torstai 2. toukokuuta 2013

Hollanti: kaupungit haluavat kasvattaa laillista kannabista

Ainakin kymmenen hollantilaiskaupunkia on hakenut tai aikoo hakea lupaa oikeusministeriltä aloittaa kaupallinen kannabiksen kasvatus. Paikallispoliitikot ovat hyvin kriittisiä hallituksen virallista kannabispolitiikkaa kohtaan ja heidän mielestä laillistettu kannabiksen kasvatus poistaisi järjestäytyneen rikollisuuden alalta.

11768 585341701490061 1186101163 N"Kannabis ei tipu taivaasta. Jos ministeri haluaa oikeasti puuttua laittomaan kasvatukseen niin hallituksen pitää ottaa kannabiksen kasvatus hoitaakseen", Heerlenin pormestari Paul Depla kertoi tutkimuksen tehneelle Trouw-sanomalehdelle.

Venlo, Zwijndrecht, Eindhoven, Tilburg, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht ja Haag ovat hakeneet lupaa kannabiksen kasvatukseen. Lisäksi 19 Trouwin tutkimasta 40:stä paikallishallinnosta ei sovella hallituksen politiikkaa kieltää turisteilta pääsy kannabiskahviloihin.

Tammikuun alusta saakka kannabiskahviloiden olisi pitänyt sallia ainoastaan Hollannissa virallisesti asuvien ostaa kannabista. Laissa kuitenkin sallitaan "paikallisten olosuhteiden" huomioon ottaminen.

A-luokan kannabista?

Hollannin edellinen hallitus yritti luokitella vahvan kannabiksen A-luokan huumeeksi heroiinin ja kokaiinin rinnalle osana samaa kampanjaa, jolla yritettiin saada ns. ruohopassi voimaan.

"Kovilla huumeilla ei ole sijaa kannabiskahviloissa ja tulevaisuudessa niistä saa vain kannabista, jonka THC-pitoisuus on alle 15%", oikeusministeri Ivo Opstelten julisti vuonna 2012 parlamentille. Opstelten ei kertonut, milloin THC-rajoitus aiotaan ottaa käyttöön.

Martin Barriuso Marc Josemans Eu Brussels 8 12 2010Asiantuntijoiden mukaan Hollannissa kasvatetun kannabiksen THC-pitoisuus on 15% - 18%. Noin 75% kannabiskahviloissa myytävästä kannabiksesta on kasvatettu Hollannissa.

Maastrichtin kannabiskahviloiden edustaja Marc Josemans luonnehti oikeusministerin puhetta: "Hän tekee kaikkensa pitääkseen laittomat kuviot mahdollisimman laajoina. Heikkoa kannabista kahviloissa ja vahvaa kaduilla, tällöin kuluttajien valinta on ilmeinen".

"Vahva kannabis ei ole suinkaan vaarallisempaa terveydelle. Käyttäjä käyttää silloin vähemmän aivan kuten ihmiset eivät juo rommia oluttuopeista."

Asiantuntijat pitävät hallituksen suunnitelmaa luokitella vahvat kannabislajikkeet A-luokan huumeiksi mahdottomana toteuttaa käytännössä. Asiantuntijoiden mukaan tämä aiheuttaisi kannabiskahviloille mahdottomia tilanteita. Se vaikeuttaisi myös poliisin työtä.

Hollantilaiset kohtuukäyttäjiä

Trimbos-tutkimuslaitoksen tuoreen tutkimuksen mukaan hollantilaiset ovat maltillisia kannabiksen käyttäjiä verrattuna muihin EU-maihin.

Hollantilainen suurkuluttaja käyttää vuodessa 310 grammaa, mikä on alle seitsemän tutkitun maan keskiarvon. Englanti ja Wales johtivat 374 grammalla vuodessa. Hollannissa kannabiksen käyttö on maltillista kaikissa ikäryhmissä.

"Nuorten keskuudessa käyttö on hieman EU:n keskiarvoa yleisempää, mutta aikuisten keskuudessa harvinaisempaa. Toisin sanoen meidän vapaamielinen politiikka ei yllytä käyttämään enempää. Nuorena kokeillaan, mutta monet lopettavat myöhemmin", Trimbosin edustaja Franz Trautmann kertoi.

Tutkimuksen mukaan 90% hollantilaisista kannabiksen käyttäjistä sekoittaa marihuanan tupakkaan. Bulgarialaisista, tsekeistä ja briteistä 30% polttaa marinsa raakana.

Vain 9% hollantilaisista kannabiksen käyttäjistä kertoi voivansa hankkia myös kovia huumeita kannabiskauppiaaltaan, yleensä diileriltä, joka hengailee kannabiskahvilassa. Muissa maissa 25% - 50% kannabiksen käyttäjistä kertoi vakimyyjänsä välittävän myös muita huumeita.

Lähde: Dutch News 27.4.2013 ja 26.4.2013

Banner


0 comments:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...