perjantai 31. toukokuuta 2013

Kannabiksen käyttö ehkäisee diabetesta

Voisiko kannabiksesta olla apua länsimaisen elämäntavan aiheuttaman diabetesepidemian ehkäisyssä? Kannabiksen käytön tiedetään aiheuttavan "mässyt" (munchies) ja normaalioletuksen mukaan kannabiksen käyttäjät olisivat muuta väestöä lihavampia ja siten alttiimpia nykyisin kansanterveyttä ja julkista terveydenhoitoa rasittaville ylipainolle, elintasosairauksille ja diabetekselle.

MassytKannabinoidien ja metabolisten prosessien yhteyksistä on vain vähän tutkimustietoa. Epidemiologinen tutkimus on havainnut kannabiksen käyttäjillä vähemmän ylipainoisuutta ja diabetesta verrattuna kannabista käyttämättömiin. Mutta tähän saakka ei ole tutkittu kannabiksen käytön ja insuliinin, glukoosin sekä insuliinivasteen yhteyttä.

Tuoreessa American Journal of Epidemiology -tiedelehdessä julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin kannabiksen käyttäjien painoa ja insuliinitasoa. Jos mässyt aiheuttaisivat ylipainoisuutta ja edelleen diabetesta, olisivat kannabiksen käyttäjät muita lihavampia. Mutta jälleen tutkimuksessa saatiin "vääriä tuloksia", eli täysin ennakko-oletusten vastaisia tuloksia.

Tutkimuksessa oli mukana kaikkiaan 4657 ihmistä ja heidän kannabiksen käyttöään selvitettiin heidän oman ilmoituksensa perusteella. Paastoinsuliini ja glukoosi mitattiin yhdeksän tunnin paaston jälkeen verikokeella ja samoin mitattiin insuliinivaste.

Tutkittavista 579 oli kannabiksen käyttäjiä ja 1975 oli käyttänyt kannabista aikaisemmin elämänsä aikana. Tutkimuksen mukaan tämänhetkinen kannabiksen käyttö oli yhteydessä 16% alempaan insuliinitasoon ja 17% alempaan insuliinivasteeseen. Kannabiksen käyttö oli myös yhteydessä pienempään vyötärömittaan. Kannabiksen käytön tasolla ei näyttänyt olevan yhteyttä tuloksiin.

Näiden vaikutusten arvioidaan suojelevan diabeteksen kehitystä vastaan. Tutkijat arvelevat tulosten liittyvän kannabiksen vaikutukseen rasvakudoksen tuottaman adiponektiini-hormonin toimintaan. Tämä hormoni on koholla ylipainoisilla ihmisillä, joilla on runsaasti rasvakudosta.

Diabetes on yleistyvä krooninen sairaus kautta maailman

Kannabiksen käyttäminen näyttää tämän tutkimuksen valossa ehkäisevän diabeteksen kehittymistä, joka on yleistyvä krooninen sairaus kautta maailman. Tutkimus osoitti kannabiksen säännöllisillä käyttäjillä olevan alhaisempi insuliinihormonitaso paaston jälkeen.

Vain kuluneen kuukauden aikana kannabista käyttäneillä säilyi tämä kannabiksen suojaava vaikutus diabetesta vastaan, mikä kertoo siitä, että vaikutus häviää ajan myötä. Jos tämä yhteys vahvistetaan muissa tutkimuksissa, se voi johtaa lääkityksen kehittämiseen kannabiksen vaikuttavasta ainesosasta THC:stä ilman sen päihdyttäviä vaikutuksia.

Britanniassa joka 20:llä eli 2,6 miljoonalla aikuisella on diabetes ja 500 000:lla se on vielä diagnosoimatta. Diabetespotilaiden määrän arvioidaan nousevan neljään miljoonaan vuoteen 2025 mennessä ja diabetesta sairastavien määrä on nousussa kaikkialla, minne länsimainen elämäntapa on levinnyt. Sairaus lisää sydänkohtauksen, munuaisten vajaatoiminnan ja lopulta kuoleman riskiä ja se on yksi suurimmista terveydenhoidon haasteista nyky-yhteiskunnissa.

Poliitikkojen täytyy poistaa laput silmiltään ja hyväksyä se tosiasia, että kannabiksella on lääkinnällisiä ominaisuuksia. Väite, että kannabis on huume vailla lääkinnällisiä ominaisuuksia, ei ole ainoastaan väärä, vaan se on julma sairaita kohtaan.

Lähde: The American Journal of Medicine 16.5.2013 ja Independent 15.5.2013

Banner


0 comments:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...