tiistai 22. tammikuuta 2013

Ranskan kannabisklubit tulevat ulos kaapista

Ranska tarjoaa tuoreen esimerkin asenteiden muuttumisesta kannabista kohtaan. Kannabiksen käyttö ja kasvatus omaan käyttöön eivät ole Ranskan rikoslain mukaan rikoksia, mutta kasvatus myyntiin on. Ranskalaiset kannabiksen kasvattajien klubit ovat päättäneet kertoa toiminnastaan avoimesti viranomaisille, vaikka lain mukaan huumausaineiden tuottajia voi uhata kymmenien vuosien vankeustuomio.

Dominique Broc  Porte Parole National Du Projet  Cannabis Social Clubs   Pose Devant Sa Production De Cannabis    Son Domicile  Le 4 Janvier 2013    Esvres  Pr  S De ToursRanskassa kannabiksen kasvattajat ovat vuodesta 2009 saakka alkaneet järjestäytyä "sosiaalisiksi kannabisklubeiksi", joita Ranskassa on jo 150 - 200. Nämä klubit aikovat nyt helmikuussa ilmoittautua paikallishallinnolle "kansalais­tottelemattomuuden" osoituksena. Kannabisklubien pääargumenttinsa laillistamisen puolesta on se, että kannabiksen kasvatus ja myynti luvanvaraisesti on paras tapa taistella rikollisuutta vastaan.

"Tämä on kansalaistottelemattomuuden osoitus. Haluamme tuoda toimintamme päivänvaloon. Me tuotamme kannabista yhteiskunnan suojelemiseksi mafian vaikutuksilta, joka tunkee tuottamaan kannabista suuressa mittakaavassa myydäkseen sitä lapsillemme", kertoo projektin tiedottaja Dominique Broc. Kasvojaan peittelemättä hän esittelee muutaman neliömetrin kokoista kasvatusprojektiaan kotonaan.

Jaetut kustannukset - halpa hinta

Tässä kollektiivisessa tuotantomallissa kuusitoista henkilöä jakaa kustannukset.

"Jokainen maksaa osuudestaan oman vuosikulutuksensa mukaan (puolesta kilosta kolmeen kiloon) ja saa sitä tuotantokustannuksien hinnalla. Me emme aio rahastaa tuotteella, vaan jokaisella meistä on päivätyö. Me voimme kertoa tarkkaan sen, kuinka paljon me tuotamme", Broc selittää.

Brocin mukaan klubia yhdistävä luottamuksen ilmapiiri eliminoi jälleenmyymisen riskin, eikä klubiin oteta alaikäisiä.

"Kustannukset jakamalla tulee tuotteen hinnaksi 25 senttiä grammalta, joskus jopa vähemmän, kun sama tuote maksaa laittomilla markkinoilla 10 - 15 euroa ja on laadultaan usein hyvin epäilyttävää", Broc jatkaa.

Klubin jäsenistössä on mm. sähköteknikko, lääkäri, taksikuski sekä nainen, joka käyttää kannabista MS-taudin oireiden lievittämiseen lääkärinsä hyväksymänä. Tourainessa kolme vuotta sitten perustettu klubi tuottaa 23 kiloa marihuanaa vuodessa. Brocin mukaan poliisi tietää asian.

"Poliisi seuraa toimintaamme ja näkee suoraan, ettemme myy tuotettamme. Me taistelemme poliisin kanssa huumeiden salakuljetusta vastaan, mutta omalla tavallamme ja ilman veronmaksajien rahoja."

Samalla kun nämä kannabiksen dekriminalisointia kannattavatklubit jakavat tuotteensa tuotantokustannukset, jakavat he myös ne ongelmat, joita tästä toiminnasta voi koitua. Ranskan huumelakien mukaan huumausaineen tuotannosta voidaan langettaa jopa 20 vuoden vankeustuomio ja 7,5 miljoonan euron sakot. Jos tätä tehdään kollektiivisesti, voi rangaistus olla jopa 30 vuotta vankeutta sakkojen lisäksi.

Saadakseen asiansa julkisuuteen aikovat klubit ilmiantaa itsensä paikallishallinnoille helmikuussa. Broc sanoo taistelevansa "kieltolain syöpää" vastaan, jonka hän tuntee hyvin. Hän sai vuonna 1990 18 kuukauden vankeustuomion kannabiksen hallussapidosta.

"Haluamme saada toiminnallemme tunnustusta julkisena palveluna", selittää Farid Ghehioueche, joka on kannabisklubiaktivisti ja Kannabis ilman rajoja -järjestön (Cannabis sans frontières) jäsen.

"Haluamme saada julkisen tunnustuksen toiminnallemme, luoda keskustelua erilaisista toimenpiteistä ja vaatia strategiaa kannabiksen kieltolain lopettamiseksi. Me emme tee tätä rahan takia, vaan voidaksemme elää ilman laittomien markkinoiden aiheuttamia riskejä ja saadaksemme valtiolta tunnustuksen täysivaltaisina kansalaisina", kertoo Farid Ghehioueche.

"Odotamme nykyiseltä hallitukselta tunnustusta sen sijaan, että se jatkaisi laittoman talouden kannattamista. Meidän päävastustajia ovat laittomat kauppiaat. Me haluamme kertoi toiminnastamme suurelle yleisölle. Asuinalueiden pikkudiilerit ovat meidän kimpussamme, koska toimintamme horjuttaa juuri heidän talouttaan", täsmentää Dominique Broc.

Hollannissa kannabiksen myynti ja käyttö ovat laillisia ns. kannabiskahviloissa, mutta ranskalaiset kannabisklubit ovat hakeneet mallinsa Espanjasta, missä laki sallii kannabiksen pienimuotoisen kasvatuksen yksityiseen käyttöön. Tämän lain varjolla Espanjaan on syntynyt suuri joukko kannabisklubeja, joiden mukaan suhteellisen pienet kasvatusjärjestelmät takaavat tehokkaimman tavan valvoa markkinoita, tuotteen laatua, hintatasoa sekä ikärajojen noudattamista.

Myös Portugalissa suunnitellaan siirtymistä Espanjan malliin.

Lähde: ENCOD 5.1.2012 ja Forbes 11.1.2013


0 comments:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...