sunnuntai 29. tammikuuta 2012

Kannabiksen käytön ja hallussapidon asema EU-maiden lainsäädännössä

Kannabiksen hallussapidon salliminen henkilökohtaiseen käyttöön on yksi EU:n kiistanalaisimmista asioista. Vaikka kannabis on luokiteltu narkoottiseksi huumausaineeksi eli huumeeksi, joka on YK:n ja EU:n jäsenvaltioiden valvonnassa, sen valvontaan suunnatut toimenpiteet vaihtelevat maasta toiseen, mistä kertoo Euroopan huumausaineseurantakeskuksen päivittämä taulukko, jonka tiivistetty suomennos löytyy tämän artikkelin alapuolelta.

Marijuana Handcuffs EbKannabistuotteet - marihuana, hasis ja kannabisöljy - ovat luokiteltu YK:n vuoden 1961 huumausaineyleissopimuksessa I- ja IV-huumausainelistoille. Sopimuksen 36. pykälä vaatii sopijaosapuolia "ottamaan käyttöön sellaisia toimenpiteitä, jotka takaavat sen, että sopimuksessa esitettyjen säädösten vastainen hallussapito on rangaistava teko, jos se tehdään tarkoitushakuisesti".

Kannabiksen vaikuttava ainesosa Δ9-THC, on luokiteltu vuoden 1971 YK:n psykotrooppisia koskevan sopimuksen I ja II huumausainelistoille. Tämän sopimuksen 22. artikla määrää vuoden 1961 sopimuksen tavoin, että "jokaisen sopijaosapuolen tulee kohdella rangaistavana tekona varsinkin, jos teko on tehty tarkoituksella, kaikki toimet, jotka ovat vastoin niitä lakeja tai säädöksiä, jotka on otettu käyttöön tämän sopimuksen ehtojen täyttämiseksi".

YK:n vuoden 1988 Wienin sopimus laitonta salakuljetusta vastaan vaatii 3. artiklassaan kriminalisoimaan huumausaineen hallussapidon salakuljetusta varten (Art. 3.1(a)(iii)) sekä hallussapidon henkilökohtaista käyttöä varten (Art.3.2).

Tämä viimeisin artikla on synnyttänyt runsaasti erilaisia tulkintoja ja analysointia, joita on käsitelty muun muassa EMCDDA:n julkaiseman Cannabis Reader -monografian 8:ssa luvussa.

EU:n jäsenvaltiot ovat ottaneet YK:n säädökset kannabiksen rikoslaillisesta ja hallinnollisesta valvonnasta käyttöön soveltaen niitä paikallisiin olosuhteisiin. Tämä on aiheuttanut vaihtelevan kannabisrikosten "lainopillisen kartan": joissakin maissa tai joillakin alueilla sallitaan hallussapito ja käyttö tiettyyn rajaan saakka, toisissa maissa sovelletaan hallinnollisia rangaistuksia tai sakkoja, kun taas muualla käytetään rikosoikeudellisia rangaistuksia. Pian vuoden 1961 sopimuksen laatimisen jälkeen säädetyt lait heijastavat ko. sopimuksen keskittymistä kannabikseen, kokaiiniin ja heroiiniin, samalla säätäen yleisluontoisia valvontatoimenpiteitä muita aineita varten.

EuropecanEuroopan unionin neuvosto kehotti vuonna 2004 hyväksymällä päätöksellään jäsenmaitaan ottamaan käyttöön kannabiksen käyttöä rajoittavia toimenpiteitä, kuten yhteyksien parantamisen kannabiksen käyttäjiin ja varsinkin hyvin nuoriin tiedon jakamiseksi, vanhempien, opettajien, media-ammattilaisten, vanginvartijoiden ja poliisiviranomaisten kouluttaminen sekä terveys- ja koulutusalojen ammattilaisten verkostoituminen kannabikseen liittyvissä asioissa. Neuvosto kehottaa jäsenvaltioita toimenpiteisiin sellaisia internet-sivustoja vastaan, jotka tarjoavat tietoa kannabiksen kasvattamisesta ja edistävät sen käyttöä.

