tiistai 10. syyskuuta 2013

Egyptissä viilennellään tunteita hasiksella

Hallituksen vaihdoksista riippumatta miljoonat egyptiläiset pajauttelevat päivittäin. Lukuisissa kahviloissa kautta Kairon sokkeloisten kaupunginosien pulputtaa vesipiippuja neonputkien valossa ja kasettisoittimen raikaessa perinteistä egyptiläistä musiikkia.

Egypt Coffee House 34052 600x450Kahvilan asiakkaat väittelevät täysin paukuissa kulmakunnan uusimmista huhuista. He sanovat muodostavansa yhteisön, mutta politiikasta puhuminen on haram, kielletty. Politiikka jakaa ihmisiä. Yhteisesti jaettu kahvilan hasis yhdistää heitä.

Kahvilan asiakkaat eivät pelkää Egyptin ankaraa lainsäädäntöä polttaessaan tummaa ja pihkaista hasista tai ruohoa, jota kutsutaan täällä bangoksi.

Heillä on yhteisymmärrys paikallispoliisin kanssa, joka vain harvoin vaivaa heitä.

Aina Napoleonia 1800-luvulla pöyristyttäneistä hasista estoitta käyttäneistä työläisistä nykyajan eliitin jäseniin - huhujen mukaan myös entinen presidentti Anwar Sadat poltti - Egyptissä ollaan oltu aina pöllyssä.

”Niin moni ihminen tekee sitä. Ystäväni ovat sitä mieltä, ettei sen pitäisi olla rikos, koska elämä on niin vaikeaa. Meillä pitää olla rentoutumiskeinomme”, selittää 27-vuotias kairolainen myyntiedustaja Hazem Amin.

Hasiksen käytön arvioidaan alkaneen Egyptissä 1100-luvulla, jolloin sufiveljeskunnissa poltettiin hasista henkisen valaistumisen saavuttamiseksi.

Nykyään hasis on suosittua työssäkäyvän köyhän kansanosan keskuudessa, jotka polttavat piippua tai sätkiä rentoutuakseen poliittisessa ja taloudellisessa myllerryksessä.

Laki ja käytäntö

Vuonna 2007 tehdyn tutkimuksen mukaan 8,5% Egyptin 80 miljoonaisesta väestöstä on ”riippuvaisia” jostakin huumeesta, kuten hasiksesta. Hasiksen satunnaiskäyttäjien määrän uskotaan olevan vielä suurempi. Alan ammattilaisten mukaan satunnaiskäyttäjiä on ainakin 10 miljoonaa tai jopa 15 miljoonaa.

Egypt JointPajauttaminen on halpa tapa paeta arkea. Kahvilassa neljä täyttä vesipiipun pesällistä hasista ja tupakkaa maksaa alle dollarin.

”Alempien luokkien jäsenet käyttävät sitä juhlatilaisuuksissa kuten häissä tai vähentääkseen stressiä”, selittää tohtori Nagwa Ibrahim, joka on töissä tunnetun TV-saarnaajan Amr Khaledin perustamassa huumevalistusprojektissa.

Egyptissä laajalle levinneessä hasiksen käytössä on mukana rankkaa ironiaa. Hasiksen ja muiden huumeiden käyttö on vakava rikos. Salakuljetuksesta rangaistaan kuolemantuomiolla kun taas pienten määrien hallussapidosta voi saada elinkautisen oli sitten addikti tai satunnaiskäyttäjä.

Egypti on yksi 32 maasta, joissa laki velvoittaa langettamaan kuolemanrangaistuksen joistakin huumerikoksista, vaikka maassa teloitetaankin harvemmin kuin Iranissa, Kiinassa ja Saudi-Arabiassa

Amnesty Internationalin mukaan teloitusten määrä on laskenut kuluneiden 10 vuoden aikana Egyptissä. Tilastoja ei kuitenkaan ole saatavilla, koska vankiloita hallinnoi salaileva sisäministeriö. Vuonna 2010 Egyptistä lähtöisin oleva Britannian kansalainen Pierre Wassef sai 25 vuoden vankeusrangaistuksen salakuljetuksesta oikeudenkäynnissä, jota ihmisoikeusjärjestöt luonnehtivat hämäräksi.

