maanantai 12. maaliskuuta 2012

Kansalaisaloitteita kannabiksen laillisen aseman muuttamiseksi

Maailmalla voimistuva kannabiksen laillistamisaalto alkaa näkymään myös Suomessa. Täällä tuli 1. maaliskuuta voimaan valtiollinen kansalaisaloite, jollainen on jo käytössä useassa Euroopan maassa. Ensimmäisten joukossa aloitettiin nimienkeruu kannabiksen laillisen aseman muuttamiseksi.

Aloitelogo1logoJulkisuuteen on tullut heti aluksi kaksi aloitetta kannabiksen laillisen aseman muuttamiseksi, joista laillistamiseen kehottava aloite on jo aloittanut nimien keruun. Kansalaisaloitteen alle tarvitaan 50 000 allekirjoitusta puolessa vuodessa eli kansalaisaloitteelle on väkilukuun suhteutettuna pyritty tekemään korkea kynnys päästä eteenpäin.

Verkkokeräyksessä voidaan käyttää joko vireillepanijan itse järjestämää tietojärjestelmää tai oikeusministeriön ylläpitämää maksutonta verkkopalvelua, joka tulee käyttöön loppuvuodesta 2012. Vireillepanijan on hankittava mahdolliselle omalle verkkokeräysjärjestelmälleen Viestintäviraston hyväksyntä. Verkossa tehtävä aloite ja sen kannatusilmoitusten keräys edellyttävät aina niin sanottua vahvaa sähköistä tunnistamista, esimerkiksi pankkitunnusten tai teleoperaattoreiden mobiilitunnusten käyttöä. Kannabisaloitetta puoltavia allekirjoituksia joudutaankin toistaiseksi keräämään käsin paperilappusille.

Turkulainen opiskelija Ville Haikonen käynnisti nimien keruun kannabiksen laillistamiseksi. Aloitteen mukaan "Järjestäytyneen rikollisuuden yksi tulonlähde, mahdollisesti jopa tärkein, on kannabis. Laillistamalla kannabis saadaan järjestäytyneeltä rikollisuudelta tulonlähde pois ja huumekauppiailta "sisäänheittohuume" pois tarjouslistalta. Tämän lisäksi Suomen poliisi voi ohjata resurssejaan vakavampien rikosten selvittämiseen."

Laillistaminen mahdollistaisi sen, että "Laillistettua kannabista voidaan pitää seurannassa ja näin varmistua, ettei lopputuotteessa ole ylimääräisiä terveydelle haitallisia ainesosia. Lisäksi voidaan asettaa rajoituksia THC-pitoisuudelle ja vastaavasti minimivaatimuksia CBD-pitoisuudelle."

Ja lisäksi "Kannabis tulee ottaa verotettavaksi tuotteeksi kahvin, alkoholin ja tupakan tapaan. Veroprosentin tulee olla riittävän korkea kattaakseen kannabiksesta yhteiskunnalle aiheutuvat menot, mutta riittävän matala, jotta myyntihinta pysyy katukauppahintojen alapuolella."

Ville Haikosen lakialoitetteeseen voi tutustua aloitteen Facebook-ryhmässä. Aloitteen tulostettava lomakepohja liitteineen on saatavissa PDF-tiedostoina tai RAR-pakettina.

Kannabiksen depenalisointi

Toinen aloite, joka on Jaakko Mäen käsialaa, tähtää rankaisemisen lopettamiseen ja on uutista kirjoittaessa vielä alkuvaiheissaan.

"Kannabiksen käyttö, sekä sen kasvatus henkilökohtaiseen käyttöön ovat käytännössä uhrittomia rikoksia. Onko meillä oikeasti varaa hampuusien jahtaamiseen?

Kannabiksen käyttö, sekä kasvatus omaan käyttöön ovat käytännössä uhrittomia rikoksia joiden valvomiseen käytetyt voimavarat ovat poliisin muutenkin äärirajoilleen venytettyjen resurssien tuhlaamista.

Jokainen joka kannabiksen käyttäjiä tuntee, tietää kuinka harmiton sakki kyseessä on ja kuinka hirvittävä vääryys on että heidät niputetaan samaan porukkaan kaikenmaailman pilleristien, kriminaalien ja nistien kanssa.

Ehdottaisinkin että kannabiksen käyttö ja kasvatus henkilökohtaiseen käyttöön depenalisoitaisiin. Näin estettäisiin monen nuoren syrjäytyminen turhan rikosrekisterin tai h-merkinnän takia, parannettaisiin hoitoon hakeutuvuutta niiden kohdalla joille hampusta tulee ongelma ja varsinkin huumepoliisin resurssit voitaisiin kohdentaa oikeisiin ongelmakohtiin.

On aika herätä ja tajuta että meitä pilvenpolttelijoita on tässä maassa kymmeniä tuhansia, eikä meistä enää voi tehdä rikollisia ilman syytä tai uhria."


0 comments:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...