perjantai 7. kesäkuuta 2013

Maailmanlaajuisella kannabismarssilla jo satojatuhansia osallistujia

Maailmanlaajuinen kannabismarssi, The Global Marijuana March, järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 1999 New Yorkissa jippie-aktivisti Dana Bealin aloitteesta. Tapahtumasta on tullut yksi kannabiksen laillistamista vaativien päätapahtuma 20.4. pidettävän 420-tapahtuman rinnalle.

Gmm Slider 1Internetin siivittämänä tapahtuma on levinnyt ympäri maailman niin, että yli 800 kaupungissa ja 71 valtiossa on järjestetty mielenosoituksia kannabiksen laillistamiseksi toukokuun ensimmäisenä tai toisena lauantaina. Vuonna 2013 mielenosoituksia järjestettiin yli 218 kaupungissa 41 maassa.

Suomessa järjestettiin tänä vuonna kannabismielenosoitukset Turussa ja Helsingissä, joissa edellisessä marssiin osallistui noin 100 ihmistä ja jälkimmäisessä 200. Tänä vuonna teema oli "valvontaan ja verolle". Ihmisiä kehotettiin myös allekirjoittamaan uusin laillistamisaloite.

Tapahtuman perustaja vankilassa marihuanan kuskaamisesta

New Yorkissa noin 100 ihmistä otti osaa värikkääseen kulkueeseen. Mukana oli myös aktivistiveteraani Aron Kay, joka osallistui vuonna 1973 ensimmäiseen kannabismielenosoitukseen New Yorkissa, eikä ole sen jälkeen jättänyt yhtäkään mielenosoitusta väliin.

Samalla kun kannabis laillistuu kovaa vauhtia USA:ssa, on yksi laillistamisen pioneereista, Dana Beal, joutumassa vankilaan Nebraskassa. 65-vuotias Beal jäi vuonna 2009 kiinni 70 kilon marihuanaerästä, mistä hän sai 4 - 6 vuoden vankeusrangaistuksen.

DanabealBeal kertoi oikeudessa haluavansa jatkaa ibogainehoitojen tarjoamista, mutta olevansa jo liian vanha ja sairas jatkaakseen marihuanan kuskaamista mantereen poikki. Hän on käynyt läpi kaksi sydänleikkausta ollessaan vankilassa Wisconsinissa ja odottaa seuraavaa leikkausta. Todistajat kertoivat Bealin kuljettaneen 15 vuoden ajan maan halki edullista marihuanaa 1000 potilaan joukolle New Yorkissa. Jos Beal tuomitaan, niin silloin heidätkin pitää tuomita!

USA:ssa kannabisaktivismi on vuosikymmenien aikana muuttunut ammattimaiseksi vaikuttamiseksi parlamentaarisella tasolla, eikä kannabiksen käyttö ole enää radikalismin osoitus. New Yorkissa kannabis on vielä virallisesti laitonta ja poliisin stop and frisk -käytäntöä vastaan on noussut laaja kansalaisliike. Samoin lääkekäytön laillistaminen on ajankohtainen puheenaihe New Yorkin osavaltiossa. New Yorkin marssilla alkaakin olla nostalgista veteraanitunnelmaa.

Mielenosoituksen jälkeen pidetyssä tilaisuudessa puheen piti mm. pormestarikandidaatti Sal Albanese, joka kehui aina kannattaneensa kannabiksen laillistamista: "Mielestäni kannabis pitää laillistaa heti. Jos olette samaa mieltä niin tarvitsen siihen teidän apuanne."

Georgiassa ensimmäinen kannabismielenosoitus

Georgian eli entisen Neuvostoliiton osavaltion Gruusian pääkaupungissa Tbilisissä satoja mielenosoittajia kerääntyi sunnuntaina 2.6. maan parlamenttitalon edustalle vaatimaan kannabiksen laillistamista ensimmäistä kertaa. Suurin osa mielenosoittajista oli nuoria.

Moni kantoi vihreää paitaa sekä julisteita ja kylttejä, joissa vaadittiin viranomaisia lopettamaan kannabiksen polttelijoiden vangitseminen. Mielenosoittajat kertoivat, etteivät olleet mainostamassa marihuanaa, vaan vaatimassa sen käyttäjille vapautta.

Sosiaali- ja terveysministeri David Sergeyenko kertoi TV-haastattelussa vain viikkoa aikaisemmin, että hänen ministeriönsä neuvottelee oikeusministeriön kanssa mahdollisesta kannabiksen laillistamisesta.

