Presidentti Obama toisti vastustavansa huumeiden laillistamista puhuessaan opiskelijayleisölle perjantaina 3.5. valtiovierailullaan Meksikossa. Obama kertoi, ettei hän rehellisesti ottaen usko laillistamisen olevan mikään ratkaisu, vaikka USA:n uudessa huumestrategiassa painotetaankin huumeongelman hoitamista kansanterveyskymyksenä tiukan kriminaalipolitiikan sijaan.
Obama jatkoi, että "Ymmärrämme yhden pääsyyn Meksikon väkivaltaan, mistä niin monet meksikolaiset ovat joutuneet kärsimään, olevan laittomien huumeiden kysyntä Yhdysvalloissa. Siksi meidän pitää jatkaa sillä rintamalla saavuttamaamme edistystä."
Obama lisäsi, että ongelma vaatii "kokonaisvaltaisen lähestymistavan, eikä pelkästään kriminaalipolitiikkaa, vaan tiedottamista, ehkäisyä ja hoitoa".
Obama ei täsmentänyt kantaansa erikseen kannabiksen suhteen. Aikaisemmin isännöimmillään lehdistöillallisilla Yhdysvalloissa hän lähinnä laski leikkiä nuoruutensa kannabiksen käytöstä. Luonnehtiessaan tiedotusvälineiden muutosta elämänsä aikana hän sanoi, että "I remember when BuzzFeed was just something I did in college around 2 A.M."
USA:n kansalaisten enemmistön kannattaessa jo kannabiksen laillistamista, voi presidenttikin jo ottaa rennosti tutussa seurassa. Mutta tilanne on kaksinaismoraalinen, koska BuzzFeed'istä kiinnijääminen voi edelleen katkaista nuoren urakehityksen. Tällainen ei paljoa naurata niitä, jotka jäävät kiinni kannabiksesta: vuonna 2009 858 408 ihmistä sai syytteen kannabisrikoksesta Yhdysvalloissa, joista 88% pelkästä hallussapidosta ja loput pääasiassa kotikasvatuksesta.
Tässä tilanteessa valkoisen talon huumetoimisto julkaisi uuden toimintasuunnitelman, jossa huumeiden viihdekäyttöä käsitellään enemmänkin kansanterveyskysymyksenä.
Uusi strategia on herättänyt myös kritiikkiä, koska siinä määritellään kannabiksen säännöllinen käyttö riippuvuudeksi, mikä on strategian määritelmän mukaan aivosairaus. Kannabiksen puolustajat eivät pidä kannabista riippuvuutta aiheuttavana.
Talous- ja turvallisuusnäkökulmat
Kannabis ei kuitenkaan ole politiikan tekemisen varsinainen syy, vaan huumepolitiikka on osa valtioiden välistä politiikkaa ja diplomatiaa.
Meksikon pääkaupungissa Obama kehotti opiskelijoille puhuessaan molempien maiden kansalaisia ylittämään yksitasoinen turvallisuuskysymyksiin keskittynyt näkökulma. Myöhemmin puhuessaan Costa Ricassa hän toi saman teeman esille valittaen sitä, että "niin paljon keskitytään turvallisuuskysymyksiin".
"Meidän pitää tunnustaa se, että ongelmat, kuten huumekauppa, kukoistavat silloin kun valtio on haavoittuvainen köyhyyden takia, koska instituutiot eivät palvele ihmisiä, koska nuorisolla ei ole tulevaisuudennäkymiä. Mitä vahvempia taloudet ja legitiimejä työtilaisuuksia luovat instituutiot ovat, sitä heikommiksi huumeita kauppaavat organisaatiot tulevat", Obama sanoi lehdistötilaisuudessa Costa Rican presidentin Laura Chinchillan kanssa.
Laillistamisen vastustamisen tilalle Obamalla on tarjota toinen näkökulma - talouskysymykset - jolla hän joko haluaa ohittaa tai korvata kiusallisesti ylikorostuneen huumesodasta puhumisen Latinalaisen Amerikan politiikassa.
Toisaalla Meksikon uusi presidentti Pena Nieto haluaa keskittää huumesodan sisäministeriön valvontaan perustettavalle uudelle santarmilaitokselle korvatakseen sillä armeijan. Hän haluaa siirtää painopisteen katuväkivallan ja kidnappausten vastaiseen taisteluun huumeiden salakuljetuksen sijaan - mikä on taas USA:n haluama painopiste.
