perjantai 27. huhtikuuta 2012

Yli 500 taloustieteilijää: kannabiksen laillistaminen säästäisi 13,7 miljardia dollaria vuodessa

Yli 500 taloustieteilijää, mm. kolme Nobel-palkinnon saajaa, on allekirjoittanut vetoomuksen, jossa vaaditaan huomiota Harvardin yliopiston taloustieteen professorin Jeffrey Mironin vuonna 2005 tekemälle tutkimukselle. Tutkimuksen mukaan USA:n hallitus voisi säästää 7,7 miljardia dollaria vuodessa, jos se lopettaisi nykyisen sodan huumeita vastaan. Lisäksi kannabiksen verottaminen toisi valtion kassaan 6 miljardia dollaria vuodessa, jos kannabiksen myyntiä verotettaisiin kuten tupakkaa ja alkoholia.

MironTämä tekisi yhteensä 13,7 miljardia dollaria vuodessa, mikä on vielä vähän verrattuna koko liittovaltion budjettialijäämään 1500 miljardiin dollariin vuonna 2011.

Vaikka taloustieteilijät eivät suoranaisesti vaadi kannabiksen laillistamista, kehotetaan vetoomuksessa molempia osapuolia käymään "avointa ja rehellistä keskustelua" kannabiksen kieltolain hyödyistä.

"Keskustelussa nykyisen politiikan kannattajien pitäisi osoittaa, että kieltolaki tuottaa sellaisia hyötyjä, jotka oikeuttavat veronmaksajien rahojen tuhlaamisen, sivuutetut verotuotot sekä ne lukemattomat lisäkustannukset, joita kannabiksen kieltolaista aiheutuu."

Taloudelliset hyödyt esitetään usein perusteluna kannabiksen tuomiseksi normaalin kaupan piiriin ja tämä taloustieteilijöiden vetoomus julkistettiin samaan aikaan, kun virkamiehet yrittävät valtion ja paikallistasolla etsiä uusia tulonlähteitä. Yhdysvaltain kansalaisten enemmistö haluaa mieluummin leikata valtion menoja kuin lisätä veroja, ja kannabiksen laillistaminen olisi hyvä tapa lisätä tuloja leikkaamatta menoja tai lisäämättä verotusta.

Ainoastaan Kaliforniassa demokraattisen puolueen edustaja Tom Ammiano on yrittänyt vuonna 2009 esittää lainsäädäntöä kannabiksen laillistamiseksi tällä perusteella. Äänestäjät kuitenkin hylkäsivät laillistamisen täpärällä enemmistöllä vuonna 2010

Taloustieteilijä Stephen Easton on esittänyt kannabiksen laillistamisen taloudellisten hyötyjen olevan jopa suurempia kuin mitä Miron on esittänyt. Easton arvioi kannabiksen laillisen kasvatuksen, mainonnan ja kulutuksen tuottavan jopa 45 - 100 miljardia dollaria vuodessa.

Joidenkin arvioiden mukaan kannabiksen laillistamista perusteleva taloudellinen argumentti on jo osoitettu oikeaksi lääkekannabiksen laillistaneissa osavaltioissa ja kaupungeissa. Coloradon lääkekannabisteollisuuden edustajat väittävät laillistamisen saaneen Boulderin ja Denverin kaupunkien pysähtyneen talouden uuteen kasvuun.

Glenn Greenwald kertoo Portugalin politiikasta ReasonTV:n haastattelussa:

Lähde: Huffington Post 17.4.2012 ja vetoomus


0 comments:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...