tiistai 12. helmikuuta 2013

Vaporoitu kannabis lieventää neuropaattista kipua

Kalifornian yliopiston tutkijat kertovat, että kannabiksen vaporointi, eli höyrystäminen, voi lieventää neuropaattista kipua merkittävästi.

StudyvolcanoNeuropaattinen kipu eli hermovauriokipu on yksi pitkäaikaisen kivun muodoista. Neuropaattinen kipu voi esiintyä spontaanisti tai eri ärsykkeiden laukaisemana. Kipu voi olla jatkuvaa, useimmiten jäytävää tai polttavaa kipua tai sähköiskumaisia kiputuikkauksia. Myös kihelmöinti ja puutuminen ovat tyypillisiä oireita.

Nykyiset lääkkeet eivät ole tehokkaita näiden vaikeiden kiputilojen hoidossa, joista kärsii miljoonat ihmiset ympäri maailmaa.

"Neuropaattisen kivun hoitaminen lääkkeillä on valitettavan vaikeaa. Satunnaistetuissa kliinisissä tutkimuksissa on huomattu, että vain noin puolet potilaista saa merkittävää apua nykyisestä lääkehoidosta", kirjoittaa tutkimusta johtanut Barth Wilsey Journal of Pain –julkaisussa. Wilseyn mielestä tällaisessa tilanteessa onkin syytä tutkia epätyypillisten kipulääkkeiden, kuten kannabiksen, kipua lieventäviä vaikutuksia.

Tutkimuksessa 39 erilaisista neuropaattisista kivuista kärsivää potilasta vaporoi kannabista Volcano-vaporisaattorilla pieninä annoksina. Osalle potilaista annosteltiin THC-vapaata plaseboa. Vaporoinnilla voidaan välttää palamisprosessissa syntyviä myrkkyjä ja vähentää hengitysteihin kohdistuvaa ärsytystä.

Potilaat vaporoivat kannabista kolme kertaa parin viikon aikana. Tutkijat kertovat, että jo vähäisetkin annokset kannabista aiheuttivat 30 prosentin vähennyksen kivun intensiteetissä verrattaessa plaseboon. Kannabiksen kipua lievittävien ominaisuuksien huomattiin olevan samaa luokkaa perinteisten kipulääkkeiden, kuten opiaattien, kanssa. Tutkimuksessa käytetyt kannabisannokset olivat niin pieniä, ettei niistä aiheutunut potilaalle merkittävää päihtymyksen tunnetta.

"Vaporoitu kannabis voi olla tehokas vaihtoehto jo pieninäkin annoksina neuropaattisen kivun hoidossa", kertoi Wilsey. "Lääkärit, jotka haluavat auttaa potilasta, voisivat määrätä sitä pieninä annoksina kognitiiviset ja psykologiset sivuvaikutukset minimoiden. Tämä tutkimus vahvistaa aikaisempien tutkimuksien luomaa käsitystä siitä, että kannabis voi olla tehokas lääke tällaisten kiputilojen hoidossa."

Yli vuosikymmen sitten Yhdysvaltojen kansallinen terveysinstituutti (NIH) tiedotti, että neuropaattinen kipu on sairaus, jota on vaikea hoitaa nykyisillä lääkkeillä, mutta jonka hoitaminen kannabiksella näyttää lupaavalta. Äskettäin tutkijat todistivat myös synteettisen THC:n olevan tehokas lääke neuropaattisen kivun hoidossa, ja mikä parasta, se aiheuttaa vähemmän sivuoireita kuin perinteiset opiaattipohjaiset kipulääkkeet.

Lähde: National Pain Report 7.2.2013

Banner


0 comments:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...