tiistai 20. lokakuuta 2015

UNODC panttaa dekriminalisaatiokantaansa

YK:n huumetoimiston, UNODC, dekriminalisointia käsittelevän asiakirjan “vuotaminen” julkisuuteen kertoo poliittisista intohimoista UNGASS2016 prosessin takana. Vuoto kertoo myös siitä, että kansainvälinen huumepolitiikka on menossa kohti dekriminalisaatiota ja laillistamista.

altRichard Branson “vuosi julkisuuteen” maanantaina 19.10.2015 UNODC:n asiakirjan, jossa kehotettiin valtioita dekriminalisoimaan huumeiden käyttö ja hallussapito.

YK:n huumetoimisto UNODC on paitsi YK:n huumekomission, CND, sihteeristö myös keskeinen kansainvälisen huumepolitiikan toimija. UNODC:n HIV/AIDS osaston johtaja, tohtori Monica Beg laati Malesian pääkaupungissa Kuala Lumpurissa 18. - 21. 10. pidettävää kansainvälistä haittojen vähentämistä käsittelevää konferenssia varten asiakirjan dekriminalisoimisesta. Siinä kehotettiin YK:n jäsenvaltioita “harkitsemaan huumeiden käytön ja hallussapidon dekriminalisoimista”.

“Huumeiden käytön ja hallussapidon kohteleminen rikoksina on aiheuttanut kansanterveydellisiä ongelmia ja negatiivisia seurausvaikutuksia ihmisten ja yhteiskunnan turvallisuudelle sekä ihmisoikeuksille”, asiakirjassa todetaan.

Kokouksen alla Amnesty vetosi Malesiassa 19 vuotiaana kuolemaan tuomitun Shahrul Izanin puolesta.

Asiakirjan sanoma ei ole enää radikaali, koska UNODC on eri yhteyksissä tuonut esille kriminaalipolitiikkaa arvostelevia lausuntoja ja dekriminalisaation ajatus on saavuttanut useimmat YK:n järjestöt. YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moon lausui jo vuosi sitten, että “Meidän pitää harkita vaihtoehtoja huumeita käyttävien ihmisten kriminalisoinnille ja vangitsemiselle”.

altLisäksi monet YK:n järjestöistä ovat asettuneet kannattamaan huumepolitiikan muutosta, mm. YK:n kehitysjärjestö UNDP, WHO ja ihmisoikeusneuvosto. 

Kansainvälinen huumepoliittinen komissio, GCDP, osallistui Malesian konfrenssiin ja julkaisi kolmannen raporttinsa “The Negative Impact of Drug Control on Public Health: The Global Crisis of Avoidable Pain”. Raportissa nostetaan esille se ongelma, kuinka nykyinen huumepolitiikka estää sairailta ja potilailta riittävän ja tehokkaan lääkityksen.  

Richard Branson on GCDP jäsen ja sitä kautta selvillä huumepolitiikan valtakuvioista. Hän halusi omien sanojensa mukaan julkaista raportin joidenkin valtioiden painostaessa UNODC:tä. Bransonilla on julkisuus käsissään ja raportista uutisoitiin useissa tiedotusvälineissä. Suomessa vain Uusi Suomi bongasi “uutispommin”, mistä propsit Herlinille!

UNODC julkaisi kannanoton, ettei asiakirjaa ole voitu sensuroida, koska sitä ei oltu julkaistukaan. Kannanoton mukaan asiakirja oli keskeneräinen eikä edustanut toimiston linjaa, joka “perustuu edelleen tasapainoiseen lähestymistapaan, joka erityisesti suosittelee rankaisemiselle sellaisia lähestymistapoja, jotka ovat sopusoinnussa kansainvälisten ihmisoikeussäädösten kanssa”.

UNODC:n korkea virkamies oli lisäksi luokitellut tohtori Begin “keskitason johtajaksi, joka vain tarjosi asiantuntijanäkökulmaa”.

YK:n huumevalvontabyrokratia on ollut omien skandaaliensa keskellä ennenkin. New Scientist -lehden vuonna 1998 julkaiseman uutisen (NS 21.2.1998) mukaan WHO sensuroi vuonna 1995 raportin, joka käsitteli alkoholin, kannabiksen, nikotiinin ja opiaattien terveydellisten ja psykologisten vaikutusten vertailevaa arviota.