GMM2013 iso tapahtuma Latinalaisessa Amerikassa

Latinalaisessa Amerikassa kannabiksen laillistaminen ja koko huumepolitiikan uudistaminen ovat saavuttaneet laajan kansanliikkeen mittasuhteet. Kansainväliseen Global Commission on Drug Policy -järjestöön kuuluu monta entistä presidenttiä alueelta ja vuonna 2009 perustettu valtiojohtajien Latin American Commission on Drugs and Democracy -järjestö nosti huumepoliittisen keskustelun ja tietoisuuden aivan uudelle tasolle maanosassa. Myös alueen mahtivaltion USA:n kahdessa osavaltiossa Coloradossa ja Washingtonissa hyväksytty kannabiksen viihdekäytön laillistaminen on antanut pontta vaatimuksille laillistaa kannabis myös Latinalaisessa Amerikassa.

BuenosairesBuenos Airesissa, Meksiko Cityssa, Quitossa Bogotassa, Rio de Janeirossa, Santiago de Chilessä, Limassa, Caracasissa ja Montevideossa voi havaita selvästi huumesodan aiheuttaman hävityksen nostattaman tietoisuuden tason, joka osataan tuoda näyttävästi esille mielenosoituksissa.

Buenos Airesissa Argentiinassa 100 000 ihmistä osallistui mielenosoitukseen - yli kaksi kertaa enemmän kuin viime vuonna. Chilen pääkaupungissa Santiagossa arviolta 50 000 ihmistä kerääntyi 18.5. järjestetylle kannabismarssille ja lisäksi 14:ssa muussa Chilen kaupungissa järjestettiin mielenosoituksia ja marsseja kannabiksen laillistamiseksi.

Kolumbiassa järjestettiin mielenosoituksia eri viikonloppuina: Medellinissä yli 70 000 ihmistä kokoontui marssille 12.5. Calissa oli mielenosoitus samana päivänä. Bogotassa ja Pereirassa järjestettiin mielenosoitukset 19.5. Myös Ibaguéssa, Bucaramangassa, Manizalesissa, Pastossa, Barranquillassa, La Pazissa ja Cartagenassa on järjestetty mielenosoituksia.

Brasiliassa takapakkia, Uruguayssa edistystä

Brasiliassa yli 2000 mielenosoittajaa marssi Rio de Janeirossa ja 37 kaupungissa aiotaan järjestää erilaisia tapahtumia kesäkuun aikana. Brasilian parlamentin suunnitelmat tiukentaa huumepolitiikkaa saivat osakseen eniten mielenosoittajien kritiikkiä. Lehdistötiedotteessa mielenosoittajat kertoivat huumepidätysten lisääntyneen 284% kuluneiden 10 vuoden aikana. Niiden kohteeksi joutuvat ensisijassa mustat, köyhät ja nuoret: maan vangeista 40% on tällä hetkellä nuoria.

Uruguayn pääkaupungissa Montevideossa marssittiin 8.5. maan hallituksen laillistamissuunnitelman puolesta. Sen toteutumisen toivottiin parantavan maan huumepolitiikkaa sallimalla ongelmaisten käyttäjien saada julkista terveydenhoitoa vankeuden sijaan. Erityisesti lakialoitteen salliman kotikasvatuksen laillistaminen sai laajaa suosiota.

Meksiko Cityssä mielenosoittajien määräksi arvioitiin 4000 - 12 000. Tapahtuma sai laajaa julkisuutta tiedotusvälineissä, joiden pääkirjoituksissa vaadittiin kannabista koskevan lainsäädännön uudistamista.

Latinalaisen Amerikan muutoksen tuulet eivät enää puhalla pelkästään kaduilla ja toreilla, vaan myös vallassa olevien presidenttien virkahuoneissa, joissa kieltolain paradigma on asetettu kyseenalaiseksi.

Kansalaisten vaatimukset Latinalaisessa Amerikassa ovat selvät: kannabiksen ei-kaupallisten kasvattajien välitön vapauttaminen ja pidätysten lopettaminen; kannabiksen tajonnan julkinen valvonta; kannabiksen teollisen- ja lääkekäytön tutkimus valtiovallan tehtäväksi ja valvottavaksi; kannabiksen käyttäjien ja kasvattajien yhdistysten virallinen hyväksyminen; huumeiden käytön aiheuttamien haittojen julkisen, ilmaisen ja kaikkien tavoitettavissa olevan hoidon säätäminen lailla; huumeidenkäyttäjien kriminalisoinnin lopettaminen ja heidän ihmisoikeuksien kunnioittaminen.

Lähde: HS 4.5.2013IDPC 30.5.2013HS:n video: mukana myös lapsiaGMM-sivustoThe Villager 9.5.2013Teletica 18.5.2013Growlandia 9.5.2013I love Chile 20.5.2013Radio Free Europe 3.6.2013

Mielenosoitus Tbilisissä: Helsinki: Turku: Buenos Aires: Frankfurt: Kööpenhamina: Vancouver: Praha: Cape Town:

Banner


0 comments:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...