lauantai 28. tammikuuta 2012

Ratkeaako kannabiksen laillistaminen USA:n presidentinvaaleissa?

Ron Paul on vahvan kansallisen puolustuksen puolesta taisteleva merkittävä johtaja. Entisenä ilmavoimien upseerina hän tietää hyvin USA:n armeijan tarpeet ja hän asettaa ne muun edelle. Tarvitsemme häntä taistelussa maamme puolesta. - Ronald Reagan  
Teksasilainen republikaanipuolueen presidenttiehdokkuudesta taisteleva kongressiedustaja Ron Paul lupaa purkaa Washingtoniin kasaantuneen liittovaltion hallintokoneiston, minkä lisäksi hän on herättänyt paljon keskustelua huumepoliittisilla kannanotoillaan.

Ron Paul Ronald ReaganPaul on kolmenkymmenen vuoden uransa aikana esittänyt useita marihuanaa puoltavia lakialoitteita tai ollut osallisena sellaisissa. Hän on esittänyt marihuanan dekriminalisointia, teollisen hampun kasvatuksen laillistamista sekä osavaltioille perustuslaillista valtaa säätää lääkekannabispolitiikastaan.

Yksikään näistä lakialoitteista ei ole päässyt edes komitea-asteelle. Silti hän on saanut ihailijoita liberaalien joukoista, jotka tuovat esille sitä, että Ron Paul on ainoa presidenttiehdokkaista, joka edes hieman ymmärtää sitä, että huumesodan lopettamiseksi tarvitaan kaksi asiaa: huumelainsäädännön hylkäämistä tai edes muuttamista sekä marihuanan uudelleenluokittelua DEA:n huumeluokituksessa.

Yhä useampi kannabisaktivisti on kääntynyt Paulin taakse kannabikselle myönteisenä vaihtoehtona presidentti Barack Obamalle, jonka oikeusministeriö on purkanut osavaltioiden hyväksymiä lääkekannabisprojekteja enemmän kuin George W. Bushin virkakoneisto koko valtakaudellaan.

Paulin kannattajat sivuuttavat pääasian: vaikka Paulista tulisi presidentti, ei hänestä ehkä tulisi sen parempaa laillistajaa kuin Obamastakaan. Etelä-Carolinassa pidetyssä vaaliväittelyssä hän sanoi suoraan huumesodan lopettamisesta: "Ei meillä ole siihen paljoakaan vaikutusvaltaa."

Liittovaltion marihuanan kieltolaki perustuu vuonna 1970 kongressin hyväksymään huumelakiin Controlled Substances Act (CSA), jonka kongressi hyväksyi presidentti Richard Nixonin painostamana. Vain kongressi voi purkaa kongressin tekemän päätöksen kuten kongressi pystyy muuttamaan perustuslakia, korottamaan veroja ja julistamaan sodan.

Barack Obama 82479358Liittovaltion rahoittama sota marihuanaa vastaan voi loppua CSA:n voimassa ollessa siten, että marihuana siirretään sen huumeluokituksessa johonkin haitattomampaan kategoriaan. Huumelaki sallii kansalaisten vetoamisen suoraan oikeusministeriin luokituksen muuttamiseksi ja aloitteita onkin ollut vireillä aina 1970-luvun alusta. Teoriassa presidentti voi antaa oikeusministerilleen käskyn uudelleen luokitella marihuana, mutta tämä olisi presidentin "valtaoikeuksien laajentamista" San Franciscon yliopiston valtio-opin professorin Robert Smithin mukaan.

Oaklandissa sijaitsevan maailman suurimman lääkekannabismyymälän Harborside Health Centerin toimitusjohtaja Stephen DeAngelo, joka esiintyi Discovery Channelin dokumenttisarjassa Weed Wars, pääsi otsikoihin ehdottaessaan Huffington Postissa, että kannabisaktivistit voisivat alkaa äänestämään republikaaneja. "Olemme yhden asian äänestäjiä", DeAngelo sanoi samoihin aikoihin, jolloin liittovaltio ulotti lääkekannabismyymälöiden ratsaamisen Coloradoon. Kaliforniassa niitä on tehty syyskuusta saakka. Tuskin republikaani voi olla huonompi?