Vaikka EU:n jäsenmailla on erilaisia laillisia lähestymistapoja kohdella kannabista, yleinen suuntaus on ollut vaihtoehtojen kehittäminen kannabiksen pienten määrien hallussapidon rankaisemiseen silloin kun se tapahtuu omaan käyttöön eikä siihen liity mitään ankaroittavia olosuhteita. Suurin osa Euroopan oikeusjärjestelmistä käyttää sakkoja, huomautuksia, ehdonalaista, rankaisematta jättämistä sekä neuvontaa. On mielenkiintoista huomata, että hyvin yleisesti kannabis erotetaan muista huumausaineista ja sitä käsitellään eri tavalla laissa, syyttäjän ohjeissa tai lain soveltamisessa. Siitä huolimatta poliisien suorittamat pidätykset huumeiden takia - enimmäkseen kannabiksen takia ja sen käyttöön liittyvissä tilanteissa - ovat lisääntyneet monissa maissa.

Alla olevassa taulukossa maat on jaettu kolmeen eri ryhmään kannabiksen käytöstä tai hallussapidosta seuraavien rangaistusten vakavuuden mukaan. Vihreällä merkityissä maissa käytöstä ei yleensä rangaista lainkaan, keltaisella merkityissä maissa käytöstä seuraa yleensä sakkorangaistus ja punaisella merkityissä maissa käyttö johtaa pidätykseen ja mahdolliseen vankeusrangaistukseen. Jako perustuu TuSKY:n toimituksen arvioon, joten sitä voidaan pitää vain suuntaa-antavana.

Belgia. Kannabiksen hallussapito henkilökohtaiseen käyttöön on kielletty, mutta käyttäjä selviää varoituksella, jos käyttö ei aiheuta häiriöitä. Häiriötä aiheuttavasta käytöstä voi saada 3-12kk vankeusrangaistuksen. Vuonna 2003 annettu direktiivi määrittelee henkilökohtaisen käytön ylärajaksi 3 grammaa kannabista tai yhden kasvin.

Espanja. Kaikkien huumeiden hallussapidosta tai julkisesta käytöstä voidaan antaa hallinnollisia sanktioita, mutta oikeuskäytännön mukaan vasta yli 40 gramman hasismäärästä rangaistaan.

Hollanti. Huumeiden hallussapito on rikos ja alle 30 gramman kannabismäärästä voidaan teoriassa rangaista kuukauden vankeustuomiolla ja 3350€:n sakolla. Direktiivin mukaan alle 5 gramman hallussapitorikosten tutkinnalla ja syyttämisellä on alin mahdollinen prioriteetti: alle 5 gramman kannabiserien myyntiä ns. coffeeshopeista ei tutkita.

Irlanti. Kannabiksen hallussapidosta henkilökohtaiseen käyttöön voidaan antaa sakko ensimmäisellä ja toisella kerralla. Kolmannesta kerrasta eteenpäin voidaan tuomita myös vankeuteen enintään 1-3 vuodeksi.

Iso-Britannia. Teoriassa kannabiksen hallussapidosta voidaan rangaista jopa 5 vuoden vankeustuomiolla. Käytännössä ensikertalainen selviää hallussapitorikoksesta pelkällä varoituksella. Toisella kerralla voidaan antaa sakko häiriön aiheuttamisesta ja kolmas kerta voi johtaa pidätykseen ja oikeuskäsittelyyn.

Italia. Huumeiden käytöstä ja hallussapidosta henkilökohtaiseen käyttöön voidaan rangaista hallinnollisilla toimilla toisesta kiinnijäämiskerrasta lähtien. Varoituksella voi selvitä jos on ensikertalainen ja jos ei ole todennäköistä että henkilö syyllistyy rikkomukseen uudestaan.

Itävalta. Kannabiksen hallussapito- ja käyttörikoksista voidaan tuomita enintään kuuden kuukauden mittaiseen vankeusrangaistukseen. Käytännössä ensikertalaiset pienien kannabismäärien hallussapidosta kiinnijääneet jätetään rankaisematta.

Kreikka. Kaikkien huumeiden ostamisesta, hallussapidosta ja kasvattamisesta henkilökohtaiseen käyttöön voidaan rangaistaan enintään 1 vuoden vankeudella. Rangaistusta yleensä pienennetään tai sen täytäntöönpanosta luovutaan kun kyseessä on vähäinen määrä. Kreikan hallitus ilmoitti loppuvuodesta 2011 dekriminalisoivansa kaikkien huumeiden käytön, mutta uusi laki ei ole vielä voimassa.

