perjantai 23. tammikuuta 2015

Jamaikan liian pitkään pantattu ganjan laillistaminen

Ganjan kieltolaki haihtui savuna ilmaan maailman ilmeisimmässä kannabiksen laillistavassa valtiossa, Jamaikalla. Jamaikan parlamentin alahuone hyväksyi torstaina 22.1. kannabiksen hallussapidon dekriminalisoivan lain, ja senaatin pitäisi hyväksyä laki ensi viikolla mutta asiaa pidetään jo varmana.

JamaikaturistitMoni turisti voi luulla, että ganja on aina ollut laillista Jamaikalla, mutta ganjan käyttö kriminalisoitiin jo vuonna 1913 Jamaikan ollessa Iso-Britannian alusmaa. YK:n tietojen mukaan noin 10% jamaikalaisista käyttää kannabista säännöllisesti mutta vuonna 2013 tehdyn tutkimuksen mukaan 66% jamaikalaisista kertoo käyttäneensä kannabista ja 86% kannattaa sen käyttöä lääkinnällisesti. 

Jamaikan parlamentin alahuoneen hyväksymä laki dekriminalisoi alle kahden unssin eli alle 56 gramman hallussapidon ja sallii kasvattaa korkeintaan viisi kasvia omaan käyttöön. Laki sallii kannabiksen käytön uskonnollisiin, lääketieteellisiin, lääkinnällisiin ja tutkimustarkoituksiin. Kannabiksen julkinen käyttö pysyy kiellettynä.

Saarivaltion rastafarit saavat luvan käyttää ganjaa hengellisissä rituaaleissaan laillisesti ensi kerran sitten rastafari-liikkeen perustamisen 1930-luvulla.

Lailla perustetaan myös teolliseen-, lääke- ja tutkimuskäyttöön tarkoitetun hampun ja kannabiksen kasvatusta, myyntiä ja jakelua valvova virasto. Oikeusministeri Mark Goldingin mukaan tämä laki on lähtölaukaus maan lääkekannabisteollisuudelle.

“Me aiomme hyötyä tästä kasvussa olevasta teollisuudenalasta”, oikeusministeri Golding tähdensi.

Jamaikan kansallinen ganjakomitea suositteli jo 14 vuotta sitten ganjan käytön dekriminalisointia mutta Yhdysvaltojen painostuksesta suunnitelmaa on lykätty. Kansallisen kannabistutkimuksen työryhmän johtaja Delano Seiveright uskoo lain menevän läpi ensi viikon senaatin käsittelyssä.

“Tämä asia on vienyt jo aivan liian paljon aikaa”.

Lähde: The Guardian 22.1.2015


0 comments:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...