Turvallisuuskysymysten vastuunkantamisen siirtäminen enemmän Meksikon harteille voi lisätä poliittisia riskejä USA:n kongressissa. Siellä neuvotellaan myös uudesta siirtolaislaista ja turvallisuuden heikkenemisen tunne voi aiheuttaa lainsäädännön kiristämisen.
"Jos kongressissa leviää käsitys turvallisuuden heikkenemisestä, voi se hyödyttää siirtolaisuudistuksen vastustajia", Brookings-instituutin huumeiden vastaisen toiminnan asiantuntija Vanda Felbab-Brown sanoo.
"Todellisuudessa raja on niin tiukka kuin vain voi olla ja Meksikon väkivalta ei ole loiskahdellut paljoakaan sen yli. Mutta Washington D.C:ssa mielikuvat ratkaisevat ja niitä voidaan helposti manipuloida."
"Huumeet eivät ole enää kovin tärkeä asia suuren yleisön mielipiteissä, mutta ne ovat hyvin tärkeitä vankkumattomille huumesotureille, joilla on paljon poliittista valtaa."
Järjestäytyneen huumekaupan ja kansainvälisen terrorismin aiheuttamasta turvallisuusvajeesta voi tulla huumehaukkojen seuraava hokema, jolla yritetään palauttaa narkofobia USA:n valtaväestöön.
Huumetsaari jätti kertomatta lopullisen laillistamiskannan
Valkoisen talon huumetsaari Gil Kerlikowske on ensimmäinen USA:n liittovaltion johdon edustaja, joka kommentoi kannabiksen laillistamista kahdessa osavaltiossa. Vuoden 2013 huumeohjelman tiedotustilaisuudessa Kerlikowske lausui, ettei näiden osavaltioiden ratkaisu vaikuta lainkaan hänen toimistonsa tehtävään taistella huumeongelmaa vastaan.
Hän sysäsi lopullisen lausunnon antamisen eteenpäin:
"Washingtonin ja Coloradon esille nostama laillinen ongelma kuuluu todellakin oikeusministeriölle", Kerlikowske vastasi kysymykseen kannabiksen laillistamisen vaikutuksesta liittovaltion huumepolitiikkaan.
Tämä lausunto annettiin tiedotustilaisuudessa, jonka tärkein sanoma oli kuitenkin koko USA:n huumepolitiikan uudistaminen sijoittamalla enemmän resursseja huumeriippuvaisten hoitoon.
"Huumehoidon ei pitäisi olla etuoikeus niille, joilla on siihen varaa, vaan saatavilla kaikille sitä tarvitseville", Kerlikowske tiivisti Obaman hallinnon huumepolitiikan uuden linjan vuodelle 2013.
Kriitikot ovat huomauttaneet siitä, ettei tämä puhe näy ainakaan vielä huumepolitiikan budjetissa, joka edelleen painottaa rankaisemista hoidon sijaan.
Liittovaltion huumepolitiikka ja kirjanpitovirasto
Liittovaltion kirjanpitovirasto, GAO, julkisti samoihin aikoihin arvionsa Obaman hallinnon vuoden 2012 huumepolitiikasta. Raportin mukaan se on ollut aikaansaamatonta ja tehotonta. Raportissa arvioidaan, ettei politiikalla ole saavutettu sille asetettuja tavoitteita.
"Laittomien huumeiden terveydelliset, sosiaaliset ja taloudelliset seurausvaikutukset yhdessä huonon taloustilanteen kanssa korostavat sitä, että liittovaltion ohjelmien pitää käyttää resurssejaan tehokkaasti tämän ongelman hoitamiseen. Valkoisen talon huumetoimistolla on viiden vuoden huumeohjelma laittomien huumeiden käytön vähentämiseksi, mutta neljässä strategian viidestä tavoitteesta ei ole edistytty."
GAO arvostelee erityisesti hallinnon epäonnistumista taltuttaa kannabiksen käytön kasvu nuorison keskuudessa. GAO tyrmää myös valkoisen talon esittämät väitteet siitä, että kannabiksen käytön syynä olisi lääkekannabiksen laillistaminen osavaltioissa.
"Muut tekijät, kuten osavaltioiden lakien, asenteiden ja yhteiskunnallisten arvojen muutos, voivat vaikuttaa kannabiksen käyttöön. Kävimme läpi tutkimuksia, joissa oltiin selvitetty näiden sosiaalisten tekijöiden vaikutuksia nuorten huumeiden käyttöön. Lääkekannabiksen hyväksyvien lakien vaikutus oli ristiriitainen nuorten kannabiksen käyttöön. Kannabiksen dekriminalisoimisella ei tutkimusten mukaan ole juurikaan vaikutusta nuorten kannabiksen käyttöön."