Kroatia. Kannabiksen hallussapidosta voidaan rangaista teoriassa 140-14000 euron sakolla ja vuoden vankeustuomiolla. Käytännössä ensikertalainen selviää varoituksella tai sakolla. Julkisella paikalla tapahtuvasta käytöstä voi saada 55-200 euron sakon.

Kypros. Käytännössä ensikertalaiselle voidaan antaa pelkkä varoitus tai tuntuvat sakot, mutta kannabiksen käytöstä voidaan lain mukaan tuomita jopa elinkautinen vankeusrangaistus ja hallussapidosta 8 vuoden vankeusrangaistus (ensikertalaiselle enintään 2 vuotta jos tekijä on alle 25-vuotias). 30 grammaa kannabistuotteita tai 3 kasvia johtaa syytteeseen kannabiksen levityksestä.

Latvia. Vähäisten huumemäärien hallussapidosta tai käytöstä voidaan määrätä enintään 110 euron sakko ja pidättää enintään 15 vuorokaudeksi. Rikoslain mukaan hallussapidosta ilman myyntitarkoitusta, tai toistuvasta käytöstä vuoden sisällä voidaan kuitenkin rangaista enintään 2 vuoden vankeudella. Vähäisen määrän raja on 1 gramma marihuanaa tai 0,1 grammaa hasista.

Liettua. Vähäisten huumemäärien hallussapitoa ilman levitystarkoitusta pidetään rikkomuksena, josta voidaan antaa enintään 1800€:n sakko, pidättää 10-45 vuorokaudeksi tai antaa 3-24 kuukauden vapausrangaistus. Vähäistä suurempien määrien hallussapidosta ilman levitystarkoitusta voidaan antaa enintään 3700€:n sakko, pidättää 15-90 päiväksi tai tuomita enintään 24 kuukauden vankeusrangaistus. Vähäisenä määränä pidetään alle 3 grammaa marihuanaa tai alle 0,25 grammaa hasista.

Luxemburg. Kannabiksen käytöstä ja hallusapidosta (ilman raskauttavia asianhaaroja) voidaan rangaista 250-2500€:n sakolla. Kannabiksen käytöstä voidaan tuomita enintään 6 kuukauden rangaistukseen jos kannabista on käytetty koulussa, työpaikalla tai alaikäisen seurassa.

Norja. Syyttäjän ohjeistuksen mukaisesti alle 5 gramman kannabismääristä seuraa sakko. Suuremmat määrät tai rikoksen uusiminen saattavat johtaa syytteeseen.

Portugali. Kaikkien huumeiden käytöstä ja hallussapidosta voi seurata ainoastaan hallinnollisia toimia, kuten kuntoutusta ja hoitoa. Kannabistuotteiden osalta on rajana 25 grammaa marihuanaa tai 5 grammaa hasista.

Puola. Kannabiksen hallussapito on rikos, josta voidaan antaa jopa 3 vuotta vankeutta. Vähäisemmissä tapauksissa, joiksi kannabiksen hallussapidot yleensä lasketaan, on maksimirangaistus vuoden vankeustuomio. Teoriassa pienestä käyttörikoksesta voi selvitä kahden vuorokauden pidätyksellä ja sakolla, mutta lyhyt vankeustuomio on mahdollinen. Syyttäjän uusi ohjeistus mahdollistaa käyttäjien jättämisen kokonaan syyttämättä, mutta ohjeistuksen todelliset vaikutukset eivät ole vielä tiedossa.

Ranska. Huumeiden käytöstä voidaan rangaista sakolla tai enintään 1 vuoden vankeudella. Vuodesta 2007 lähtien satunnaiskäyttäjät on pääsääntöisesti ohjattu sakon sijaan huumevalistuskurssille, jonka kustannukset (450€) käyttäjä joutuu maksamaan itse, mikäli tuomari niin päättää.

