Meksikon hallituksen antamien tietojen mukaan Meksikon huumesodassa olisi murhattu 35 000 ihmistä joulukuuhun 2010 mennessä, mutta todellinen määrä voi olla paljon suurempi.
Meksikon huumesodan uhrimäärästä on keskusteltu runsaasti. Hallitus ei kertonut minkäänlaisia virallisia tietoja ennen kuin se julkaisi viime vuoden lopussa tilaston "rikollisjoukkioiden kilpailun aiheuttamista kuolemantapauksista". Sen antama luku 34 612 oli huomattavasti enemmän kuin useiden tiedotusvälineiden tekemät epäviralliset arviot. Hallitus perääntyi lupauksestaan päivittää tilastoa säännöllisesti, vaikka virallisia paikallisia lukuja on joskus saatavilla.
Yksi tapa arvioida tämän hetkistä murhattujen määrää on lisätä vuoden 2010 viralliseen lukuun eri tiedotusvälineissä esitetyt tämän vuoden luvut, mikä tekee yhteensä 46 000 murhaa. Tutkija Eduardo Guerrero on arvioinut omien laskelmiensa perusteella luvun olleen jo 47 500 viime lokakuussa.
Jotkut toimittajat ja aktivistit väittävät virallisen huumesotauhrin kriteerin olevan liian kapea ja todellisen murhamäärän olevan vieläkin korkeampi.
Tijuanassa ilmestyvä sanomalehti Zeta tutki virallisia murhatilastoja. Lehden mukaan se löysi tietoja, jotka nostaisivat murhaluvun 50 490:een kuluvan vuoden heinäkuuhun mennessä. Tämän mukaan tällä hetkellä murhattuja olisi jo 60 000.
On myös epäselvää, keitä murhataan. Huumesodan kolmen ensimmäisen vuoden aikana hallitus väitti, että 90% murhatuista kuului kartelleihin ja loput olivat hallituksen joukkoja. Tätä väitettä ei ole kyetty vahvistamaan, koska yhä lisääntyvä todistusaineisto osoittaa täysin sivullisten joutuvan murhatuiksi.
Vuonna 2010 hallitus antoi selityksen, että kartellit olivat vastuussa suurimmasta osasta murhia. Tämä peittää kysymyksen siitä, kuinka paljon Meksikon poliisi ja armeija tekee murhia. Lisäksi on mahdotonta laskea viattomien uhrien lukumäärää, koska vain pieni osa murhista tutkitaan.
Kaikki arviot murhien lukumäärästä jättävät sivuun sen, että jotkut rikollisryhmistä hävittää ruumiita, jolloin niitä ei myöskään voida laskea.
Tänä vuonna löydetyt joukkohaudat korostavat kadonneiden ihmisten suurta lukumäärää. Kansallinen ihmisoikeuskomissio kertoi huhtikuussa 5000 ihmisen kadonneen vuoden 2006 jälkeen.
Lähde: Guardian 8.12.2011
Kuka myy aseet?
USA syyttää Meksikoa ja muita maita omasta huumeongelmastaan ja vaatii muita maita sortamaan ja jopa murhaamaan kansalaisiaan. Samalla USA:n hallitus ja sen tiedotusvälineet vaikenevat USA:n osuudesta sekä huumekauppaan, että omaan huumeongelmaansa. Murhien selvittäminen ei ole ainoastaan tekninen tai tilastollinen, vaan mitä suurimmassa määrin poliittinen asia.
Tänä vuonna julki tullut ns. Fast and Furious -skandaali paljasti USA:n huumevirkamiesten toimittaneen aseita väkivaltaisille kartelleille. Hallitus yritti selittää operaatiota sillä, että tarkoituksena oli soluttautua kartelleille aseita myyvien verkostoon. Selitysyritys joutui huonoon valoon, kun paljastui USA:n hallituksen toimittamien aseiden olleen osallisina sen omien huumepoliisin agenttien murhissa Meksikossa.
Nyt on paljastunut, ettei USA tee käytännössä mitään tämän asetulvan pysäyttämiseksi, vaan se vangitsi entisen DEA:n agentin, joka paljasti Fast and Furious operaation. Guardian paljasti tämän asekaupan helppouden, koska USA:ssa on vaikutusvaltainen lobby, joka estää kaikki yritykset rajoittaa aseiden myyntiä samalla vaahdoten huumesodasta.
Tuloksena on hullunmylly, jossa USA:n kieltolaki pitää laittomien huumeiden hinnat korkeina, näillä voitoilla ostetaan aseita USA:sta, jotka viedään Meksikoon samoilla ajoneuvoilla, joilla huumeet tuotiin Yhdysvaltoihin. Aseita käytetään Meksikossa huumekaupan suojelemiseen kilpailijoilta ja viranomaisilta.
Aselobby hyötyy tästä kaupasta miljardeja ja osa rahoista käytetään huumeiden vastaisten ryhmien rahoittamiseen. Yhdysvaltalaiset pankit puolestaan hyötyvät jatkuvasta käteisvirrasta niiden finanssikeinottelujen kaataessa rehellisiä yrityksiä ja saattaessa ihmisiä niin epätoivoisiin tilanteisiin, ettei apua löydy muualta kuin meksikolaisten huumekartellien avustamisesta.
Lähde: Guardian 8.12.2011 ja Cannabis Culture 8.12.2011
0 comments:
Lähetä kommentti