Siinä esitettiin johtopäätös: ”Tämän hetkisillä käyttömuodoilla kannabis aiheuttaa paljon vähemmän kansanterveydellisiä ongelmia kuin alkoholi ja tupakka länsimaissa”.

New Scientist lehden mukaan osa virkamiehistä oli tullut hulluksi nähtyään tämän. Lopullisessa vuonna 1997 julkaistussa raportissa kerrottiin, että ”tällaiset vertailut ovat enemmän spekulatiivisia kuin tieteellisiä”.

Vuoden 2016 erikoisyleiskokouksessa nämä asiat tulevat olemaan avoimesti pöydässä. Parin viime vuoden aikana GCDP:n kehotus rikkoa huumepoliittinen tabu on haihtumassa länsimaissa.

Laillistamisen ajatus leviää - Kanada johtoon?

Kroatia, Australia ja Chile ovat viimeisimmät kannabiksen lääkekäytön laillistaneet valtiot. Lääkekäytön kiistäminen on ollut yksi kieltolain perustelu, vaikka samalla huumesopimukset ovat rajanneet sen sopimusten toimivaltuuksien ulkopuolelle.

altMaanantaina 12.10.2015 Britannian parlamentti keskusteli yli 200 000:n allekirjoittaneen kannatuksen keränneestä kansalaisaloitteesta, jossa vaaditaan kannabiksen tuotannon, myynnin ja käytön laillistamista.

Nykyinen konservatiivihallitus kieltää jyrkästi kaikki muutokset, mutta valtiovarainministeriö julkisti teettämänsä laskelman, että valtio voittaisi satoja miljoonia puntia vuodessa kannabiksen verotuksella ja säästäisi kymmeniä miljoonia puntia rikosvalvontakuluja. 

Kanadassa 19.10. käydyissä parlamenttivaaleissa Liberaalipuolue voitti Justin Trudeaun johdolla selkeästi yhdeksän vuotta vallassa olleet konservatiivit. Bushin hallinnon viimeiseksi reliikiksi leimautunut Stephen Harper ei onnistunut työntämään Kanadan vahvaa kannabisliikettä maton alle. Justin Trudeau on jo kauan luvannut laillistaa kannabiksen valtaan päästyään.

Kannabiksen laillistaminen Kanadassa tulee olemaan merkittävä esimerkkitapaus kansainvälisten huumesopimusten muuttamiseksi. Yhdysvalloissa neljä osavaltiota ja pääkaupunki DC ovat laillistaneet kannabiksen mutta liittovaltio kieltää sen edelleen. Uruguay on pieni perifeerinen valtio, mutta Kanadan antamaa esimerkkiä on vaikea vähätellä kansainvälisillä areenoilla. 

UNGASS2016 kokouksessa Kanadan esimerkki kertoo siitä, että jos kansainvälisiä sopimuksia ei muuteta vastaamaan todellisuutta, niitä voidaan kiertää merkityksettöminä. Tämä voi innostaa valtioita vapaasti kokeilemaan uusilla huumepoliittisilla toimilla.

Dekriminalisaation ja laillistamisen kannatus on leviämässä myös vaikutusvaltaisten henkilöiden keskuudessa. Facebookin omistaja Mark Zuckerberg julkisti 13.10.2015 fb-postauksen vierailustaan San Quentinin vankilassa ja kertoi kannattavansa huumepolitiikan järkeistämistä ja ihmisten vangitsemisen lopettamista:

“US jails hold around 2.4 million people -- about 25 percent of the world’s prisoners. Blacks and Hispanics are significantly more likely than whites to be arrested for possession and sale of marijuana and to receive a conviction and criminal record, even though the majority of marijuana users are non-Hispanic whites. Almost 40 percent of prisoners are black. More than half the people entering prison live below the poverty line. Our entire society pays the price for an unfair, broken system.”
 

Lähde: Uusi Suomi 20.10.2015, BBC 19.10.2015, Vice 19.10.2016, ENCOD 19.10.2016, Independent 19.10.2015, Richard Bransonin Blogi, UNODC Briefing paper, UNODC:n kannanotto briefing paperin julkistamisesta

Britannian parlamentin keskustelu. Tilaisuus alkaa alkaa kohdasta 16.30.00 kansanedustaja Paul Flynnin alustuksella.
 

Justin Trudeau kertaa kannabiskantansa ennen vaaleja 1.10.2015


0 comments:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...