tiistai 25. maaliskuuta 2014

Sveitsin suurkaupunkeihin kannabiksen käyttäjien yhdistyksiä

Sveitsin suurkaupunkeihin suunnitellaan kannabiksen käyttäjien yhdistyksiä ratkaisuksi kannabiksen kaupan valvontaan. Kannabiksen käytön valvonta on jo hyvin liberaalia mutta hallussapidosta rankaiseminen vaihtelee kantoneittain. Kansainvälinen kehitys on herättänyt uudelleen henkiin ajatuksen kannabiksen laillistamisesta liittovaltiotasolla.

altGeneven kaupungin vetämässä projektissa ainakin viiden kaupungin hallinnot aikovat perustaa kannabiksen käyttäjien yhdistyksiä, joiden kautta olisi tarkoitus kokeilla kannabiksen käytön ja kaupan valvontaa. Mukaan ovat ilmoittautuneet Bern, Zurich, Basel ja Lausanne.

Usean puolueen edustajista koostuva työryhmä esitteli viime vuoden joulukuussa ehdotuksen perustaa ”sosiaalisia kannabisklubeja”, joihin sallittaisiin myös alaikäisiä. Tätä ehdotusta on sen jälkeen kehitelty. Nämä ryhmät olisi sallittuja vain täysi-ikäisille ja niitä kutsuttaisiin ”kannabiksen käyttäjien liitoiksi tai yhdistyksiksi”, koska ”sosiaalista kannabisklubia” pidettiin liian mielikuvituksellisena.

”Aioimme ensiksi sallia myös alaikäisten liittymisen käyttäjien yhdistyksiin mutta tämä kohta osoittautui liian herkäksi. Meidän pitää ymmärtää se, että sulkemalla alaikäiset pois tästä projektista ei ratkaista alaikäisten kannabiksen käytön ongelmaa”, liberaalipuolueen edustaja Rolin Wavre kertoi Genevessä.

Ehdotuksen mukaan kannabiksen kauppaa valvotaan mm. käyttämällä rekisteröityjä siemeniä, millä rajoitetaan kannabiksen ajautumista laittomille markkinoille ja katukauppaan. Myös THC-pitoisuuksia ja kasvatuksessa käytettäviä hyönteismyrkkyjä aiotaan valvoa.

Työryhmä jättää lopullisen ehdotuksensa virkamiehille kesäkuussa mutta suunnitelma edellyttää liittovaltion huumelakien uudistamista.

Sveitsin parlamentin asettama komitea haluaa avata jälleen keskustelun kannabiksen laillistamisesta Yhdysvalloissa, Uruguayssa ja Uudessa-Seelannissa tapahtuneen kehityksen valossa.

Sveitsi liberalisoi viime vuonna huumepolitiikkaansa tekemällä hallussapidosta pelkän rikkeen ja alle 10 gramman kannabismäärän hallussapidosta voi saada 100 frangin sakot.

”Kannabiksen käyttäjät, varsinkin nuoret, altistuvat edelleen laittomille markkinoille Sveitsissä, joten tehty ratkaisu ei ole tepsivä lääke”, komitean puheenjohtaja Toni Berthel selittää.

500 000 sveitsiläistä käyttää kannabista ainakin satunnaisesti. Nuorista 15 - 24 vuotiaista 20% on käyttänyt sitä kuluneen vuoden aikana. Ennen uudistusta 30 000 ihmistä joutui oikeuden eteen kannabiksen takia vuosittain.

Sveitsissä kannabiksen rangaistavuus vaihtelee kantoneittain. Ticinossa kymmenen kannabisgramman hallussapidosta voi saada 3000 frangin sakot kun taas Fribourgissa 50 frangin.

Kannabiksen valvonnan muutos onkin nopeampaa kantonien tasolla kuin liittovaltion tasolla. Genevessä kaupunginvaltuutetut tutkivat kannabiksen myymisen malleja kuten Hollannin kannabiskahviloita. Muita vaihtoehtoja ovat erikoiskaupat, lääkinnällinen malli tai kannabiksen käyttäjien yhdistykset tai klubit.

Lähde: The Local 14.3.2014The Local 3.2.2014 


0 comments:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...