lauantai 1. maaliskuuta 2014

Ranskan ensimmäinen laillistamisaloite senaatissa

Ranskassa on Euroopan tiukimpiin kuuluvat huumelait mutta silti ranskalainen nuoriso käyttää kannabista Euroopan ennätystahtiin. Ranskassakin on keskusteltu laillistamisesta mutta se ei ole edennyt mihinkään ennenkuin vasta nyt senaattori Esther Benbassan esiteltyä kannabiksen laillistamisaloite senaatissa.

altKannabiksen polttamisesta voi Ranskassa saada vuoden vankeutta ja 3750 euron sakot - ensikertalaisena. Silti 13,4 miljoonaa ranskalaista on kokeillut sitä ainakin kerran. Jopa Ranskan pääjetson, sisäministeri Manuel Valls myönsi vastikään kokeilleensa sitä ”ehkä kerran”.

Ranskalla on epämieluisa johtoasema nuorten kannabiksen käytössä: vuonna 2011 24% 16-vuotiaista nuorista ilmoitti käyttävänsä kannabista vähintään kerran kuussa. Kannabispolitiikassa Ranska on täydellinen vastakohta pohjoiselle naapurilleen Hollannille, missä käyttö dekriminalisoitiin jo 40 vuotta sitten.

Vasta tämän vuoden tammikuussa viranomaiset ilmoittivat hyväksyvänsä kannabissuihke Sativexin reseptilääkkeeksi mutta vain MS-taudin oireiden lievittämiseen.

Vihreää puoluetta edustava senattori Esther Benbassa uskoo ajan koittaneen muutokselle ja hän esitti tiistaina 28.1 Ranskan senaatille lakialoitteen, joka loisi valtion monopolin kannabiksen myymiselle aikuisille. Lakialoitteen tarkempi sisältö julkaistaan 6. helmikuuta.

”Aihe on vieläkin tabu Ranskassa. Täällä kuvitellaan, että jos kannabis laillistetaan, alkavat kaikki lapsia myöten käyttämään sitä. Maamme politiikka on maanosamme tiukimpia ja silti kannabiksen käyttäjien määrä kasvaa. Tässä on selvä ristiriita”, Benbassa selittää aloitteensa taustaa.

”Olemme työstäneet tätä lakia jo pitkään mutta tämä ajankohta liittyy siihen, mitä tällä hetkellä tapahtuu Yhdysvalloissa. Huomasimme keskustelun ajankohdan olevan käsillä, koska Washingtonissa ja Coloradossa muutettiin lakia. Kieltolaki on turha.”

”Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman lausunto kannabiksen haitattomuudesta verrattuna alkoholiin sai meidät tarttumaan tilanteeseen.”

”On järkevää laillistaa kannabis, jotta sen käyttöä voitaisiin valvoa. Esimerkiksi jos aiomme valvoa kasvatusta ja jakelua, niin miksi emme valvoisi myös laatua? Miksi emme tehostaisi käytön ehkäisemistä? Miksi emme turvaisi lapsiamme koulujen edustalla huumeita myyviltä diilereiltä?”

”On tunnustettava se tosiseikka, että ihmiset käyttävät kannabista. Joten otetaan vastuu tästäkin.”

”Hollantiin verrattuna olemme todella jälkijunassa. Ranskassa ollaan hyvin ankaria huumeita kohtaan mutta myös moniin muihin asioihin. Poliitikkomme laativat lakeja vain turvallisuuden näkökulmasta.”

”Olin radiossa haastateltavana ja lääketieteen professori kysyi minulta, että aionko jakaa hasista kouluissa. Edelleen löytyy tahoja, jotka yrittävät hämätä ihmisiä väittämällä ”vasemmistolaisten yrittävän tuhota Ranskan”. He väittävät, että me haluamme kaikkien lasten polttavan kannabista ja tehdä yhteiskunnastamme heikko. Tämä ei ole totta.”

”Yhdysvallat on konservatiivinen mutta pragmaattinen valtio. Ranska on konservatiivinen muttei pragmaattinen.”

Kysymykseen siitä, onko hän itse koskaan polttanut kannabista, Benbassa vetosi ranskalaiseen perinteeseen pidättäytyä kommentoimasta yksityiselämäänsä julkisuuden henkilönä.

”Se on yksityisasia enkä aio puhua siitä”, Benbassa lopetti haastattelunsa.

Lähde: Local 30.1.2014 

Kuva: Senaattori Esther Benbassa keskustelee kannabiksen laillistamisesta Ranskassa 26.2. 


0 comments:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...