perjantai 27. tammikuuta 2012

Britannia: kannabisrikosten dekriminalisaatio

Britanniassa voimaan tulleet uudet rangaistussäädökset merkitsevät käytännössä kannabiksen käytön ja kasvatuksen dekriminalisaatiota. Uusissa ohjeissa on hylätty vanha huumeiden painoon perustuva rangaistusasteikko ja perustana on nyt teon vakavuus luokiteltuna neljään kategoriaan. Rangaistus tullaan jatkossa arvioimaan sen mukaan onko tekijä ollut rikoksessa johtavassa, merkittävässä vai vähemmän tärkeässä osassa.

ReleaseRangaistuksia määrättäessä otetaan nyt ensimmäisen kerran selvästi kantaa siihen, että kannabiksen käyttö lääkkeenä pitää ottaa huomioon tuomioistuimessa.

Merkittävä asia uusissa rangaistusohjeissa on se, että kannabiksen käytön ja omaa käyttöä varten kasvatuksen rankaiseminen on tehty niin lieväksi, että poliiseja ei enää kiinnosta lähteä ajamaan asiaa varsinkaan kannabiksen lääkekäyttäjiä vastaan. Kannabiksen käyttö ja kasvatus ovat edelleen laittomia Britanniassa, mutta pelko joutua niistä edesvastuuseen alkaa olla aiheeton.

Release
-kansalaisjärjestön edustajan Niamh Eastwoodin mukaan on myönteistä, että neuvosto hylkäsi tuomioiden määräämisen pelkän huumeen määrän perusteella sekä se, että huumekuriirien tuomioita laskettiin selvästi.

"Koko huumerikosten tuomitsemisjärjestelmä kaipaa perusteellista muutosta, koska Britanniassa langetetaan huumekaupasta ankarammin kuin monissa muissa maissa", Eastwood arvioi.

Hän tuo esimerkkinä esille sen, että lähtökohtana heroiinin "keskinkertaisen määrän" maahantuonnista rankaisemiselle oli 11 vuotta vankeutta kun taas raiskaamisesta langetettavan tuomion lähtökohtana oli 5 vuotta vankeutta.

Kansalaisjärjestöt Transform ja Release ovat olleet aktiivisia uuden rangaistusohjeistuksen käsittelyssä huumerikosten osalta.

Transformin lausunto rangaistuksista päättävälle neuvostolle:

http://www.tdpf.org.uk/Sentencing_Council_Submission2011.pdf


Releasen dekriminalisaatiokampanja:

http://www.release.org.uk/decriminalisation-campaign

Lähde: Guardian, Clear 24.1.2012 ja rangaistuksista päättävän neuvoston uudet ohjeet


0 comments:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...