keskiviikko 15. toukokuuta 2013

Keuhkosyöpäriski ei ole sidoksissa poltetun kannabiksen määrään

Kannabista säännöllisesti käyttävien keuhkosyöpäriski ei ole sen korkeampi kuin satunnaisesti kannabista käyttävillä.

PaskatutkimusKeuhkosyöpäriski ei kohonnut, vaikka kannabiksen käyttäjä poltti kannabista monta kertaa päivässä, eikä riskiin vaikuttanut myöskään se, kuinka monta vuotta kannabista oli käytetty. Uudet tutkimustulokset esiteltiin American Association of Cancer Research -liiton vuosikokouksessa.

Tohtori Li Rita Zhangin tutkimuksessa analysoitiin kuuden aiemman tutkimuksen tietoja vuosilta 1999 - 2012 USA:sta, Kanadasta, Iso-Britanniasta ja Uudesta Seelannista. Yhteensä analyysi sisälsi 2159 keuhkosyöpätapausta ja 2985 kontrollitapausta.

Zhang suoritti kaksi analyysia. Ensin hän vertaili kaikkia keuhkosyöpätapauksia ja kontrollitapauksia ottamatta huomioon tupakan käyttöä. Saadakseen tupakan vaikutuksen esille hän analysoi seuraavaksi ne, jotka eivät olleet koskaan käyttäneet tupakkaa. Tähän ryhmään jäi 370 syöpätapausta ja 1358 kontrollia.

Säännöllinen kannabiksen käyttö ei lisännyt syöpäriskiä verrattuna kannabiksen käyttäjiin, jotka käyttivät myös tupakkaa. Pelkän kannabiksen käyttäjien analyysissa vertailu ei tuottanut eroja oli käyttäjä sitten säännöllinen tai epäsäännöllinen käyttäjä, poltti hän kuinka monta sätkää tahansa päivässä tai oliko hän käyttänyt kannabista yli tai alle 20 vuotta.

Keuhkotutkija Michael Albertsin mukaan kannabiksen polttamisen ja keuhkosyövän välillä on osoitettu yhteys. Mutta on jo vakiintunutta tietoa, että kannabiksen polttaminen ei ole niin vaarallista kuin tupakan polttaminen.

Ero johtuu todennäköisesti kaupallisten savukkeiden kemiallisista lisäaineista, joita ei ole kannabiksen savussa. Yleisenä neuvona voisi sanoa, että minkään aineen polttaminen ei ole hyväksi hengitysteille. Mutta lääkekannabispotilaille hyödyt ylittävät riskit.

"Asiaa voisi verrata keuhkokuvaukseen. Säteily ei ole hyväksi, mutta jos kuvauksesta on hyötyä ja riski matala, niin ihmiset hyväksyvät sen. Jos lääkäri määrää kannabista, sen käyttö on laillista ja lääketieteellinen kirjallisuus tukee lääkärin ohjeistusta, niin silloin ihminen punnitsee polttamisen riskejä ja hyötyjä ja ratkaisee asian tältä pohjalta."

Tohtori Zhang totesi esitelmässään, että "Saamamme tulokset eivät sulje pois sitä mahdollisuutta, että pitkäaikaisella ja runsaalla kannabiksen polttamisella olisi yhteys keuhkosyöpäriskin nousuun."

Lähde: Oncology Report 8.5.2013

Banner


0 comments:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...