Ruotsi. Kaikkien huumeiden käytöstä voidaan rangaista jopa 3 vuoden vankeustuomiolla. Vähäisemmissä tapauksissa käytöstä voi selvitä sakolla tai enintään 6 kuukauden vankeustuomiolla. Yleisin rangaistus on sakko.

Saksa. Kaikkien huumeiden hallussapidosta tai käytöstä voidaan lain mukaan antaa sakko tai teoriassa jopa 5 vuoden vankeustuomio. Käytännössä kannabiksen käytöstä tai pienien määrien hallussapidosta ei rangaista lainkaan edellyttäen ettei tapaukseen liity alaikäisiä, eikä siitä aiheudu muille haittaa. Saksan perustuslakituomioistuin päätti, että vaikka hallussapidon kieltävät lait olisivatkin perustuslain mukaisia, osavaltioiden tulisi luopua syyttämisestä kun kyse on kannabiksesta henkilökohtaiseen käyttöön. Jokainen osavaltio voi päättää mitä määrää se pitää henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitettuna. Esimerkiksi Schleswig-Holsteinin osavaltiossa raja on 30 grammaa.

Slovakia. Huumeiden hallussapito omaa käyttöä varten on rikos ja pienien alle kolmen kertoannokseen riittävien määrien hallussapito on rikos, josta voidaan langettaa teoriassa 3 vuoden vankeustuomio. Alle kahden vuoden mittaiset tuomiot suoritetaan yleensä ehdonalaisena. Joissakin tapauksissa käytöstä voi selvitä kotiarestilla tai 40-300 tunnin yhdyskuntapalvelulla.

Slovenia. Huumeiden hallussapito on rikkomus, josta voidaan määrätä n. 200-600 euron sakko tai enintään 30 vuorokauden vankeusrangaistus. Omaan käyttöön tarkoitetun kannabiksen hallussapidosta sakotetaan kuitenkin vain 42-208 euroa.

Sveitsi. (ei eu-maa, toimituksen lisäämä) Suhtautuminen kannabikseen vaihtelee huomattavasti kantonista toiseen. Kannabiksen kotikasvatuksen ja käytön salliva uusi laki tuli voimaan 1. tammikuuta 2012 Vaudin, Neuchatelin, Genevan ja Fribourgin kantoneissa. Joissakin kantoneissa kannabiksen hallussapidosta voidaan antaa varoitus tai määrätä pieni sakko.

Tanska. Huumeiden käytöstä ja hallussapidosta voidaan määrätä sakko tai teoriassa enintään 2 vuoden vankeusrangaistus. Yleisin rangaistus on sakko, mutta syyttäjä voi joissakin tapauksissa tyytyä varoitukseen mikäli kyseessä on ensikertalainen ja marihuanan määrä on alle 50 grammaa tai hasiksen alle 10 grammaa.

Tšekki. Kaikkien huumeiden pienten määrien hallussapidosta annetaan joko sakko tai varoitus. Suurempien määrien hallussapidosta voidaan määrätä 1 vuoden vankeusrangaistus jos kyseessä on THC:ta sisältävä tuote. Muiden huumeiden kohdalla maksimirangaistus on 2 vuotta. Pienenä määränä pidetään 15 grammaa marihuanaa tai 5 grammaa hasista. Käytännössä poliisi ei kiinnitä huomiota kannabiksen käyttöön, mikäli siitä ei aiheudu häiriötä.

Unkari. Vähäisten huumemäärien hallussapidosta voidaan rangaista enintään 2 vuoden vankeudella, mutta jos kyseessä on huumeriippuvainen, enintään 1 vuoden vankeudella, yhdyskuntapalvelulla tai sakolla. Rangaistuksesta voidaan luopua jos käyttäjä hakeutuu hoitoon.

Viro. Kaikkien huumeiden käyttöä ja pienten määrien hallussapitoa pidetään rikkomuksena, josta voidaan antaa sakko tai määrätä 30 vuorokauden "hallinnollinen pidätys". Yleensä seuraamuksena on sakko. Vähäistä suurempien määrien hallussapidosta maksimirangaistus on 10 vuotta vankeutta. Syyttäjän ohjeistuksen mukaan vähäistä suurempi määrä kannabista on 20 grammaa marihuanaa tai 10 grammaa hasista.

Lähde: EMCDDA


0 comments:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...