perjantai 18. marraskuuta 2011

Sveitsissä neljän kannabiskasvin kotikasvatus lailliseksi 2012

Vuodesta 2012 eteenpäin ainakin neljässä Sveitsin kantonissa voi laillisesti kasvattaa neljää kannabiskasvia omaan käyttöönsä. Oikeusministeriö ja poliisi ovat ilmaisseet tukensa lakimuutoksille ja toivovat sillä olevan ennaltaehkäisevä rooli. Kasveja voi kasvattaa vaikka omalla parvekkeellaan, kunhan niitä hoitaa itse. Lain on tarkoitus astua voimaan 1.1.2012.

Vaudin, Neuchâtelin, Geneven ja Fribourgin kantonit haluavat säännellä kannabiksen markkinoita ja aikoivat sallia neljän kannabiskasvin kasvattamisen omaan käyttöönsä ilman ilmoitusmenettelyä viranomaisille. Kasveja tai niistä saatavia lopputuotteita ei ole lupa kaupata. Mikäli kasveja on enemmän kuin neljä ja tarkoituksena on käydä lopputuotteilla kauppaa, on kasvattaja  velvollinen tekemään ilmoituksen viranomaisille. Juran, Valaisin ja Ticinon kantonit eivät ole vielä tehneet päätöstä asiassa.

Lakimuutosten tarkoituksena on yhdentää kantonien suhtautumista kannabikseen, sen tuotantoon ja käyttöön sekä pyrkiä vähentämään kannabiksen perässä tapahtuvaa matkustamista kantonien välillä sekä kannabiksen katukauppaa. “Tämä asetus estää kantonien välisen matkailun ja anarkian”, kertoi Neuchâtelin kantonin oikeus-, turvallisuus ja talousjaoston puheenjohtaja sekä Sveitsin pankin johtokunnan jäsen Jean Studer. Lakimuutoksen myötä viranomaiset saavat myös suuremmat valtuudet kontrolloida esimerkiksi teknisen valvonnan avulla yksityistiloissa tapahtuvaa kannabiksen kasvattamista josta aiheutuu haittaa muille.

Vaudin kantoni on kieltänyt pistokkaiden ja siementen myynnin, mutta aikoo olla etulinjassa sallimassa neljän kasvin kasvattamisen omaan käyttöön. Tämä tulee asettamaan kantonin asukkaat mielenkiintoiseen asemaan kasvatusharrastuksensa kanssa. Vaudin kantonin asukkaalla saa siis olla neljä kannabiskasvia, mutta siemeniä tai pistokkaita hän ei saa ostaa. Siellä kasvattajan on siis syytä tuntea muita kasvattajia välttääkseen syyllistymästä rikokseen esimerksi ostamalla siemeniä.

Uusi laki tulee sallimaan myös useamman kannabiskasvin kasvattamisen samassa tilassa ilman ilmoitusmenettelyä mikäli nämä kuuluvat useammalle henkilölle, kasveja on enintään neljä kasvattajaa kohden ja jokainen hoitaa omat kasvinsa. Enintään kasveja saa olla samassa tilassa 16 eli yhteiskasvatus onnistuu neljältä henkilöltä maksimimäärällä kasveja. Vaihtoehtoisesti 16 henkilöä voisi kasvattaa jokainen yhtä omaa kasvia yhteistilassa. Se kuinka viranomaiset valvovat, että jokainen todella kasvattaa itse omat kasvinsa on epäselvää ja todennäköistä onkin, että tässä asiassa tullaan luottamaan pitkälle kansalaisiin ja jättämään ratsiat vähiin. Sveitsissä on vahva luottamus omiin kansalaisiin, olipa kyseessä aseiden säilytys kotona tai rajojen noudattaminen kannabiksen kasvattamisessa.

Lähteet:

24 Heures

Le Matin

0 comments:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...