lauantai 3. maaliskuuta 2012

Vasemmisto esitti kannabisklubimallia Saksan parlamentille

Saksan sosialistinen vasemmistopuolue vaati parlamentissa asiantuntijoiden tukemana kannabiksen laillistamista kannabisklubimallin kautta. Ajatus sai osakseen laajaa vastustusta.

21 6Vasemmistopuolueen ehdotuksen mukaan saksalaiset saisivat perustaa klubeja, joiden jäsenet saisivat kasvattaa kannabista. Kannabisklubeissa olisi ikäraja. Ehdotuksen mukaan kerralla hallussapidettävän määrän yläraja nostettaisiin 30 grammaan eli kaksinkertaiseksi nykyisestä.

Ehdotuksen laatija on vasemmistopuolueen huumepoliittinen neuvonantaja Frank Tempel, joka toimi aiemmin poliisin kanssa yhteistyötä tehneen huumeiden vastaisen ryhmän johtajana itäisessä Thuringin osavaltiossa. Nyt hänen mielestään tarvitaan käänne asenteissa huumeita kohtaan.

"Kannabiksen kieltolailla on tällä hetkellä enää vähän kannatusta", hän sanoo. Hänen mukaansa 3,5-4 miljoonaa saksalaista käyttää kannabista eikä kieltolailla ole vaikutusta heidän valintaansa. Saksan kannabisliiton (Deutscher Hanf Verband, DHV) mukaan joka vuosi 100 000 käyttäjää joutuu lain kanssa tekemisiin.

Tempelin mielestä kieltolaki rohkaisee väärinkäyttöön, koska se estää julkisen tiedotuksen aiheesta. Valtion pitäisi asettaa käytön ehkäisy, nuorison suojeleminen ja huumemarkkinoiden valvonta kriminalisoinnin edelle.

Ehdotuksen mukaan paikalliset terveysviranomaiset ja järjestyksestä vastaavat virkamiehet toimisivat yhteistyössä klubien kanssa.

Saksan kannabisliitto oli laatimassa aloitetta

Georg Wurth on ollut vuodesta 2002 lähtien Saksan kannabisliiton puheenjohtaja ja tiedottaja. Häntä rangaistiin vuonna 1996 neljän gramman marihuanamäärän hallussapidosta, mistä hän sai virikkeen alkaa vyöryttämään laillistamiskeskustelua. Hänen onnekseen tai epäonnekseen tuomio meni aina liittovaltion korkeimpaan oikeuteen. Wurthin vuonna 2010 laatima vetoomus otsikoltaan "kannabiksen kuluttajan dekriminalisoiminen" oli ratkaiseva tekijä vasemmistopuolueen Saksan eduskunnalle esittämille ehdotuksille kannabisklubien perustamiseksi.

Kuinka merkittävä askel tämä aloite on kannabiksen laillistamiselle Saksassa?

436518 201012216338657407Georg Wurth: Selvästikin iso askel. Vasemmiston ehdotus ei ole laillistaminen, vaan kyseessä on dekriminalisoiminen. Kannabiksen kuluttajaa ei syytettäisi jos kannabis olisi kannabisklubin tuottamaa. Toisena ehdotuksena on hallussapidettävän määrän nostaminen 30 grammaan. Itsekasvatetusta kannabiksesta rangaistaan ankarasti Saksassa. Käyttäjän on vaarallisempaa kasvattaa omansa kuin ostaa laittomilta markkinoilta, koska kasvattajalla voi olla kerralla iso määrä valmiina. Nykyinen laki aiheuttaa siten ei-aiottuna seurauksena sen, että kotikasvattajia rangaistaan ja laittomat markkinat hyötyvät. Kannabiksen käyttäjien klubit ovat vaihtoehto tälle. Ne palvelisivat niitä ihmisiä, jotka eivät jostain syystä pysty tai osaa kasvattaa kannabistaan.

Espanjassa tämä toimii loistavasti. Heillä on selvät säännöt, he toimivat yhteistyössä viranomaisten kanssa, he ilmoittavat, kuinka paljon ja missä he kasvattavat.

Kuinka kannabisklubit valvovat sitä, että sen jäsenet pitävät kiinni 30 gramman rajasta?

Tästä täytyy sopia sitten myöhemmin. Belgiassa toimii myös kannabisklubeja, joissa jokaisella on oma kasvi. Pääasia on yhteistyö viranomaisten kanssa ja kaiken dokumentointi. Useimmilla klubeilla on hyvät tarkoitusperät ja heidän jakelu toimii läpinäkyvyyden periaatteella tai muuten niiden toimiluvat peruutetaan. Tätä taustaa vastaan uskon, että laillisesti sovituista säännöistä pidetään kiinni, kuten alaikäisille myymisen kiellosta.

