perjantai 1. maaliskuuta 2013

Republikaanitkin siirtymässä laillistajien puolelle

USA on käytännössä kaksipuoluejärjestelmä, joista toinen on vuorollaan vallassa ja toinen oppositiossa. Tällä hetkellä vallassa on demokraattinen puolue, joka uutisten perusteella on ottanut hyvin kiinni kansalaisten muuttuvasta mielipiteestä kannabiksen laillistamisen suhteen. Mutta myös "vanha, hyvä puolue", eli republikaanit, on haistanut tuulen suunnan muutoksen.

CuccinelliteapartyKen Cuccinelli on republikaanien ehdokas Virginian osavaltion kuvernööriksi ja hän oli oudolla maaperällä kavutessaan Virginian yliopiston tupaten täyden auditorion lavalle 6. helmikuuta. Paikalle oli komennettu jopa poliiseja sen varalta, että keskustelu riistäytyisi käsistä. Mutta entinen yleinen syyttäjä sai yleisön haltuunsa kertomalla "siitä loistavasta kokeilusta", joka on meneillään Coloradossa ja Washingtonissa äänestäjien laillistettua kannabis käänteentekevissä kansanäänestyksissä.

"En ole lainkaan pahoillani siitä, mitä siellä tapahtuu", hän sanoi selittäen vielä, että hänen mielipiteensä huumelakien täytäntöönpanosta ovat "kehittymässä".

Tällaisia mielipiteitä on usein esillä myöhäisillan keskusteluohjelmissa, mutta harvemmin konservatiivisen uraputkessa oleva republikaanisen kuvernööriehdokkaan julkisessa puheessa. Kannabiksen laillistaminen on siirtymässä marginaalista valtavirtaan ja tämä lieventää myös republikaanien mielipiteitä.

"Jos voisimme äänestää täysin salaisesti, olisi republikaanien enemmistö ollut laillistamisen takana jo kauan sitten", kertoi republikaanien kongressiedustaja Dana Rohrabacher, joka vastustaa "hirviömäistä" huumesotaa.

Vuosikausia konservatiivit ovat pelänneet leimautumista "pehmeäksi rikollisuutta kohtaan", mutta nyt republikaanit "ovat huomanneet tuulen puhaltavan aivan uudesta suunnasta".

Kannabiksella on poliittinen hetkensä. 75 vuotta vanhan kannabiksen kieltolain purkamista kannattavien määrä on noussut kymmenessä vuodessa kaksinkertaiseksi 50 %:iin ja sen nousu näyttää vain jatkuvan. Tilastoguru Nate Silverin mukaan määrä nousee 60%:iin seuraavan kymmenen vuoden aikana.

Kannabiksen laillistaneiden Coloradon ja Washingtonin lisäksi 18 osavaltiota ja pääkaupunki Washington DC sallii lääkekannabiksen myymisen luvan saaneissa jakelupisteissä. 15 osavaltiota on dekriminalisoinut kannabiksen hallussapidon.

Nämä osavaltioiden lait eivät voi kumota liittovaltion lainsäädäntöä, joka ei muutu ihan heti. Rohrabacher sanoo, että konservatiivisen ideologian tulisi tarkistaa politiikkansa. Republikaanien libertaari siipi on jo pitkään vastustanut hallituksen puuttumista henkilökohtaiseen valinnanvapauteen. Valtion taloudesta huolissaan olevat tuovat esille ne miljardit dollarit, joita kannabiksen laillistaminen voisi tuottaa taloudellisen taantuman rapauttamalle valtion kassalle.

Pajauttelijoiden ja konservatiivien välille on syntymässä liittouma, joka ei varsinaisesti aio edistää laillistamista, vaan osavaltioiden oikeutta tehdä itsenäinen valinta.

"Minulla ei ole lainkaan ongelmia sen suhteen, että osavaltiot kokeilevat tällaista. Se on osavaltioiden rooli", Cuccinelli kertoi yliopiston opiskelijoille.

"Olen henkilökohtaisesti hyvin kiinnostunut seuraamaan sitä, miten asiat onnistuvat Coloradossa ja Washingtonissa."

Indianan osavaltion entinen republikaaninen kuvernööri Mitch Daniels puhui samalla tavalla haastattelussaan:

"Federalismi on ensisijaisesti vapauden suojelemista. Ja voin vain toivoa tähän uskovien ihmisten olevan johdonmukaisia. Ottamatta kantaa kannabiksen laillistamiseen ihmiset Coloradossa ja Washingtonissa tekivät aivan oikein meidän poliittisessa järjestelmässä. Maamme pahimmat ongelmat ja ihmisiä erottavat jakolinjat ovat syntyneet siitä, että liittovaltion hallitus on ominut itselleen yhteisöille ja osavaltioille kuuluvia oikeuksia. Koska olen ollut tätä mieltä muissa tapauksissa, olen sitä mieltä myös tässä asiassa."

Daniels ei ole yksin tämän ajatuksen kanssa. Coloradon republikaaninen kongressiedustaja Mike Coffman vastusti kansanäänestystä kotiosavaltiossaan. Mutta laillistamisaloitteen voitettua 55% enemmistöllä allekirjoitti hän oikeusministeriölle osoitetun vetoomuksen, jossa sitä kehotettiin olemaan sekaantumatta vaalivoiton seurauksiin.

Tuoreen mielipidemittauksen mukaan 65% republikaaneista on sitä mieltä, että päätös pitää jättää osavaltioille.

Asenteen pehmeneminen auttaisi republikaaneja myös voittamaan takaisin ne nuoret äänestäjät, jotka joukolla hylkäsivät puolueen edellisissä presidentinvaaleissa.

"Muutoksen tässä asiassa pitäisi olla helppo. Helpompi kuin siirtolaiskysymyksessä tai homokysymyksessä", selittää Virginian yliopiston politiikan tutkija Larry Sabato.

Nuorisolle kannabiksen laillistaminen on yhtä paljon yhteiskunnallinen ongelma kuin abortti tai homoliitot. Tämän takia libertaarinen Ron Paul kokosi niin innokkaan kannattajajoukon.

NORML:n toiminnanjohtaja Allen St. Pierre pitää tärkeänä saada republikaanit tutkimaan faktatietoa siitä, ettei heille koidu poliittista uhkaa tässä asiassa. Liberaaleissa osavaltioissa tällaista ei ainakaan esiinny. Eikä mielipiteen muuttaminen ole vahingoittanut ainakaan tiukan konservatiivista Rohrabacheria, joka oli entinen Ronald Reaganin puheenkirjoittaja ja joka kuuliaisesti kannatti huumesotaa.

20110401 Dana Rohrabacher"Minulle ei asiasta ole koitunut mitään jälkipuheita, koska olen ollut täysin rehellinen", hän lisää.

Rohrabacher myöntää, ettei kongressi ole vielä läheskään valmis sallimaan pajauttelemista rankaisematta, mutta hän ennustaa, että republikaanien vuoden 2016 presidenttiehdokkaan esivaaleissa tämä tulee olemaan yksi tärkeimmistä aiheista. Osavaltioiden sallimisessa laillistaa kannabis on kyse valtiovallan rajoittamisesta.

"Tämä on oikeutettu konservatiivinen mielipide".

Lähde: Time 14.2.2013


0 comments:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...