Ankarat rangaistukset on säädetty ulkomaisen, pääasiassa Washington DC:stä tulleen, painostuksen alla. Egyptin huumelait ovat peräisin 1950- ja 60-luvuilta presidentti Gamal Abdel Nasserin kaudelta, jolloin Egyptistä tuli taloudellisesti USA:sta riippuvainen.

Egypti on suurimpia USA:n taloudellisen avun saajia ja pieni osa tästä rahasta menee huumeiden vastaisten joukkojen kouluttamiseen. On mahdotonta saada selville, onko USA painostanut Egyptiä säätämään tiukat huumeiden vastaiset säädökset, koska Egyptin hallinto ei ole läpinäkyvää.

Arabikevät toi käytön julki

Mutta suurin osa egyptiläisistä voi kertoa, ettei kovakourainen rankaiseminen ole paljoa hillinnyt käyttöä.

Huumetyötä tekevät kertovat, että Egyptin kansannousun jälkeen kaksi vuotta sitten lainvalvonta on ollut löysää ja se on lisännyt huumeiden käyttöä ja yleistä välinpitämättömyyttä huumelakeja kohtaan. Ihmiset polttavat avoimesti kaduilla. Jos poliisi puuttuu asiaan, pieni rahasumma auttaa ratkaisemaan ongelman. Maan brutaalit poliisivoimat eivät ole vieläkään toipuneet maanlaajuisesta hyökkäyksestä heitä vastaan.

Viranomaisten itsensä huhutaan sekaantuneen huumekauppaan.

”Joudut vankilaan ja sielläkin on tarjolla huumeita”, kertoo narkomaanista terapeutiksi kouluttautunut Wael yhdessä maan harvoista vieroitusklinikoista.

Kansalaisten omaehtoinen kannabiksen liberalisointi on synnyttänyt nettipalveluja, joiden kautta Kairon polttelijat voivat seurata hasiksen hintatasoa. Yhdellä sivustolla käyttäjät voivat ilmoittaa sijaintinsa ja maksamansa hinnan. Sivusto seuraa hintojen kehitystä ja sillä on tuhansia käyttäjiä.

Egyptin muslimiveljeskunnan ollessa vallassa eivät edes konservatiiviset islamistit halunneet käydä hasiksenpolttajien kimppuun, koska pitkäikäisen uskomuksen mukaan Islam ei suoranaisesti kiellä hasista.

”Naapurini on aika uskovainen. Hän rukoilee moskeijassa viisi kertaa päivässä, mutta pajauttaa joka päivä. Hänen mukaansa Koraani kieltää alkoholin”, selittää 43-vuotias kairolainen Shady Mohamed.

Koraani ei kiellä hasista

Muslimien pyhä kirja todellakin kieltää alkoholin, mutta siinä ei ole mainintaa hasiksesta kielteisessä eikä sallivassa merkityksessä. Muutamien veljeskunnan johtajien mielestä kannabista eikä riippuvuutta pitäisi kriminalisoida, vaikka islamistit vastustavat hasiksen käyttöä. Heidän mielestään kuntouttaminen on ainoa keino hoitaa pahenevana sosiaalisena ongelmana pidettyä tapaa.

”Me emme usko sen kriminalisointiin. Me uskomme siihen, että huumeiden käyttäjiä kohdellaan lempeydellä Sharia-lain mukaisesti. Nyt se on kielletty, mutta tämä ei ole estänyt ihmisiä käyttämästä huumeita”, kommentoi muslimiveljeskunnan Vapaus ja oikeus -puolueen paikallisjohtaja Ali Ahmed Mohamed Omran.

Mohamed kertoo, etteivät islamistit aio vastustaa köyhien keskuudessa suosittua tapaa, koska he muodostavat muslimiveljeskunnan kannattajien ytimen.

”Puhutaan alkoholin, bikinien ja sen kaltaisten asioiden kieltämisestä muttei ikinä hasiksen. Ihmiset suuttuvat ja lopettavat puolueen kannattamisen, jos he kieltävät hasiksen”, Mohamed jatkaa.

Niinpä ankarista rangaistuksista huolimatta hasiksen polttaminen jatkuu kahviloissa.

Lähde: Global Post 27.2.2013

Banner


0 comments:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...