Voisinko jäsenenä viedä siemeniä kotiini ja kasvattaa kasvini siellä?

Voisin hyvinkin kuvitella tällaista. Mutta tämä yksilöiden harrastama kasvatus tulisi myös jotenkin ottaa valvontaan. Tämä oli ensimmäisiä asioita, joita Belgiassa ja Espanjassa jouduttiin viemään oikeuteen. Tietysti voitaisiin vaatia sitä, että kasvatus olisi mahdollista vain klubeissa. Mielestäni tämä ei ole järkevää, koska kotonaan kannabiksensa kasvattava ei ole rikollinen. Mielestäni pitäisi sallia viisi kasvia.

Pääseekö kuka tahansa klubin jäseneksi?

Klubit on tarkoitettu aikuisille. Tämä on tärkein ehto.

Mitä tapahtuu, jos jonkun rikosrekisterissä on merkintä säännöllisestä kannabiksen käytöstä tai autolla ajamisesta kannabiksen vaikutukset alaisena?

Tällaisten rikkomusten ei pitäisi olla aiheellisia. Tästä ehdotuksessa on kyse. Saksassa on noin neljä miljoonaa kannabiksen käyttäjää ja joka vuosi kannabista käsitellään oikeudessa 100 000:ssa eri jutussa. Virkamiehet ja poliisit tekevät valtavasti työtä uhitellessaan näille ihmisille, joiden rikos on ainoastaan kannabiksen polttaminen alkoholin juomisen sijaan. Miksei tällaisen rikosrekisterin saaneita ihmisiä sallittaisi klubien jäseniksi?

Entä liikennelait?

Jos ajaessaan polttaa kannabista, hänen ajokorttinsa pitäisi voida peruuttaa. Mutta sillä, onko kannabis klubeista vai pimeltä markkinoilta, ei pitäisi olla mitään eroa. Tällä hetkellä moni ihminen menettää ajokorttinsa vaikka he eivät ole ajaneet autoa paukuissa. Poliisi voi merkitä ihmisen rekisteritietoihin, että tämä on "säännöllinen käyttäjä", vaikka henkilö käyttäisi kannabista vain viikonloppuisin. Näin ei tehdä alkoholin käyttäjille. Tämä on kannabiksen käyttäjien diskriminointia, millä ei ole mitään tekemistä liikenneturvallisuuden kanssa.

Konservatiivinen koalitiohallitus vastustaa kannabisklubeja

Konservatiivisen hallituskoalition reaktio on ollut odotetun kielteinen. Kristillisdemokraatit ja Vapaa demokraattinen puolue olivat jyrkästi sitä vastaan.

Oppositiossa oleva sosiaalidemokraattinen puolue vastusti myös ajatusta, mutta sanoi kannabislakien tarvitsevan yhdenmukaistamista. Tällä hetkellä Saksan eri osavaltioissa omaan käyttöön tarkoitettu määrä vaihtelee 6:sta 15:een grammaan. Puolueen edustajan Angelika Grafin mukaan tarvitaan yhtenäinen raja koko maahan.

Pääministeri Angela Merkelin kaudella ei tulla näkemään liberaalia politiikkaa eikä kannabiksen laillistamista. Jopa Vihreät, jotka kannattavat jonkinlaista laillistamista, olivat kannabisklubeja vastaan.

Kannabiksen käyttö vähentynyt

Tuoreen Saksan hallituksen teettämän tutkimuksen mukaan saksalaisnuoret polttavat selvästi vähemmän tupakkaa ja hieman vähemmän kannabista kuin 10 vuotta sitten, mutta harrastavat enemmän kännäämistä. 

Vuonna 2001 27,5% 12-17-vuotiaista poltti tupakkaa, mutta nyt enää vain 11,7%. 18-25-vuotiaista 36,8% poltti tupakkaa, mikä sekin on pientä laskua vuoden 2001 44,5%:sta. Sen sijaan kännääminen on lisääntynyt nuorten aikuisten kohdalla vuoden 2001 37,9%:sta 42%:iin. Kannabiksen käyttö laski 12-17-vuotiailla 6,7%:iin vuoden 2004 ennätystasosta 15,1%:sta. Nuorten aikuisten eli 18-25-vuotiailla kannabista käyttävien osuus laski vain hieman eli 43%:sta 39,2%:iin.

Tupakointilakien täytäntöönpano on suhteellisen laiskaa Saksassa ja niiden toteuttamisessa on alueellisia eroja, mutta täytäntöönpanoa aiotaan kiristää eri osavaltioissa.

Lähde: Deutsche Welle 10.2.2012 ja ENCOD 25.1.2012


0 comments:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...