Uuteen paradigmaan liittovaltion tasolla
Obaman hallinnon uudesta huumepoliittisesta linjauksesta on annettu myös myönteisiä arvioita. Keli Goff arvioi, että "näyttää kuin hallintokoneisto olisi korvaamassa huumesodan järkeenkäyvällä huumepolitiikalla, jonka tavoitteena on hoitaminen eikä vangitseminen".
Tiedotustilaisuudessa Kerlikowske viestitti hallinnon asenteena olevan kannabiksen kriminalisoinnin lieventäminen. Strategiassa myönnetään harvinaisella tavalla, että rikosoikeudelliseen järjestelmään joutuminen kannabiksen takia voi viedä ihmiseltä elämisen mahdollisuudet. Uuden strategian tärkein osa on valkoisen talon sitoutuminen uudistamaan lainsäädäntöä ja asetuksia, jotka ovat rankaisseet käyttäjiä rajoittamalla heidän mahdollisuuksia saada työtä, asunto ja koulutusta.
Huumepolitiikka oli Obaman ensimmäisellä kaudella pinnan alla, mutta vuoden 2012 kesällä Obaman neuvonantajat vihjailivat huumepolitiikan olevan toisen kauden avainalueita. Nämä lupaukset ovat osa jo vuonna 2009 aloitettua strategiaa, jolloin valkoisen talon huumetoimiston johto annettiin entiselle Seattlen poliisijohtajalle Gil Kerlikowskelle. Hän sanoi tuolloin, että koko huumesodan käsite on harhainen ja vaati laajaa muutosta, jonka painopisteenä on hoitaminen rankaisemisen sijaan.
Julkistaessaan uuden smart on crime -lähestymistapansa ottaa Obaman hallinto askeleen kohti suurta muutosta.
USA:n vanhimman ihmisoikeusjärjestön, vuonna 1909 perustetun kansallisen "värillisten ihmisten" liiton, NAACP, puheenjohtaja Todd Jealous ylisti lausunnossaan uutta politiikkaa:
"Strategia osoittaa Obaman hallinnon olevan vakavissaan rikoslain uudistamisen kanssa. Presidentin strategia ottaa käyttöön lähestymistapa, jossa tiedostetaan se, ettemme pysty hoitamaan huumeongelmaa ihmisiä pidättämällä ja se, että meillä on velvollisuus laajentaa niitä smart on crime -keinoja, joissa yksilöt, heidän hyvinvointi ja ihmisarvo ovat huumepolitiikan keskiössä."
USA:n vaikutusvaltaisimman huumepolitiikan reformia ajavan järjestön Drug Policy Alliancen edustaja Bill Piper on kriittisempi:
"Hallinto kertoo pitävänsä huumeiden käyttöä terveysasiana, mutta silti suosii ihmisiä rikosoikeudelliseen järjestelmään sysääviä politiikan muotoja. Siihen saakka kun huumetsaari kertoo lopettavansa ihmisten pidättämisen huumeiden käytön takia, ei hän kohtele huumeiden käyttöä terveysasiana riippumatta siitä, mitä hän sanoo. En tiedä yhtään toista terveysasiaa, jossa ihmiset heitetään linnaan jos he eivät parane."
"Kannabislainsäädännön uudistamisen vastustus osoittaa sen, ettei hallitus aio tosissaan uudistaa huumepolitiikkaa. Sen tulisi vähintäänkin sallia osavaltioiden kehittää kansanterveyttä ja turvallisuutta valvomalla kannabista kuten alkoholia."
Vermontin osavaltion lainsäätäjät dekriminalisoivat 7.5. kannabiksen alle yhden unssin määrän hallussapidon ja monissa osavaltioissa on vireillä erilaisia kannabislakien muutoksia. Obama voi vastustaa laillistamista toisen kautensa loppuun. Liittovaltion ei tarvitse tehdäkään muuta kuin dekriminalisoida kannabiksen käyttö ja rajoittaa DEA valvomaan osavaltioiden rajat ylittävää kauppaa. Tämä merkitsisi USA:n kansalaisille de facto laillistamista.
Lähde: BBC 4.5.2013, Talkradionews 3.5.2013, NORML 26.4.2013, MSNBC 25.4.2013 ja Drug Policy Alliance 24.4.2013
Obama esittelee uuden huumepolitiikkansa:
0 comments:
Lähetä kommentti