keskiviikko 10. syyskuuta 2014

Laillistaminen UNGASS2016:n agendalle

Kolme vuotta sitten kansainvälinen huumekeskustelu nousi aivan uudelle tasolle arvovaltaisen kansainvälisen huumepoliittisen komission aloitettua kampanjointinsa repressiivisen huumepolitiikan muuttamiseksi vastaamaan tutkittua tietoa. Nykyinen politiikka rikastuttaa järjestäytynyttä rikollisuutta ja korruptoi valvontaviranomaiset taloudellisesti, henkisesti ja moraalisesti. Uusimmassa raportissaan komissio suosittelee huumekaupan ottamista yhteiskunnan valvontaan ja se aikoo viedä ehdotuksensa YK:n erikoisyleiskokoukseen keskusteltavaksi vuonna 2016.

altKansainvälinen huumepoliittinen komissio julkaisi 2.6.2011 ensimmäisen raporttinsa, jossa otettiin vahvasti kantaa nykyistä epäonnistunutta huumepolitiikkaa vastaan. Komission jäsenet ovat maailmanpolitiikan raskasta sarjaa ja siksi heidän vaatimuksensa saavuttivat laajan yleisön kansainvälisesti.

Komissio rikkoi sen vuosikymmeniä kestäneen tabun, että huumepolitiikasta ei voi puhua asiallisesti, kiihkottomasti ja tutkittuun tietoon perustuen myös maailman politiikan huipulla. 

Arvovaltaisen komission vaatimukset saavuttivat virassa olevia maailman johtajia, ja mm. Kolumbian ja Guatemalan presidentit veivät komission viestin suoraan YK:n yleiskokoukseen vuonna 2013. Vuoden 2014 alussa YK:n entinen pääsihteeri Kofi Annan vei komission sanoman maailman talousjohtajien kokoukseen Davosiin.

9.9.2014 komissio julkaisi raportin “Taking Control: Pathways to Drug Policies that Work”, joka heijastaa komission jäsenten ajatusten kehitystä näiden kuluneiden kolmen vuoden aikana.

Raportti ei pelkästään toista komission aiemmin esittämiä vaatimuksia dekriminalisoida huumeiden käyttö, luoda vaihtoehtoja vangitsemiselle ja lisätä kansanterveydellisiä toimintatapoja huumeongelman käsittelyyn. Uusi raportti vaatii vastuullista laillista jakelua nykyisin kielletyille aineille.

“Tehokkain tapa vähentää maailmanlaajuisen huumeiden kieltolain aiheuttamia haittoja ja edistää kansanterveydellisiä päämääriä sekä turvallisuutta on saada huumausaineet valvontaan vastuullisen laillisen säätelyn avulla”, raportissa todetaan.

“YK:n huumevalvontajärjestelmä perustuu sille utopistiselle tavoitteelle, että kieltolaki johdattaisi meidät huumeettomaan maailmaan. Todellisuudessa huumeiden käyttö lisääntyy. Kieltolaki on luonut järkyttävän katastrofin, ei huumeetonta maailmaa”, entinen Meksikon presidentti Ernesto Zedillo kertoi raportin julkistamistilaisuudessa New Yorkissa 9.9.

Komission puheenjohtaja, entinen Brasilian presidentti Fernando Henrique Cardoso kirjoittaa esipuheessaan, että “Meitä innostaa tunne tämän asian ajankohtaisuudesta. Maailmalla vallitsee laaja ymmärrys siitä, ettei nykyinen politiikka toimi, sekä sen tunnustaminen, että muutos on tarpeellinen ja mahdollinen. Olemme vakuuttuneita siitä, että vuoden 2016 YK:n erikoisyleiskokous (UNGASS2016) tulee olemaan historiallinen tilaisuus keskustella huumevalvonnan puutteista, toimivista vaihtoehdoista sekä yhdistää tämä niihin keskusteluihin, joita käydään maailman kehityksestä ja ihmisoikeustilanteesta.”

Lähde: Komission kotisivut, Komission Youtube kanava


0 comments:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...