Tuoreen haastattelun mukaan DeAngelo ei kannata tällä hetkellä Paulia eikä ketään muutakaan republikaania presidentiksi. "Meitä on miljoonia, jotka etsivät oikeaa osoitetta äänelleen", hän sanoi. Vaikka muut kannabisaktivistit ovat alkaneet tukea Paulia, aikoo DeAngelo tukea Obamaa kuten vuonna 2008. "Odotan ja toivon, että hän tekisi oikein ja alkaisi puolustaa meitä. En aio äänestää ketään, joka pitää minua rikollisena ja vankilaan kuuluvana."

Viimeisimmässä vaaliväittelyssä "huumeet" mainittiin kerran Fox Newsin toimittajan Juan Williamsin huomauttaessa Etelä-Carolinan mustien asukkaiden joutuvan ei-väkivaltaisesta huumerikoksesta vankilaan neljä kertaa todennäköisemmin kuin valkoiset. Hän kysyi Paulilta, mitä asialle pitäisi tehdä.

Paul vastasi: "Kyllä tässä on epäkohta. Eikä tämä ole minun mielipiteeni vaan tämä on selvä epäkohta. Huumeita käyttäviä mustia ja muita vähemmistöjä pidätetään suhteettomasti väkilukuun verrattuna. He joutuvat oikeuteen ja vankilaan suhteettoman usein. Rikkaat eivät saa kuolemantuomioita kovinkaan usein."

"Lisäksi nämä ovat rikoksia, joilla ei ole uhria. Joskus huumeita käyttävä ihminen pidätetään kolme kertaa ja vaikka hän ei ole tehnyt yhtä ainutta väkivaltarikosta, hän voi joutua vankilaan loppuelämäkseen. Vähän aikaa sitten saimme tietää, että murhaajat pääsevät vapauteen nopeammin kuin huumerikolliset. Joten tämä politiikka on todella epäoikeudenmukaista."

"En usko meidän pystyvän tekemään paljoa asialle. Järjestelmä perustuu diskriminoinnille, mutta siitä pitää syyttää huumesotaa. Huumesotaa käydään hyvin väkivaltaisesti rajoillamme. Meillä on maahanmuutto-ongelma ja minä olen tiukan maahanmuuttopolitiikan kannattaja, mutta emme voi tarkastella rajaongelmaa ottamatta huomioon huumesotaa."

"Kuluneen viiden vuoden aikana Meksikon huumesodassa on kuollut 47 500 ihmistä. Tämä on valtavan iso asia. Ja se koskettaa suhteettoman paljon vähemmistöjä."

"Tässä asiassa Martin Luther King olisi varmaan samaa mieltä kanssani. Itse asiassa hän olisi kanssani samaa mieltä yleensä sodista, koska olin aikoinaan Vietnamin sodan vastustaja. Joten mielestäni oikeusjärjestelmä on maamme pahin paikka, jossa ennakkoluulot ja erottelu ovat vielä voimissaan."

Mitt Romney 2011Mitä sitten kannabista kannattava äänestäjä voi tehdä? Vuoden lopussa pidettävissä vaaleissa vastakkain ovat todennäköisesti Mitt Romney ja Obama. Romney on luvannut taistella kynsin hampain lääkekannabista vastaan. Kannabiksen puolustaja voi äänestää libertaaria tai miestä, joka oli vallassa lääkekannabiksen lyhyen historian pahimman sortokauden aikana, alistua mutta toivoa parasta.

Vuonna 2007 edellisten presidentin vaalien republikaaniehdokkaaksi pyrkinyt Massachusettsin kuvernööri Mitt Romney tapasi rullatuolissa istuvan Clayton Holtonin, jonka harvinainen perinnöllinen lihasrappeumatauti aiheuttaa lopulta kuoleman ja ainoastaan lääkekannabiksen käyttö pitää taudin aiheuttamat oireet ja kivut hoidossa. Viisi lääkäriä on suositellut hänelle lääkekannabista eikä hän kannata kannabiksen laillistamista muuhun kuin lääkinnälliseen käyttöön.

Holton kysyi kuvernööri Romneyltä aikooko tämä pidättää hänet ja lääkekannabista suositelleet lääkärit.

"En ole lääkekannabiksen kannattaja", Romney vastasi, pudisteli päätään ja käveli pois.

Romney kuitenkin tietää kannabisasioista, koska hän kysyi Holtonilta, onko tämä kokeillut synteettistä kannabista. Holton selitti sen saavan hänet pahoinvoivaksi.

Lähde: San Francisco Weekly 18.1.2012


0 comments:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...