keskiviikko 30. syyskuuta 2015

Britannia: entinen poliisijohtaja laillistamisliikkeen johtoon

Joukko Britannian kannabisjärjestöjä ja -aktivisteja on perustanut uuden järjestön, jonka johtoon nousi entinen poliisipäällikkö. Hallitus vastustaa julkisesti laillistamista, mutta asiasta käydään jo hyvin myönteistä keskustelua, mikä kulminoituu parlamentin keskustelussa lokakuun 12. päivä.

altBritanniassa on perustettu uusi kannabiksen laillistamista ajava järjestö, National Cannabis Coalition, NCC, jota johtaa entinen poliisijohtaja Tom Lloyd.

Tom Lloyd kertoo katuvansa huumeiden käyttäjien pidättämisiä ollessaan poliisina Lontoossa ja Cambrigdessä.

“Pidätämmekö me oikeita rikollisia silloin kun me pidätämme jonkun hallussapidosta? Lain valvonnan kannalta aiheutin sillä enemmän vahinkoa kuin hyötyä”, Lloyd arvioi.

Useiden kannabiksen laillistamista ajavien ryhmien (mm. Norml UK, UK Cannabis Social Clubs ja United Patients Alliance) yhteenliittymä NCC aikoo nostaa asian ruohonjuuritasolta poliittisten päättäjien tasolle.

“Huumepolitiikan uudistamisen yksi suuri ongelma on siinä, että suuren yleisön silmissä heroiinin tai kannabiksen käyttäjät näyttävät hyvin paljon samalta”.

Lloydin mielestä perinteiset keinot, kuten 420 piknikit Hyde Parkissa, eivät juuri muuta tätä näkemystä. Hänen mielestään näihin kannabislakien uudistamiseen tähtääviin kampanjoihin osalliset ihmiset ovat tuoneet vahvaa todistusaineistoa julkiseen keskusteluun.

“Heillä on syvällinen viesti, mutta tämä viesti jää erilaisten eturistiriitojen varjoon ja sitä myös halvennetaan. Mielestäni meillä on nyt tilaisuus osoittaa, että olemme rehellisiä ja uskottavia ihmisiä, joilla on paljon uskottavaa tietoa hallussa”.

Suurin haaste on muuttaa kannabiksen käytön ympärille luotu narratiivi. Hän uskoo tämän olevan mahdollista sen työn kautta, mitä lääkekäytön puolesta kampanjoineet ovat tehneet.

“On vaikea erottaa toisistaan lääkekäyttö ja viihdekäytöksi luokiteltu käyttö. Kannabista käyttävä käyttää sitä yleensä stressitasonsa laskemiseen, mikä hyvin todennäköisesti kohentaa terveyttä. Mielestäni näiden kahden käyttötavan välillä ei ole eroa”, Lloyd määrittelee kantansa.

CLEAR ei mukana

Britannian suurimman kannabisjärjestön Clearin johtaja Peter Reynolds selittää, miksi hänen järjestönsä ei liittynyt NCC:hen tällä erää. Clearillä on 500 000 seuraajaa sosiaalisessa mediassa.

“Meillä on joitakin vaikeita mielipide-eroja siitä, kuinka kampanjaa tulisi toteuttaa”, Reynolds selittää.

“Me kritisoimme häpeilemättä huonosti käyttäytyviä, koska mielestämme panoksemme tämän asian puolesta kampanjointiin on osoittautunut toimivaksi. Tämä stonerien tapa mennä julkisuuteen polttamaan päin poliisien kasvoja on epäonnistunut.”

“Tämä ei ole vallankumous. Hallitus ei julkisesti myönnä epäonnistuneensa ja tunnusta meidän olevan oikeassa vaan edistymme pikkuhiljaa. Luotan siihen, että lääkekäyttö saa kannatusta parlamentissa”, Reynolds arvioi.

NCC:n taival on alussa eikä sillä ole vielä nettisivuja mutta Englannin tilanne vaikuttaa lupaavalta.

Britannian huumepolitiikan uudistamista ajava parlamenttiryhmä, All-Party Parliamentary Group for Drug Policy Reform, esitti kesällä, että ihmisoikeusvelvoitteet ylittävät huumelainsäädännön säätämät velvoitteet. Poliisivoimat ilmoittivat kesällä toteuttaneensa käytännön dekriminalisaation lopettamalla pienimuotoisen kannabiksen kotikasvatuksen ratsaamisen. 10. helmikuuta aloitti toimintansa uusi kannabispuolue, Cannabis is Safer than Alcohol, CISTA. Puolueen perustaja ja rahoittaja on Paul Birch. Parlamentissa keskustellaan 12.10.2015 kannabiksen laillistamisesta kansalaisaloitteen saatua yli 200 000 kansalaisen tuen.

Lähde: Guardian 25.9.2015

BBC:n keskustelu parlamentaarisen ryhmän, APPG, raportista. APPG:n varapuheenjohtaja paronitar Molly Meacher esittelee raportin pääkohdat. Jopa kovimman linjan keskustelija sallisi lääkekäytön.

 

Britannian parlamentissa keskusteltiin vuosi sitten 30.10.2014 huumepolitiikasta vihreiden kansanedustaja Caroline Lucasin aloitteesta. Lucas kertoi valtion käyttävän huumesotaan 3 miljardia puntaa vuodessa ja siksi on korkea aika selvittää, onko nykyinen huumepolitiikka kaiken tuon rahan arvoista. Ohessa keskustelun huippukohdat.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti