sunnuntai 24. helmikuuta 2013

Suuri keskiluokka alkaa lämmetä laillistamiselle Britanniassa

 

Tuoreen tutkimuksen mukaan yli puolet Britannian kansalaisista - ja Daily Mailin lukijoistakin 45% - kannattaa kannabiksen laillistamista.

DailymailIpsos-MORI-mielipidemittauksen mukaan 53% briteistä haluaa kannabiksen lailliseksi ja vain 14% haluaa tiukentaa rangaistuksia. Transform Drug Policy Foundationin tilaaman tutkimuksen mukaan suuri keskiluokka on muuttunut huomattavan liberaaliksi kannabista kohtaan.

"Nämä tulokset osoittavat sen, kuinka etäällä poliitikot ovat kansasta. Poliitikot väistelevät huumekeskustelua, vaikka puolet heidän kannattajistaan haluaa kannabiksen tuotannon ja myynnin laillisen valvonnan piiriin", kommentoi Transformin edustaja.

Poliitikot ovat toistaneet omaa "kovana huumeita vastaan" -propagandaansa niin kauan, että he uskovat suuren yleisön olevan enemmän peloissaan muutosta kohtaan kuin mitä he todellisuudessa ovat. Maailma muuttuu ja suuri yleisö on edistyksellisempää kautta poliittisen jatkumon kuin mitä olemme luulleet."

Mielipidemittauksessa tutkittiin mielipiteitä myös tiedotusvälineiden seuraamisen perusteella ja sen mukaan jopa Daily Mailin lukijoiden keskuudessa liki puolet haluaa lieventää rankaisevaa politiikkaa kannabiksen osalta ja enemmistö puoltaa puolueetonta tutkimusta kaikista vaihtoehdoista, mikä voi olla yllätys lehden kustantajille.

Tulosten mukaan keskiluokkaisten sanomalehtien, kuten Daily Mailin ja Expressin, lukijoista 45% kannattaa kannabiksen laillistamista.

Vahva laillistamisen kannatus niiden sanomalehtien lukijoiden joukossa, joiden on oletettu olevan erityisen vihamielisiä mietoja huumeita kohtaan, osoittaa julkisen mielipiteen käyvän läpi perusteellista muutosta.

Labour-puolueen pääministeri Gordon Brown palautti kannabiksen takaisin B-luokkaan pari vuotta sitten miellyttääkseen Daily Mailin päätoimittajaa Paul Dacrea. Tabloidilehdistön reaktion pelko on ollut selittävä voima poliitikkojen haluttomuudessa osallistua huumepoliittiseen keskusteluun.

Kaikkien huumepoliittisten vaihtoehtojen tutkiminen sai 67%:n kannatuksen koko yleisöltä, 65%:n kannatuksen keskiluokan sanomalehtien lukijoilta ja 66%:n kannatuksen tabloidilehdistön lukijoilta.

Konservatiivien kannattajista 70% ja Labourin kannattajista 69% kannatti tätä vaihtoehtoa.

Sisäministeriön komitea vaati viime vuonna kuninkaallisen komitean asettamista tutkimaan huumepolitiikkaa, mutta sisäministeri ja pääministeri vastustivat ajatusta.

Parlamentin ylähuone vaatii huumeiden dekriminalisointia

Britannian parlamentin ylähuoneen puolueiden huumepolitiikkaa tutkiva ryhmä julkisti raportin huumepolitiikan uudistamisesta, jossa todetaan kriminaalisanktioiden olevan tehottomia huumeriippuvuuden hoitamisessa ja pelkästään syrjäyttävän käyttäjiä.

Ryhmän mielestä pienen huumemäärän takia kiinnijääneitä ei pitäisi rangaista; laittomien huumeiden käyttö ja hallussapito pitää dekriminalisoida. Vähiten haitallisia päihteitä pitäisi myydä valvotusti luvanvaraisesti toimivissa myymälöissä varoitusmerkinnöillä varustetuissa pakkauksissa.

Aikaisemmin alahuoneen kansanedustajien kehotus perustaa kuninkaallinen komitea huumeiden dekriminalisoinnin selvittämiseksi sai kylmän vastaanoton pääministeri David Cameronilta.

Ylähuoneen ryhmässä on kaksi konservatiivia, kaksi Labour-puolueen, yksi liberaalidemokraattien ja neljä sitoutumatonta edustajaa. Se kuuli 31 eri organisaatiota ja asiantuntijaa, kuten poliisipäällikköjen liittoa ja hallituksen neuvoa-antavaa komiteaa huumeiden käytössä.

Meacher"Britannian huumelainsäädäntö aiheuttaa ei-aiottuja haittavaikutuksia sen sijaan että se vähentäisi huumeriippuvuutta ja muita huumeiden aiheuttamia vahinkoja nuorille", ryhmän puheenjohtaja paronitar Meacher selitti.

"Olemme sitä mieltä, että laittomiksi on julistettu sellaisia huumeita, jotka ovat huomattavasti alkoholia ja tupakkaa haitattomampia käyttää."

"Nuorille myydään vuosittain 60 miljoonaa ekstaasitablettia rikolliskanavia myöten. Olemme sitä mieltä, että jos nuoret aikovat ostaa näitä tuotteita, niin kaikille olisi parempaa jos tiedettäisiin tarkkaan mitä niissä on. Niissä ei olisi mukana jatkeita, koska ne tulisivat laillisista lähteistä. Täten nuorille taattaisiin edes suhteellinen turvallisuus niiden käytössä."

Raportissa todetaan Portugalin esimerkin tukevan huumeiden dekriminalisointia. Siellä nuorten huumeriippuvaisten määrä on laskenut dekriminalisaation aikana.

"Jotkut nuorista tulevat aina kokeilemaan ja he ottavat vakavan riskin jos he saavat näitä vähemmän haitallisia aineita samalta diileriltä, joka yrittää kaupitella myös eniten haitallisia. Laittomilla diilereillä on myös taloudellinen kannustin yrittää jatkaa aineita."

DrugScope-hyväntekeväisyysjärjestön toiminnanjohtaja Martin Barnes:

"Tämä uusi raportti lisää paineita tarkistaa huumelainsäädäntö. Kannatamme myös äskettäin julkaistua kansanedustajien kehotusta perustaa kuninkaallinen komitea tutkimaan vaihtoehtoja, millä on takanaan kaikkien puolueiden kannatus."

"Vaikka onkin havaittavissa myönteistä kehitystä kaikkien huumeiden käytön laskuna, ovat huumemarkkinat ja niihin liittyvät riskit muuttumassa, eikä vähiten "laillisten huumeiden" ilmestymisen takia."

"Painotuksen pitää olla kansanterveyden tukemisessa, ehkäisyssä ja tiedon jakamisessa, mutta on täysin oikein kyseenalaistaa nykyinen laillinen viitekehys ja lain täytäntöönpano - ovatko ne tehokkaita huumeiden käytön ja haittojen valvonnassa."

Entinen sisäministeri katuu tiukkaa linjaansa

Jacquismithpa0207 468x511Gordon Brownin hallituksessa sisäministerinä toiminut Jacqui Smith katuu nykyisin kannabiksen siirtämistä takaisin C-luokasta B-luokkaa; Tony Blairin hallitus oli madaltanut kannabiksen vaarallisuusluokitusta vain pari vuotta aiemmin David Blunkettin toimiessa sisäministerinä.

"Ymmärrän nyt paremmin sen argumentin, että on olemassa ihmisiä, jotka käyttävät kannabista ilman mitään haittavaikutuksia", Smith kertoi haastattelussaan.

"En haluaisi lähettää laeissa sellaisia ankaria viestejä, jotka muuttuvat ankariksi toimenpiteiksi yksittäisiä ihmisiä vastaan."

Tieteelliset neuvonantajat neuvoivat olemaan nostamatta kannabiksen luokittelua, koska tuli tietoa siitä, että sen käyttö oli laskemassa, mutta asiantuntijoiden mukaan Gordon Brown halusi miellyttää Daily Mailia konservatiivisella asenteella.

Lähde: Politics.co.uk 19.2.2013 ja 20.11.2012 ja BBC 14.1.2013


0 comments:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...