. Røgebergin arvion mukaan aikaisemmassa tutkimuksessa käytetty metodologia oli vinoutunutta ja sen pohjalta tehdyt johtopäätökset perustelemattomia.
Aikaisemmat samasta aineistosta tehdyt tutkimukset ovat osoittaneet, että alhaisempaan sosioekonomiseen asemaan kuuluneet henkilöt aloittavat muita todennäköisemmin kannabiksen käytön nuorella iällä ja tulevat muita todennäköisemmin siitä riippuvaiseksi. Tämä vaikutus yhdessä huonompien koulutusmahdollisuuksien kanssa voi aiheuttaa korrelaation kannabiksen käytön ja ÄO:n välillä.
Røgebergin mukaan alempaan sosioekonomiseen asemaan kuuluvat osoittavat ÄO:n laskua iän myötä ja hakeutuvat tai ajautuvat henkisesti vähän vaativille aloille. He hakeutuvat selvästi harvemmin yliopistoon ja selvästi useammin ruumiillisiin töihin kuin korkean sosioekonomisen aseman ihmiset.
On yksinkertaisesti halvempaa ja helpompaa syyttää kannabista, kuin tehdä yhteiskunnallisille ongelmille jotakin konkreettista. TuSKY jää odottamaan suomalaisten tiedotusvälineiden reagoimattomuutta.
Lähde: Nature 14.1.2013
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti