keskiviikko 16. toukokuuta 2012

Irlanti: poliisin toiminta ja rikollisten kannabismonopoli nostavat hintoja

Irlannin sanomalehdissä on käsitelty yhä suositummaksi käyvää kannabiksen käyttöä sekä järjestäytyneen rikollisuuden lisääntyvää osuutta sen kasvatuksessa ja jyrkässä hinnannousussa parin viime vuoden aikana. Irlannissa on koettu talouden romahtaminen ja siitä seurannut ihmisten tulojen lasku. Talousbuumin jälkeen muun huumekaupan hiljennyttyä on kannabiksen suosio vain kasvanut. Irlannin poliisin, Gardan, tuoreet kannabiskasvattamojen ratsiat ovat paljastaneet sen, miten niiden taustalla häärivät rikollisjengit toimivat.

Cannabis Farm Source West Midlands Police 400pxJengit vuokraavat kiinteistöjä ja varustavat ne lämmityksellä, valaistuksella, eristävät ne ja asentavat kastelujärjestelmän, jolla saadaan kannabis kasvamaan vauhdilla. Sitten kiinteistöön tuodaan laittomia siirtolaisia, yleensä kiinalaisia tai vietnamilaisia, hoitamaan kasvatusprojektia usein kehnoissa asuinolosuhteissa.

Nämä puutarhurit, kuten heitä kutsutaan, osaavat englantia vain huonosti jos sitäkään. Usein pidätettäessä he eivät edes tiedä, missä maassa he ovat. Heitä käytetään, koska he ovat halpaa työvoimaa ja koska he osaavat hoitaa kasveja tuottaen runsaan ja hyvälaatuisen sadon.

Viime vuosina löydetyistä kasvattamoista suurin osa on kuulunut vietnamilaisille jengeille kiinalaisten ja irlantilaisten jengien hoitaessa pienempää osaa. Vietnamilaisten jengien kasvattamojen jouduttua yhä useammin poliisin kynsiin Britanniassa ja Pohjois-Irlannissa alkoivat ne siirtymään joukolla Irlannin tasavallan puolelle etsiessään turvallisempia olosuhteita.

Niinpä ne ovat alkaneet tuottaa vahvaa kukintoa markkinoille syrjäyttäen hasiksen, johon kannabiksen käyttäjät olivat tottuneet vuosikymmenien ajan. Näin he toivat kannabiksen uudelleen Irlannin tasavallan huumemarkkinoille.

Kaiken tämän mahdollistaa paikallisesti kasvatetun kannabiksen raju hinnannousu kuluneen kahden vuoden aikana. Irish Independence -lehti kertoo gramman kukintoa maksaneen vuonna 2010 12 euroa, viime vuonna 25 euroa ja tänä vuonna hyvälaatuisesta kukinnosta pitää maksaa jo 40 euroa.

Irlannin poliisi käynnisti vuonna 2010 operaation nimeltään Nitrogen, typpi, jonka aikana poliisi on takavarikoinut yli 30 000 kasvia. Kannabiksen hinnannousu on seurannut tarkkaan poliisin operaation kehitystä.

Kannabiskasvattamon perustamiskustannukset ovat 5 000 - 9 000 euroa ja ensimmäisen sadon tuottama voitto nousee nykyään jopa 170 000 euroon.

Tällä hetkellä markkinoilla oleva kukinto on vahvempaa kuin perinteinen hasis. Tämä on lisännyt tuotteen suosiota ja kasvattamojen taustalla vaikuttavat jengit nauttivat kasvavien markkinoiden tuomasta tulojen kasvusta.

Gardan johtaja Martin Callinan varoitti hiljattain siitä, että aasialaisten jengien hallitessa markkinoita tähän asti, ovat irlantilaiset rikolliset huomanneet, kuinka tuottoisasta toiminnasta on kysymys ja he ovat alkaneet tunkeutua markkinoille.

Irlannin kannabispolitiikka on hyvä esimerkki siitä, miten poliisin toteuttama kriminaalipolitiikka hyödyttää käytännössä järjestäytynyttä rikollisuutta: mitä enemmän ratsioita, sitä korkeampi tuotteen hinta, mikä puolestaan aiheuttaa sen, että yhä väkivaltaisemmat rikollisorganisaatiot lähtevät mukaan kauppaan.

Lähde: Irish Independence 4.5. ja 23.3.2012


0 comments:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...