sunnuntai 17. helmikuuta 2013

Hollanti: kaupungit haluavat kasvattaa omat ruohonsa

Groningenin yliopiston lainopin professori Jan Brouwer sanoo Hollannin kaupunkien voivan kokeilla kannabiksen kasvatusta järjestäytyneen rikollisuuden lopettamiseksi.

BrouwerBrouwerin mukaan liberaalikonservatiivisen turvallisuus- ja oikeusministeri Opsteltenin veto kunnallisia kannabiksen kasvattamoja vastaan on täyttä hölynpölyä. Yhä useampi kaupunki haluaa ratkaista kannabiskahviloiden "takaoviongelman" järjestämällä itse kannabiksen kasvattamisen. Tähän saakka Opstelten on hylännyt kaikki hakemukset kokeilujen aloittamiseksi.

Ministerin mukaan kansainväliset sopimukset kieltävät kannabiksen kasvattamisen säätelyn.

"Tässä ei ole mitään järkeä. Nuo kansainväliset säädökset ovat löysiä kuin minuutin muna. Tällä hetkellä kehitys menee Hollannin ohi joka puolelta", Brouwer sanoo. Hän viittaa Washingtoniin ja Coloradoon, joissa kannabiksen kasvatus laillistettiin juuri.

Hallituskoalition sosiaalidemokraatit ovat samaa mieltä Brouwerin kanssa.

"En pidä siitä, että USA:n osavaltiot ohittavat meidät tässä asiassa. Sosiaalidemokraatit haluavat laillistaa kasvatuksen ja ratkaista kannabiskahviloiden takaoviongelman. Mutta niin kauan kuin Opstelten on eri mieltä, emme pysty muuttamaan mitään", selittää sosiaalidemokraattien kansanedustaja Myrthe Hilkens.

Liberaalikonservatiivit, oikeistopopulistit ja kristilliset vastustavat kannabiksen laillista valvontaa Hollannin parlamentissa.

Vasemmistoliberaalisen D66-puolueen kansanedustajan Magda Berndsenin mukaan Brouwerin kritiikki osoittaa, ettei kunnallisille kokeiluille ole mitään vasta-argumenttia.

"Meillä on nyt mahdollisuus uudistaa Hollannin omituinen mietoja huumeita koskeva politiikka."

Brouwer on aiemmin arvostellut kovin sanoin Hollannin hallituksen suunnitelmia pakottaa kannabiskahvilat kieltämään ulkopaikkakuntalaisten ja ulkomaalaisten asiakkaiden vastaanottaminen. Hänen mielestään se on laitonta: poliitikot yrittivät laittaa voimaan sellaista lakia, jota ei pystytä noudattamaan ja joka on epätasa-arvoinen.

Hollannin harjoittama suvaitseva politiikka perustuu kahdelle kriteerille, jotka kannabiskahviloiden pitäjien täytyy muistaa: ei myyntiä alaikäisille eikä enempää kuin viisi grammaa päivässä yhdelle asiakkaalle. Brouwerin mukaan nämä ehdot ovat järkeviä ja laillisia. Kannabiskahviloiden pitäjien päätettävissä on sitten se, kuinka hän täyttää nämä ehdot ja lisäehtojen asettaminen heille on yksinkertaisesti väärin.

Kannabiskahviloiden pitäjät tekevät suuren palveluksen kansanterveydelle pitäessään kannabismarkkinat erillään kovien huumeiden markkinoista.

Lähde: ENCOD 7.2.2013 ja Groningenin yliopisto 13.12.2012

Banner


0 comments:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...