maanantai 24. syyskuuta 2012

Brasilia: ajattele vapaasti

Syyskuun 18. päivänä Brasiliassa aloitti toimintansa uusi kansalaisverkosto nimeltään Pense Livre, ajattele vapaasti. Verkostoon kuuluu yli 60 eri alojen johtohahmoihin kuuluvaa henkilöä ja sen tarkoitus on keskustella parhaista keinoista huumepolitiikan aiheuttamien vahinkojen ja väkivallan vähentämiseksi. Verkoston yksi päätavoitteista on huumeiden käytön dekriminalisaatio.

PenselivreVerkoston avajaiset lähetettiin suorana verkossa Sao Paulon kulttuurikeskuksesta. Tapahtumassa kuultiin verkoston jäsenten kommentointia huumepolitiikasta ja omasta roolista tässä työssä. Tilaisuuden loppupuheenvuoron piti Brasilian entinen presidentti Fernando Henrique Cardoso. Cardoso on myös Global Commission on Drug Policy -järjestön puheenjohtaja.

"Pense Livre -verkosto on hyvin tietoinen huumeongelman monimuotoisuudesta. Sen keskuudessa tiedostetaan, että nykyinen kriminaalipolitiikka huumeiden käyttäjiä vastaan aiheuttaa enemmän haittaa yksilölle ja yhteiskunnalle kuin huumeiden käyttö itsessään. Siksi verkosto haluaa tuoda mukaan uusia toimintatapoja ja parantaa vanhoja tieteellisesti tutkitun näytön ja kansainvälisten kokemusten perusteella. Vasta sitten me voimme päästä eroon syrjäytymisen, korruption, vangitsemisen ja väkivallan kierteestä, mikä on tukahduttamiseen perustuvan huumevalvonnan seurausta", selittää Ilona Szabo de Carvalho, yksi Pense Livren perustajista ja Igarapé-instituutin toiminnanjohtaja. Igarapé on Rio de Janeirossa päämajaansa pitävä kansalaisjärjestö, joka koordinoi Pense Livre -verkostoa ja ylläpitää Global Commission on Drug Policyn sihteeristöä.

Pense Livren agendassa on neljä päätavoitetta:

1. Dekriminalisoidaan kaikkien huumeiden käyttö ja panostetaan ehkäisyyn ja ongelmaisten käyttäjien hoitamiseen.

2. Otetaan lääkekannabis yhteiskunnan valvontaan ja sallitaan kannabiksen kasvatus omaan käyttöön.

3. Sijoitetaan riskialttiiden nuorten ohjelmiin, joihin kuuluu huumeiden myynnistä kiinnijääneiden nuorten sopeuttaminen takaisin yhteiskuntaan ja vaihtoehtoiset rangaistukset väkivallattomille ensikertalaisille.

4. Tuetaan huumeiden tieteellistä tutkimusta haittojen vähentämisen ja huumehoitojen kehittämiseksi.

"Pense Livre -verkoston ehdotukset ovat tulosta oppimisen, keskustelun ja yhteisymmärryksen rakentamisprosessista sellaisten ihmisten keskuudessa, joilla on merkittävä ammattiura sekä poliittisia näkemyksiä aiheesta. Meidän positiivinen agendamme osoittaa, että laaja osa brasilialaista yhteiskuntaa on halukas keskustelemaan huumeongelman käsittelystä", jatkaa Ilona Szabo de Carvalho.

Dekriminalisointilakialoitteella laaja kansansuosio

Lei de Drogas: e presico mudar eli "huumelait: on tullut muutoksen aika" -niminen kampanja siivittää lakialoitetta, jolla pyritään dekriminalisoimaan huumeiden hallussapito sekä kasvatus omaan käyttöön. Lakialoitteesta käytävä keskustelu on saanut laajaa suosiota hallituksen demokratia-sivustolla avatulla huumekeskustelupalstalla.

Brasilia DekrimBrasilian liittohallituksen senaatin kotisivuilla käytävään keskusteluun oli syyskuun alussa ottanut osaa 370 000 ihmistä. Näiden joukossa dekriminalisoinnin kannatus on peräti 85% ja vastustus vain 15%. Lakialoitteella on laaja kannatus Brasilian yhteiskunnan eri sektoreilla mm. katolisen ja evankelisen kirkon sekä terveysalan ihmisten kannattaessa sitä.

Lakialoitteen esitteli 22.8. Paulo Gadelha, joka on Brasilian Commission on Drugs and Democracy -ryhmän puheenjohtaja.

Brasilian edustajainhuoneen puheenjohtaja Marco Maia sanoi lakialoitteen olevan julkisesti luettavissa internetissä parin kuukauden sisällä, minkä jälkeen se aiotaan esittää virallisesti Brasilian kongressille.

Lakialoitteen mukaan kannabiksen käyttö ja kasvatus henkilökohtaiseen käyttöön dekriminalisoidaan ja huumeista riippuvaisille ihmisille taataan laadukasta hoitoa sekä tukiverkosto. Laissa tehdään selkeä ero huumeiden käyttäjien ja salakuljettajien välillä, ja huumeista riippuvaiset ohjataan arviointikomitean kuultaviksi, missä on mukana sosiaalityöntekijöitä, lääkäreitä ja psykologeja. Lisäksi lakialoitteella pyritään ohjaamaan rikosoikeudellisia resursseja tehokkaampaan toimintaan järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan.

"Tavoitteena on lopettaa huumeasioiden käsittely poliisiasiana, ja alkaa pitämään niitä terveysongelmana. Vankila ei ole oikea paikka huumeriippuvaisille, vaan rikollisille", kertoo Viva Rion apulaisjohtaja Rubem César. Viva Rio on vuonna 1993 perustettu kansalaisjärjestö Rio de Janeiron väkivallan lopettamiseksi.

Uuden huumelain käyttöön ottamisen jälkeen vuonna 2006 huumeiden hallussapidosta vangittujen määrä on kaksinkertaistunut 60 000:sta yli 120 000:een. Tämä on seurausta tuhansien käyttäjien pidättämisestä diilereiden sijaan. Suurin osa vangeista ei ole syyllistynyt mihinkään muuhun rikokseen, heillä ei ole yhteyksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen ja heillä on ollut vain pieni määrä huumetta mukanaan.

Lähde: Huffingtonpost 18.9.2012 ja Vivario 6.9.2012


0 comments:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...