Kun poliisi yritti tunkeutua Albanian kannabispääkaupunkina tunnettuun Lazaratin vuoristokylään, saivat he vastaansa niin hurjaa tulitusta, että paikallinen poliisi kuvasi tilannetta ”melkein oikeaksi sodaksi”.
Anonyymisti koston pelossa puhuva poliisi kertoo olleensa osa erikoisjoukkojen operaatiota, jossa tarkka-ampujat miehittivät näköalapaikat samalla kun rynnäkköjoukot hyökkäsivät pidättämään kylää ympäröivillä pelloilla työskenteleviä ihmisiä.
Lazaratin ympärillä ei ole mitään tavallisia peltoja, vaan kylä tunnetaan Albanian kannabispääkaupunkina. Italian poliisin mukaan kannabis tuottaa kylälle vuodessa 6 miljardin dollarin eli noin 4,5 miljardin euron tulot.
Paikallinen poliisi kiistää näin korkeat luvut, mutta hekin myöntävät, että kannabiksen tuotanto kukoistaa.
Yksi kilo tätä Lazaratista kuuluisan kylän tehnyttä tuotetta maksaa suoraan kylästä ostettuna keskimäärin 350 euroa, maastaviejille sen hinta on 500 euroa ja isommille ryhmille Kreikkaan tai Italiaan salakuljettaville hinta on 800 euroa kilolta. Hintaero tulee siitä, että vientiin menevä kannabis käsitellään huolellisemmin. Länsi-Euroopassa kannabiksen keskihinta on 5 euroa grammalta, eli 5000 euroa kilolta.
Viime vuonna ratsia ei kestänyt kauaa. Poliisien aloitettua kannabiskasvien niittämisen, jostakin ilmestyi 15 maastoautoa, joihin oli asennettu raskaita konekivääreitä, joilla aloitettiin tulittaa.
”Meihin kohdistui silmitöntä tulitusta kahdestakymmenestä suunnasta, mukana konekivääreitä ja panssarintorjuntaohjuksia. Näin 70-vuotiaan isoäidin ampuvan meitä konekiväärillä. Luulin kuolevani.”
Poliisi kertoi vetäytyneensä siviiliuhrien pelossa sala-ampujien tuhottua heidän maastoautonsa räjähteillä.
Eivätkä poliisit ole sen jälkeen palanneet. Poliisin edustaja kertoo huumeiden salakuljettajien hyötyvän poliittisesta tyhjiöstä hallituksen muodostuksen pitkittyessä.
Poliisit eivät ole tehneet paljoakaan laittoman kaupan hillitsemiseksi. Kaikki operaatiot kylää vastaan aiheuttaisivat poliisin mukaan ”verisen sodan”.
Poliisit ovat lähinnä pysäytelleet alueelle pyrkiviä vettä kuljettavia kuorma-autoja sekä pidättäneet sinne pyrkiviä kausityöläisiä. He yrittävät myös pysäyttää alueelta tulevia kannabislasteja. Viime vuonna takavarikkoon saatiin yhteensä noin 25 tonnia kannabista.
Kannabis kylvetään toukokuussa ja korjataan syyskuussa. Ainakin 90% kylän 7000 asukkaasta arvioidaan olevan mukana bisneksessä. Samalla kun Albanian talous kärsii Italian ja Kreikan talouskriisien vanavedessä, vallitsee Lazaratissa vauraus.
Tiedustelutietojen mukaan kylässä oli viime vuonna kaikkiaan yli 60 hehtaaria hamppuviljelyksiä, joilla kasvoi yli 300 000 kasvia, joista saadaan 500 tonnia kannabista. Lazaratin alueen arvioidaan tuottavan 90% Albaniassa kasvatetusta kannabiksesta. Kannabista kasvatetaan paljon myös Valonan, Shkodran, Tiranan and Durresin alueilla.
Tänä vuonna Italian armeijan suorittamissa valvontalennoissa paljastui yli 500 plantaasia, jotka tuottavat satoja tonneja kannabista Länsi-Euroopan markkinoille.
Tiedustelukuvista näkee terassiviljelmillä kasvavia pensaita, jotka tekevät muuten karusta vuoristomaisemasta vihreän keitaan.
Kylään pyrkivät toimittajat kohtaavat samat vaarat kuin poliisi. Salakuljettajat partioivat pääteillä karkottaakseen toimittajat pois tuomasta paikalle ei-toivottua julkisuutta.
Poliisin edustajan mukaan mahdollisten siviiliuhrien uhkan takia poliisi ei aio tunkeutua Lazaratiin ja ainoastaan poliittinen tahto voi ratkaista tämän ongelman. Tällä hän tarkoittaa ”päätöstä pääministerin toimistosta, eikä lainkaan alhaisemmalta taholta”.
Lähde: Oroville Mercury Register 16.8.2013 ja inSerbia 11.8.2013
Kaksi hollantilaista turistia poikkesi kesällä 2012 Lazaratissa:
0 comments:
Lähetä kommentti