keskiviikko 6. helmikuuta 2013

Vääntö lääkekannabiksen luokittelusta USA:n lainsäädännössä jatkuu

USA:n huumelainsäädännön perustana oleva huumeluokitus pysyy ennallaan tuoreen USA:n liittovaltion vetoomustuomioistuimen päätöksen mukaan ja USA:n huumepoliisilla, DEA:lla, säilyy edelleen oikeus määritellä kannabiksen lääkinnällinen vaikutus.

Vetoomus kan8107737566 54901b123fnabiksen uudelleenluokittelemiseksi USA:n huumelainsäädännön perustana olevassa huumeluokituksessa (CSA) sai kielteisen päätöksen USA:n vetoomustuomioistuimessa 22.1.2013. Oikeus päätti äänin 2 - 1, että Americans For Safe Access -kansalaisjärjestöllä (ASA) on oikeus nostaa oikeusjuttu USA:n liittovaltiota vastaan, mutta oikeus asetti vetoomuksen perustelut kyseenalaiseksi väittäen, ettei kannabiksen lääketieteellisestä tehosta ole "riittävästi oikein suoritettuja tutkimuksia".

Vetoomustuomioistuimen päätös ei siten ota kantaa kannabiksen lääkinnälliseen vaikutukseen, vaan USA:n huumepoliisin DEA:n pätevyyteen arvioida kannabiksen lääkinnällistä vaikutusta. Päätöksen mukaan DEA:lla on edelleen oikeus päättää huumeena pitämänsä kannabiksen lääkekäytöstä, mikä on ehkä lainmukaista, mutta järjenvastaista politiikkaa.

Vuonna 2002 ASA jätti DEA:lle anomuksen yhdessä kansalaisjärjestöjen yhteenliittymän Coalition for Rescheduling Cannabis kanssa kannabiksen uudelleenluokittelemiseksi sen lääkekäytön tunnustamiseksi. Tämä anomus hylättiin vuoden 2011 heinäkuussa sen jälkeen, kun ASA haastoi Obaman hallinnon oikeuteen vastauksen viivyttämisestä.

DEA epäsi anomuksen sillä perusteella, että "tällä hetkellä kannabiksen lääkekäytölle ei ole Yhdysvalloissa hyväksyttyä perustetta ja olemassaoleva rajallinen tieteellinen näyttö ei riitä perustelemaan kannabiksen uudelleenluokitusta USA:n huumelainsäädännössä".

Anomuksen tekijät pyysivät tämän jälkeen liittovaltion vetoomustuomioistuinta tutkimaan DEA:n perustelua väittäen, että DEA:n päätös oli mielivaltainen ja epäluotettava sen todetessa, ettei "kannabiksella ole tällä hetkellä hyväksyttyä lääkinnällistä käyttöä" ja että "sillä on suuri väärinkäyttöpotentiaali". Oikeusistuinta pyydettiin palauttamaan asia DEA:lle uudelleenharkittavaksi.

USA:n liittovaltion vetoomustuomioistuimen käsittelyssä tutkittiin ensimmäinen kerran yli 20 vuoteen sitä, onko kannabiksen uudelleenluokittelemiseksi tarpeeksi tieteellistä todistusaineistoa.

"Sen kiistäminen, ettei kannabiksen lääkinnällisestä tehosta ole riittävästi näyttöä, merkitsee suuren määrän hyvin tehtyjen tutkimusten hylkäämistä. Oikeusistuin on valitettavasti Obaman hallinnon kanssa nostanut tasoa siitä, mikä on "riittävän hyvin tehty tutkimus" jatkaen hallituksen pallottelua asiassa", selitti ASA:n pääneuvonantaja Joe Elford.

ASA aikoo tutkia vetoomustuomioistuimen päätöstä ja viedä asian aina korkeimpaan oikeuteen. ASA aikoo vedota siihen, että Obaman hallinto soveltaa mielivaltaisia kriteerejä "lääketieteellisen tehon" määrittelemiseen pitääkseen kannabiksen CSA:n 1. luokassa vaarallisena huumeena vailla lääkinnällistä käyttöä. Hallitus vaatii nyt II- ja III-vaiheen kliinisiä kokeita lääkinnällisen tehon osoittamiseksi, kun taas ASA on johdonmukaisesti väittänyt yli 200 vertaisarvioidun tutkimuksen täyttävän nämä ehdot.

Lähde: Americans For Safe Access 22.1.2013 ja NORML 22.1.2013


0 comments:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...